Болка при онкоболни

Лекарствата, използвани в химиотерапията, понякога могат да причинят болезнени странични ефекти. Те могат да увредят нервите и да причинят усещания като изгаряне и изтръпване, притискане или остра болка, която може най-вече да се срещне в пръстите на ръцете и на краката.

Някои лекарства причиняват болезнени рани (афти) в устата, главоболие или мускулни болки, общ дискомфорт или болка в стомаха.

Злокачествения тумор като такъв също може да причини болка, ако прорастне в определени тъкани в тялото.

Не всички пациенти с онкологични заболявания и провеждащи химиотерапия страдат от болка, причинена от самата болест или от лечението. Но ако се появят болки, те могат да бъдат смекчени или дори премахнати с определени методи или лекарствени препарати.

За да получите адекватна помощ, то опитайте се да разкажете и обясните най-подробно за болката си на наблюдаващия Ви лекар:

Обяснението Ви трябва да включва:

  • Къде чувствате болка?
  • Каква е тази болка – внезапна, остра, постоянна, тъпа, ралята и т.н.?
  • Колко силна е болката?
  • Каква е продължителността й?
  • Какво я облекчава и какво я засилва?
  • Какви болкоуспокояващи приемате и как те Ви помагат? За да измерите интензивността на болката, използвайте скала на болката. Опитайте се да прецените интензивността на болката си в цифри от 0 до 10.

Няма болка 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 Нетърпима болка

Ако няма болка, тогава нейната интензивност е равна на 0. При степен 10, например, това означава непоносима болка. Можете също да използвате мащаба от 0 до 5 или 0 до 100, но не забравяйте да кажете на лекаря коя скала използвате. Например: „Интензивността на болката ми е 7 по скала от 0 до 10″.

Ако болката Ви е постоянна, вземете редовно болкоуспокояващите (по час), така както са Ви ги предписали Вашите лекари. Не забравяйте да вземете предписаните за Вас лекарства. Когато болката вече се появи е по-трудно да се поеме контрол над нея, но това не означава, че не може да бъде премахната!

Опитайте се да правите релаксиращи упражнения, докато приемате болкоуспокояващи. Това може да намали напрежението и страха, като по този начин облекчи болката.

При персистираща или хронична болка, контролирана от болкоуспокояващи, може да има понякога остри или силни болки. Ако такива атаки се появят на фона на основното лечение, използвайте допълнителни аналгетици с кратка продължителност. Не чакайте засилването на болката, тогава тя е по-трудна за контролиране!

При лечението на болка се използват различни лекарства и методи за лечение. Трябва да Ви бъде предписан правилния режим на приложение на лекарствата. Ако е необходимо, консултирайте се със специалисти в съответните области на обезболяването (онколози, анестезиолози).