Диария при раково болни

Диарията представлява изхождания на меки (в насипно състояние), или воднисти изпражнения много по-често от нормалното. Ако диарията е тежка или трае дълго време, то това най-вероятно означава, че тялото може да не абсорбира достатъчно вода и хранителни вещества.

Диарията може да причини дехидратация на организма. Като цяло лечението на определено раково заболяване може да причини диария. Диарията може да се причини, както от основното онкологично заболяване, така и от прилаганите лекарства (това не означава, че не може да присъства като симптом при развитието на друго заболяване, например).

Някои лекарства, инфекции, както и стресът също могат да причинят диария.

Уведомете веднага, ако имате диария, Вашия лекуващ лекар. Той ще Ви даде най-пълна информация какво да правите в този случай.

Диария, която води до дехидратация (загуба на твърде много течности от организма) и понижава нивата на натрий и калий (важни минерали, необходими на организма) може да бъде опасна за живота. Трябва да обърнете внимание, ако се чувствате замаяни или нестабилни, ако имате тъмно-жълта урина, или не сте уринирали.

Обърнете внимание и на повишената температура (от 38 °C или по-висока).

Как да се справите с диарията:

Можете да предприемете следните мерки за предотвратяване на усложнения от наличието на диария:

  • Пийте много течности всеки ден. Повечето хора имат нужда от 6-8 до 10 чаши течности на ден;
  • Посъветвайте се с Вашия лекар колко течност трябва да се пие дневно;
  • При тежка диария могат да се прилагат течности -интравенозно;
  • Яжте малки порции храна, които са лесни за храносмилане;
  • Яжте шест до осем малки хранения през деня, вместо три големи;

Храни с високо съдържание на калий и натрий (минерали, които губите, когато имате диария) са добър избор на храни за повечето хора.

Ако все пак провеждате химиолечение повече от 4 воднисти изхождания на ден, трябва да Ви алармират,че трябва да се консултирате с лекар.