Ефекти върху кръвни клетки

Намаляване на броя на кръвните клетки и въздействието върху костния мозък

Кръвните клетки се формират в костния мозък. Белите кръвни клетки са част от имунната защита на тялото. Тромбоцитите (кръвните плочки) са необходими за спиране на кръвотечение. Задачата на червените кръвни клетки е да пренасят кислорода от белите дробове до всички части на тялото. Повечето видове химиотерапия засягат костния мозък като намаляват броя на белите кръвни клетки и тромбоцитите. Костния мозък може да бъде засегнат също и при лъчелечение.

Колко дълго трае въздействието върху белите кръвни клетки?

Броят на белите кръвни клетки и тромбоцитите спада една до две седмици след лечението. Броят на червените кръвни клетки спада по- бавно. По същия начин броят на тромбоцитите и белите кръвни клетки се покачва по-бързо, отколкото броят на червените, когато лечението свърши.

Може ли да се предотврати ефекта върху кръвните клетки?

При някои хора въздействието върху костния мозък може да бъде предотвратено чрез използване на лекарство, което повишава произвеждането на кръвни клетки. Периодично се правят кръвни тестове, обикновено преди, но понякога и в интервалите между лечебните курсове, за да се проверят белите кръвни клетки, тромбоцитите и вашия хемоглобин (измерване на способността на вашите червени кръвни клетки да пренасят кислород). Ако нивото на кръвните клетки е ниско лечението се променя или се отлага. След време костния мозък формира нови тромбоцити и бели кръвни клетки.

Какви проблеми може да има човек, ако нивото на кръвните клетки е ниско?

Ако нивото на белите кръвни клетки се намали това означава, че при вас има повишен риск от развитие на инфекции. Ако забележите признаци на инфекция, например, ако ви се появи кашлица, повишите температура над 38 градуса С, имате парене при уриниране, през нощта се изпотявате или ви втриса, трябва да съобщите за това на вашия лекар. Ако нивото на тромбоцитите се намали това може да доведе до:

 • кръвотечение от носа, кървене от венците, когато си миете зъбите, продължително кървене след убождане или порязване, натъртвания или кървене под формата на малки, червени потоци под кожата (петехии).
 • Някои лекарства, освен тези, съдържащи аспирин, могат да повишат риска от кървене. За облекчаване на временната болка (например при главоболие), следователно, трябва да използвате лекарства, които не съдържат аспирин.

При намаляване на броя на червените кръвни клетки (анемия) човек може да се чувства изморен, да остава без дъх след физическо усилие и да има необходимост от по-дълга почивка.

Може ли да се смекчи този проблем?

Ако имате намален брой бели кръвни клетки важно е да се опитвате да избягвате инфекциите.

 • Мийте ръцете си по няколко пъти дневно, както и преди всяко хранене и след посещаване на тоалетната.
 • Избягвайте местата, където се събират много хора, както и всеки, който има настинка или детски заболявания, например дребна шарка.
 • Не изстисквайте пъпки и не чесайте обриви.
 • Ако кожата ви е суха или се лющи, използвайте крем за кожа или масло за омекотяване, за да предотвратите възможно нацепване на кожата.
 • Ако се порежете, ожулите или одраскате веднага измийте мястото с вода и сапун.
 • След ходене по голяма нужда внимателно измийте зоната около ануса. Кажете на вашия лекар или сестрата, ако зоната е раздраз- нена или ако имате проблем с хемороиди.

Ако имате намален брой тромбоцити трябва да помислите за следното:

 • Бъдете много внимателен с вътрешността на вашия нос (носната лигавица). Издухвайте носа си внимателно и избягвайте да го чоплите. За да не се образува твърда коричка във вътрешността на вашия нос, можете да поставите вазелин в предната част на ноздрите.
 • Използвайте електрическа бръсначка вместо ножчета за бръснене.
 • Избягвайте спортове и дейности, които могат да доведат до нараняване.
 • Използвайте дебели ръкавици, когато работите в градината и особено, когато работите с бодливи растения.

Ако е намален броя на вашите червени кръвни клетки има няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре:

 • Почивайте достатъчно, като запазвате вашата енергия.
 • Яжте много зеленчуци, които съдържат желязо, такива като спанак, броколи, марули, магданоз. Желязото, което се съдържа в храната се абсорбира по-лесно, ако в същото време приемате и храни, които съдържат витамин С. Защо да не завършите храненето си с портокал?
 • Движете се бавно за да избегнете замайване. Когато се събуждате седнете на ръба на леглото за момент преди да станете.
 • Ако все още се чувствате замаян, съобщете това на вашия лекар или сестра. Възможно е да имате нужда от желязо и от витамини или може да се нуждаете от кръвопреливане, за да се увеличи броя на кръвните клетки.

Обадете се на вашия лекар или сестра, ако ви се случи някой от проблемите, изброени по-долу:

 • кашлица, температура над 38 градуса С или други белези на инфекция.
 • дълго траещи или повтарящи се кръвотечения от носа.
 • лесни натъртвания или кръвотечение под формата на малки червени точици под кожата (петехии).