Безплодие

Какво представлява и защо възниква

Някои видове химиотерапия може да предизвикат безплодие. За една же-на това означава, че тя може да не бъде в състояние да забременее и има дете, а при мъжа означава, че може да не е в състояние да стане биологичен баща.

  • При ЖЕНИ химиотерапията може да увреди яйчниците. Това може да намали броя на здравите яйцеклетки в яйчниците и да намали нивото на хормоните, произвеждани от тях. Хормоналният спад може да доведе до ранна менопауза. Ранната менопауза и по-малкият брой здрави яйцеклетки може да предизвикат безплодие.
  • При МЪЖЕТЕ химиотерапията може да увреди сперматозоидите, които растат и се делят бързо. Безплодие може да възникне, тъй като химиотерапията може да намали броя на сперматозоидите, да ги направи по-бавно подвижни или да причини други увреждания.
    Дали тази нежелана реакция ще ви засегне или не зависи от вида химиотерапия, вашата възраст и наличието на други здравословни проблеми. Безплодието може да продължи до края на живота ви.

Начини за контрол

Жените трябва да разговарят със своя лекар за:

  • Дали искат да имат деца. Преди да започнете химиотерапия, уведомете вашия лекар дали искате да забременеете в бъдеще. Той може да обсъди с вас начини за запазване на вашите яйцеклетки, които да бъдат използвани след края на лечението, или да ви насочи към специалист по фертилитета.
  • Контрацепция. Особено важно е да не забременявате, докато сте на химиотерапия. Тези лекарства могат да навредят на плода, особено през първите 3 месеца от бременността. Ако все още не сте в менопауза, говорете с вашия лекар относно начини за контрацепция.
  • Бременност. Ако все още имате менструален цикъл, вашият лекар може да ви помоли да си направите тест за бременност, преди да започнете химиотерапия. Ако сте бременна, вашият лекар ще обсъди с вас други възможности за лечение.

Мъжете трябва да разговарят със своя лекар за:

  • Дали искат да имат деца. Преди да започнете химиотерапия, уведомете вашия лекар дали искате да имате деца в бъдеще. Той може да обсъди с вас начини за запазване на вашите сперматозоиди, които да бъдат използвани след края на лечението, или да ви насочи към специалист по фертилитет.
  • Контрацепция. Особено важно е вашата съпруга или партньорка да не забременява, докато получавате химиотерапия. Химиотерапията може да увреди спермата и да причини вродени дефекти в плода.
  • Химиотерапията може да увреди спермата и да причини вродени дефекти в плода. Уверете се, че вашата съпруга или партньорка няма да забременее, докато сте на лечение. Консултирайте се с вашия лекар за начини за запазване на вашите сперматозоиди, преди да започнете лечението, ако искате да имате деца в бъдеще.