Дъмпинг синдром при раково болни

Дъмпинг синдромът представлява група от симптоми, която се развиват, когато храната преминава твърде бързо от стомаха в тънките черва (в дуоденума).

Може да се нарече също и „бързо изпразване на стомаха“. Можем да го разделим условно на Ранен и Късен Дъмпинг синдром. Като термини могат да се използват и „бърз“ и „бавен“. Ако сте онкоболен пациент и сте претърпели операция на стомаха, то в определен момент можете да имате неприятни усещяния свързани с Вашето състояние след операцията.

Причини

Дъмпинг синдромът може да се развие след операция за отстраняване на част или целия стомах. Пилорът е тясната, долна част на стомаха близо до тънките черва.

Тази област включва пилорната клапа или сфинктера, който е вид мускулен пръстен, позволяващ на съдържанието на стомаха да се изпразни в дванадесетопръстника.

Дванадесетопръстникът е първата част на тънките черва. По време на каквато и да е операция на стомаха, пилорът може да бъде заобиколен, повреден или отстранен.

В резултат на това храната се движи в дванадесетопръстника с по-бърза скорост.

Симптоми

Симптомите при дъмпинговия синдром могат да варират в зависимост от това, каква храна се приема. Например, синдромът може да се влоши, след консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати.

Симптомите също варират, ако се развият скоро след като ядете или по-късно. Синдромът на ранния дъмпинг се появява 15-60 минути след като ядене. Синдромът на късния дъмпинг се появява от 1 до 3 часа след хранене.

Ако симптомите се влошат или не отшумят, уведомете за това Вашия лекар!

Синдром на Ранен дъмпинг

При синдрома на Ранния дъмпинг, стомахът извежда неразградена храна в дванадесетопръстника много бързо. Това може да доведе до:

  • Подуване на корема;
  • Коремни спазми;
  • Диария;
  • Изпотяване;
  • Виене на свят;
  • Ранно засищане, което се усеща след хранене с малко количество храна;
  • Гадене и повръщане;
  • Сърцебиене;
  • Главоболие;
  • Прималяване.

Синдром на Късен дъмпинг

Подобно на синдрома на ранния дъмпинг, несмилаемата храна се отделя в тънките черва много бързо. Тялото бързо абсорбира въглехидратите и нивото на кръвната

захар се повишава. Организмът реагира чрез отделяне на инсулин, което причинява спад на нивото на кръвната захар или хипогликемия. Това води до:

  • Изпотяване;
  • Треперене;
  • Глад;
  • Затруднена концентрация;
  • Загуба на концентрация.