Химеотерапията при рак на щитовидната жлеза

Химеотерапия

Понякога при операцията не могат да бъдат отстранени всички ракови клетки, или защото вече са се разпространили посредством кръвта и лимфата в тялото, или защото вече са се образували метастази в далечни органи. Тогава Вашият лекар ще Ви препоръча химиотерапия.

Медикаментите увреждат туморните клетки

Химиотерапията разрушава бързо делящите се клетки. Медикаментите (цитостатици), който се използват при химиотерапията, възпрепятсват растежа на клетките като се намесват в процеса на тяхното делене. Става въпрос за клетъчна отрова, която преди всичко въздейства върху делящите се клетки. Посредством кръвта цитостатикът се разпространява в цялото тяло. Тъй като туморните клетки непрекъснато се размножават, те са атакувани от медикамента.
Също така биват увредени обаче и често обновяващи се тъкани в организма – например лигавицата на червата и корените на косата. При карцином на щитовидната жлеза химиотерапията се прилага рядко и само в краен случай. Задължително попитайте Вашия лекар какви странични действия можете да очаквате и какво можете да направите, за да намалите тяхното въздействие.

Цитостатиците могат да се използват самостоятелно (монотерапия) или в комбинация в така наречените схеми. Използваните лекарства са силно токсични. Затова те трябва да се използват с повишено внимание, като ефектите и нежеланите реакции трябва да се контролират постоянно. Само опитен лекар може да извършва химиотерапия.

Тъй като само ниско или недиференцираните карциноми на щитовидната жлеза се повлияват до известна степен от химиотерапия, лечението с цитостатици се използва само в редки случаи. Това се отнася, например, за лица, които в напреднал стадий на заболяването, поради метастатично рапространение вече не могат да бъдат излекувани и за които лечението с радиоактивен йод не е възможно.
При тях химиотерапията, самостоятелно или в комбинация с лъчетерапия, може да доведе до подобряване на качеството на живот и увеличаване на преживяемостта. Продължителността на химиотерапията при напреднал стадий на заболяването зависи от това, как туморните клетки реагират на лекарствата.

Как протича химиотерапията?

Терапията обикновено протича стационарно в болнично заведение. В някои особени случаи може да бъде проведена амбулаторно.

Медикаментите се получават разделени на няколко части, които се наричат химиотерапевтични цикли. Всеки цикъл се състои от дни, през които се приемат лекарствата и почивка, която обикновено е 2 седмици. Почивката е необходима, тъй като дава възможност на здравите клетки да се съвземат от клетъчната отрова.

Вие получавате медикаментите в рамките на един или повече последователни дни чрез венозно вливане. И оттам по кръвен път те се разпространяват в цялото тяло.

Превантивно ще получите лекарства против гадене. По време на химиотерапията кръвната Ви картина ще се контролира редовно, защото лекарствата могат да нарушат кръвотворенето.

Какви странични ефекти може да очаквате?

Въпреки цялото старание, с което се извършва химиотерапията, нежеланите странични ефекти не могат да бъдат избегнати. Всеки ще ги усети в различна степен, затова за този период всеки ще се нуждае от повече или по – малко издръжливост.

Долу ще опишем най – честите симптоми, които могат да възникнат, но които не е задължително да се появят при Вас. Моля, не се тревожете от този списък. Вашият лекар ще Ви помогне лечението да протече по – възможно най – щадящия за Вас начин.

Костен мозък

Особено чувствително на химиотерапията реагира костният мозък, където цитостатиците намаляват производството на различните видове кръвни телца. За да се измери въздействието на химиотерапията, трябва да се следи броят на белите кръвни телца в кръвта.

Тъй като по време на терапията кръвотворенето е смутено, ще сте податливи на:

  • Инфекции, тъй като използваните медикаменти намаляват броя на белите кръвни телца.
  • Анемия, тъй като броят на червените кръвни телца може да намалее.
  • Кръвоизливи, тъй като се произвеждат по – малко тромбоцити.

Затова по време на химиотерапията ще Ви вземат редовно кръв, за да да може кръвната Ви картина да бъде контролирана.

Инфекции

Химиотерапията намалява производството бели кръвни телца, които отговарят за защитата от инфекции. Затова по време на терапията е изключително важно да се пазите от инфекции.

Моля съблюдавайте следното:

  • Не посещавайте места, където се събират много хора, не се срещайте с хора, които са болни от грип.
  • Информирайте своя лекар ако имате повече от 2 дена температура, ако Ви тресе или имате разстройство или парене при уриниране.

При химиотерапията е намалено производството на тромбоцити, които при наранявания отговарят за съсирването на кръвта. Затова кървящи рани могат да бъдат опасни.

Микроорганизмите като бактерии, гъбички и вируси, които при нормални обстоятеластва без проблеми се унищожават от имунната система на организма, през периода на химиотерапия могат да станат опасни за Вас. Ако се намират в благоприятна среда, например в храната и при подходящи климатични условия, те се увеличават драстично и могат да станат опасни за хората, които са подложени на химиотерапия. Затова бъдете изключително внимателни при избора на храна, нейното приготвяне и съхраняване.

Въздържайте се от общуване с животни, както и при работа в градината, Вие сте изложени на въздействието на повишено количество микроорганизми. Най – добре е за известно време да се откажате изцяло от този вид дейност. Така ще избегнете и риска от нараняване с градинско оборудване или тръни.

Странични ефекти от химеотерапията

Гадене, повдигане и повръщане

Гадене, повдигане и повръщане са най – често срещаните странични действия при химиотерапията. Често тези усложнения се предизвикват от това, че цитостатиците действат директно на тези центрове в мозъка, които отключват повръщането. Допълнително психически неразположения, като например страх, също усилват това усложнение.
Съществуват медикаменти (антиеметици), които помагат да се подтиснат гаденето и повдигането. Много от пациентите го получават с вливане преди същинската химиотерапия. При силни оплаквания той може да бъде даден венозно или на таблетки. Много от пациентите преминават химиотерапията без гадене и повръщане.

Загуба на апетит

Много от пациентите по време на курса губят апетит и вкусови усещания.

Увреждане на лигавицата на устата и проблеми при преглъщане

Химиотерапията може да увреди и лигавицата на устата, така че да доведе до усещане на сухота и до поява на рани в устата. Затова хигиената на устата е много важна. За да избегнете нараняване на венците си купете мека четка за зъби, а пастата за зъби трябва да е богата на флуорид, с цел предотвратяване на образуването на кариес. Ако използвате вода за уста, тя не трябва да съдържа прекалено количество сол или алкохол.
Вместо това използвайте специални разтвори за изплакване на устата или лекарства, които могат да успокоят раздразнените лигавици. Потърсете съвет от Вашия стоматолог. Балсамът за устни помага за овлажняване на устните. Ако устната кухина и лигавицата на фаринкса вече са раздразнени, по – добре е да се ядат храни с малко или без подправки.

Загуба на коса

Клетките на корените на космите се обновяват много бързо и често биват увредени при химиотерапията. Видимите последици са: временно окапване на косата. Вие губите не само косата си, но и окосмяването по цялото тяло.

Всеки засегнат ще реши сам за себе си как да се справи с този проблем, дали може и иска да живее известно време без коса или ще си купи перука. Ако през това време искате да излизате от къщи и липса на коса Ви притеснява, си купете перука, която Ви харесва. Най – добре си я купете още преди да сте загубили цялата си коса и започнете да я носите, така околните изобщо няма да забележат разликата. Като алтернатива на изкуствената коса, можете да използвате шапка или шал. Важното е да се чувствате комфортно.

За Ваше успокоение след прекратяване на терапията косата израства отново. Три месеца след терапията косата се възстановява и косата е толкова дълга, че можете спокойно да махнете перуката. Окосмяването на тялото се възстановява по – бавно.

В общия случай, след пректратяването на химиотерапията, страничните действия изчезват.