Гадене и повръщане

Какво представляват и защо възникват

Определени видове химиотерапия може да предизвикат гадене, повръщане или и двете. Гаденето представлява чувството, когато не ви е добре на стомаха и усещате, че ви се повръща. Повръщането представлява връщането на храна и течности през устата. Вие може да имате и сухи позиви, които възникват, когато тялото ви се опита да повърне, въпреки че стомахът е празен.

Гаденето и повръщането могат да се появят, докато получавате химиотерапия, непосредствено след това или много часове или дни след приключването. Вие вероятно ще се чувствате по-добре в дни, когато не сте на химиотерапия.

Начини за контрол

  • Предотвратете гаденето. Един от начините да предотвратите повръщането е първо да предотвратите гаденето. Опитайте се да консумирате неовкусени, лесно смилаеми храни и напитки, които не разстройват стомаха. Те включват солени бисквитки, препечени филии и желатин.
  • Планирайте кога да се храните и консумирате напитки. Някои хора се чувстват по-добре, когато поемат лека закуска преди химиотерапия, а други, ако провеждат лечението на празен стомах (което означава да не се храните 2 до 3 часа преди начало му). След лечение изчакайте поне 1 час преди да се храните или пиете.
  • Поемайте малки порции. Вместо 3 големи порции на ден пробвайте да по- емате 5 или 6 малки. Не поемайте течности, докато се храните. Не лягайте непосредствено след хранене.
  • Консумирайте топли или хладки (не горещи или студени) храни и напитки. Оставете горещите храна и напитки да изстинат или ги изстудете, като добавите лед. Затоплете студените храни, като ги извадите от хладилника 1 час преди консумация или ги затоплите леко в микровълнова фурна. Пийте топли, разгазирани напитки.
  • Избягвайте храни и напитки със силен аромат. Това са кафе, риба, лук, чесън и готвени храни.
  • Опитайте смучене на кубчета лед.
  • Смучете бонбони без захар. Не консумирайте бонбони, ако имате афти в областта на устата или гърлото.
  • Отпуснете се преди лечение. Може да чувствате по-малко гадене, ако се отпуснете преди всяка химиотерапевтична сесия. Медитирайте, правете упражнения за дишане или си представяйте картини и усещания, които ви карат да се чувствате спокойни. Може да се отдадете на тихи хобита като четене, слушане на музика или плетене.

Когато усещате, че ви се повръща, дишайте дълбоко и бавно или излезте на чист въздух. Опитайте се да се разсеете, като говорите с приятели или семейството ви, слушате музика или гледате филм или телевизия.

Говорете с вашия лекар.

Той може да ви предпише лекарства за предотвратяване на гаденето по време на и след химиотерапия. Не забравяйте да вземате тези лекарства, както ви е предписано, и уведомете вашия лекар, ако не действат.

  • Уведомете вашия лекар, ако повръщате повече от 1 път на ден.
  • Уведомете вашия лекар, ако вашето лекарство против гадене не действа.