Функция и структура на щитовидната жлеза

Функция и структура на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза e важен орган и представлява жлеза с вътрешна секреция.Щитовидната жлеза (lat. Glandula thyr(e)oidea) e жлеза с вътрешна секреция.

Тя се намира в основата на шията под гръкляна и двата й дяла се разполагат като крила на пеперуда от двете страни на трахеята, свързани от напречна част, наречена истмус.

Здравата щитовидна жлеза е мека на пипане и обикновено сравнително рядко се усеща при опипване. Когато е уголемена, тя се напипва и нерядко се вижда при оглед – състояние, познато като гуша. Щитовидната жлеза произвежда хормони, чиято основна роля е осигуряване на обмяната на веществата, растежа и развитието на клетките и на редица органи.

Положение

По задната страна на щитовидната жлеза минават нервите, инервиращи мускулите на гласните струни, които участват в образуването на гласа. Също по задната й повърхност в четирите й края са разположени 4 на брой паращитовидни (или още околощитовидни) жлези, които посредством отделянето на паратхормон, регулират калциевата обмяна в организма. Въпреки малкия си обем (големина два пъти по – голяма от човешки палец, при жените е до около 18 ml, а при мъжете – до около 25 ml) щитовидната жлеза посредством производството на хормоните Т3, Т4 и калцитонин, е орган от жизнено значение за нормалното функциониране на човешкия организъм.

Структура

Щитовидната жлеза е изградена от многобройни малки делчета, които се състоят от малки мехурчета, наречени фоликули. Именно в тях, при наличието на достатъчно количество йод, който се набавя от храната, се образуват хормоните тироксин (Т4) и в по – малка степен трийодтиронин (T3). Те се съхраняват свързани в специфичен белтък, наречен тиреоглобулин. Между фоликулите се намират клетки, които се наричат С – клетки и образуват хормона калцитонин. Калцитонинът участва в регулацията на нивото на калций в кръвта.

За да можем по – добре да разберем диагностиката и терапията на карцинома на щитовидната жлеза би било полезно да научим как се образуват тиреоидните хормони, как се съхраняват и разпределят, както и с механизма на регулация.

Щитовидната жлеза е важна жлеза и съставна част на саморегулираща се система, в която участват хипоталамусът и хипофизата. Тази система се самоподдържа в равновесие. При повишаване (хиперфункция) или понижаване на функцията (хипофункция) на някоя от участващите жлези възниква заболяване с понякога типична, но нерядко и нетипична клинична картина.

Тристепенна саморегулираща се система

Регулацията на функцията на щитовидната жлеза се осъщестява от тристепенната саморегулираща се система, която се състои от хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза. В хипоталамуса се произвежда тиреотропин освобождаващ хормон (TRH), който стимулира хипофизата и води до отделяне на тиреостимулиращия хормон (TSH). Посредством тиреостимулиращия хормон (TSH) хипофизата управлява функцията на щитовидната жлеза Регулацията на тази система се осигурява по следния начин: В зависимост от стойностите на TSH, от фоликулите се отдават определени количества Т3 и Т4 в кръвообращението. Високото ниво на Т3 и Т4 в кръвта въздейства по механизма на отрицателна обратна връзка на хипоталамуса и хипофизата и намалява отделянето на TSH и TRH. Съответно, ниската концентрация на Т3 и Т4 в кръвта обратно – предизвиква увеличаване на отделянето на TSH.

Хормоните на щитовидната жлеза регулират обмяната на веществата

Хормоните на щитовидната жлеза са от изключително важно значение. Без тях човек не може да живее. Те регулират почти всички обменни процеси в организма и ги поддържат в равновесие. В детска възраст, Т3 и Т4 осигуряват нормалния растеж и развитие и функциониране на нервната система, на органите на сърдечно – съдовата система, скелета и мускулите. Независимо от възрастта, хормоните на щитовидната жлеза влияят на енергийната, въглехидратната и мастната обмяна, на кръвообращението, стомашно – чревния тракт, на нервите, мускулите и психиката.

В детска възраст, Т3 и Т4 осигуряват нормалния растеж и развитие и функциониране на нервната система, на органите на сърдечно – съдовата система, скелета и мускулите.

Независимо от възрастта, хормоните на щитовидната жлеза влияят на енергийната, въглехидратната и мастната обмяна, на кръвообращението, стомашно – чревния тракт, нанервите, мускулите и психиката.

Ключова роля на йода за производството на тиреоидните хормони

Йодът играе важна роля при диагностиката и лечението на заболяванията на щитовидната жлеза. Това се дължи на биологичното значение на йода при производството на хормоните на щитовидната жлеза. Тялото на възрастен човек съдържа средно около 10 до 20 милиграма йод, от тях само в щитовидната жлеза се намират около 15 милиграма.
Йодът се извлича от храната в стомашно – чревния тракт и оттам попада в кръвообращението. Щитовидната жлеза се нуждае от йод за производството на хормоните Т3 и Т4. За целта тя „извлича“ необходимото количество от кръвообращението. Ако не успее, защото, например, дневният прием на йод е твърде нисък, щитовидната жлеза вече не може да произвежда достатъчно хормони за обратната връзка към хипоталамуса.
В резултат на това, хипоталамусът и хипофизата произвеждат повече TRH и TSH, за да стимулират щитовидната жлеза да произвежда достатъчно хормони, въпреки недостатъчния прием на йод. Това, от своя страна, води до увеличаване на размерите на щитовидната жлеза: резултатът е гуша (струма), която може да стане толкова голяма, че да притиска хранопровода и трахеята, както и кръвоносните съдове в шията. Това може да доведе до затруднено преглъщане, недостиг на въздух и чувство за стягане в гърдите.

Йод и хранене

  • Йодът е жизненоважен микроелемент, който трябва да приемаме ежедневно с храната.
    Средно дневните нужди от йод на възрастни и деца е около 150 – 200 mg йод
  • За да се осигури необходимия дневен прием на йод е препоръчително да консумирате два пъти седмично морска риба, да употребявате йодирана сол и да купувате продукти, при чието производство е използвана йодирана сол.
  • Обременяването с йод отвъд споменатия оптимален дневен прием обаче също може да навреди на щитовидната жлеза. По тази причина не се препоръчва използването на всякакви богати на йод хранителни добавки като извлеци от водорасли, зелени орехчета или йодни препарати.