Физическа активност при онкоболни

Ако Ви е назначена химиотерапия и се колебаете дали да имате физическа активност преди (или дори след нея), то трябва да знаете, че Вашата активност може да спомогне за по-доброто възприемане и преминаване през лечението с цитостатици. (Ако приемате Таргетна терапия също се препоръчва физическа активност).

Един от неприятните странични ефекти на ХТ-та е общата умора, която можете да почувствате след провеждането й. Опитайте се внимателно и постепенно да я игнорирате и да засилите физическото действие на Вашето тяло. Физическата активност възвръща самочувствието, подобрява паметта, апетита и съня.

Ако имате възможност, се движете много и изпълнявайте физически упражнения, които са подходящи за здравословното Ви състояние и/или отговарят на възрастта Ви. При никакви обстоятелства не трябва да се залежавате и застоявате при условие, че организма Ви може да понесе физическо натоварване.

Самата активност като такава действа ободряващо и тонизиращо на организма, което пък спомага за по-бързото му възстановяване. В интернет можете да откриете много и интересни примери за това как да оползотворите дни, които са Ви предписани за домашно възстановяване.

Спорта, разходките сред природата- на планина или на море, ще спомогнат дори за преодоляването на някои от страничните ефекти на ХТ и ще Ви подействат благоприятно от психологическа гледна точка.

Все пак се счита, че лошата диета и липсата на активност са 2-та ключови фактора, които могат да увеличат риска от рак при човека. Игнорирайте съвети, за постоянен престой в леглото или пред телевизора!