Гадене и повръщане при раково болни

Лечението на раковите заболявания може да предизвика гадене и повръщане. Тези странични/нежелани реакции могат да бъдат предотвратени с помощта на определени лекарства предписани от Вашия лекар по време на самата терапия или след това. Понякога може да се наложи да се опитат няколко лекарствени препарата, лекуващи гаденето и повръщането преди да се намери този, който работи най-добре.

Гаденето и повръщането не е задължително да се появят веднага по време на приложението на химиотерапията. Те могат да възникнат непосредствено или след известно време след приложението на лечение.

Контролирането на гаденето и повръщането могат да Ви помогнат да се почувствате по-добре и да се предотвратят по-сериозни проблеми като например: недохранване и обезводняване.

Вашият лекар ще определи какво причинява симптомите Ви и ще Ви посъветва относно начините за тяхното предотвратяване. Лекарства, наречени антиеметици са ефективни при предотвратяването или намаляване на гаденето и повръщането. Лекарството се приема в определено време, за да се предотвратят и/или контролират симптомите на гадене и повръщане.

Има някой практически стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се чувствате по-добре.

Как да действате в случай на гадене или повръщане:

  • Приемайте антиеметични лекарства. Говорете с Вашия лекар за тях, за да разберете кои лекарства да приемате;
  • Повечето хора трябва да приемат антиеметични лекарства дори и в дните, когато те се чувстват добре. Може да Ви бъде предписано да ги вземате и спирате по определена схема;
  • Кажете на Вашия лекар или медицинска сестра (фармацевт), ако лекарството не помогне;
  • Има различни видове антиеметични лекарства, можете да се запознаете с тях и тяхното действие в интернет;

Някой лекарства могат да Ви действат по-добре от други.

  • Пийте много вода и течности. Пиенето ще помогне да се предотврати обезводняване- сериозен проблем, който се получава, когато тялото Ви губи прекалено много течности;
  • б.Опитайте се да пиете вода, плодови сокове, чай през целия ден;
  • Избягвайте определени храни. Да не се консумират мазни, пържени или пикантни храни;
  • Миризмата на храната също може да Ви дразни;
  • Опитайте студени храни, които нямат силна миризма, или нека храната да изстине преди да я консумирате.