Гадене и повръщане вследствие от лъчелечението

Какво са гадене и повръщане?

Лъчелечението може да предизвика гадене, повръщане или и двете. Гаденето представлява чувството, когато не ви е добре на стомаха и усещате, че ви се повръща. Повръщането представлява връщането на храна и течности през устата. Може да имате и сухи позиви, които възникват, когато тялото се опитва да повърне, въпреки че стомахът е празен.

Кога възникват

Гадене и повръщане могат да се появят след лъчелечение в областта на стомаха, тънките черва, дебелото черво или части от мозъка. Рискът от гадене и повръщане зависи от дозата радиация, която получавате, колко голяма е областта на третиране и също дали сте на химиотерапия.

Колко дълго продължават

Гаденето и повръщането може да се появят от 30 минути до много часове след приключване на лъчетерапевтичната сесия. Вероятно ще се чувствате по-добре в дни, когато не сте на лъчелечение.

Начини за контрол:

  • Предотвратете гаденето. Най-добрият начин да предотвратите повръщането е първо да предотвратите гаденето. Един от начините е, като консумирате неовкусени, лесно смилаеми храни и напитки, които не разстройват стомаха. Например препечен хляб, желатинови продукти и ябълково пюре.
  • Опитайте се да се отпуснете преди лечение. Може да чувствате по-малко гадене, ако се отпуснете преди всяка лъчетерапевтична сесия. Може да постигнете това, като прекарате известно време в дейности, които ви доставят удоволствие като четене на книга, слушане на музика или други хобита.
  • Планирайте кога да се храните и консумирате напитки. Някои хора се чувстват по-добре, когато се хранят преди лъчелечение, а други – не. Открийте най-доброто за вас време да се храните и консумирате напитки. Така например може да хапнете бисквити и ябълково пюре от 1 до 2 часа преди лъчелечение. От друга страна, може да се почувствате по-добре, ако провеждате лечението на празен стомах, което означава да не се храните от 2 до 3 часа преди начало му.
  • Поемайте малки порции. Вместо 3 големи порции храна на ден пробвайте да поемате 5 или 6 малки. Не забравяйте да се храните бавно
  • .Консумирайте топли или хладки (не горещи или студени) храни и напитки. Оставете горещата храна и напитки да изстинат и студените храни и напитки да се стоплят преди консумация.
  • Говорете с вашия лекар. Той може да предложи специална диета или да предпише лекарство за предотвратяване на гаденето, което може да взимате 1 час преди всяка лъчетерапевтична сесия.