Болки в тазобедрената става след химиотерапия

Ако провеждате химиолечение и непосредствено след него получите болки в тазобедрената става, трябва веднага да уведомите за това лекуващия Ви екип.

Трябва подробно да съобщите за: силата на болката, кога е започнала, колко време продължава, какви медикаменти сте използвали за нейното премахване и дали имате или сте имали предишно заболяване на тазобедрените стави.

Трябва също така да съобщите дали не страдате от остеопороза.

Обърнете внимание, че диференциалната диагноза на тазобедрената болка може да бъде много широка и не е задължително тя да бъде свързана с онкологичното Ви заболяване или лечението, което провеждате за него.

Все пак е полезно да знаете, че понякога може да Ви се прилага премедикация, когато провеждате химиотерапия.

Самата премедикация може дa съдържа в себе си ползването на лекарствени препарати като кортикостероиди (дексаметазон или метилпреднизолон). Те понякога са сериозна предпоставка за увреждане на костната система.

Говорете с Вашия лекар, дали Ви се прилагат подобни медикаменти и в какви милиграми. След като сте се консултирали с Вашия наблюдаващ лекар, той ще Ви назначи някой допълнителни изследвания, които да потвърдят или отхвърлят предполагаемата диагноза.