Хиперкалиемия при онкоболни

Ако имате поставена онкологична диагноза и Ви предстой да проведете лечение поради това заболяване, то трябва да знаете, че може да получите някои усложнения едно от които е хиперкалиемията!

Какво е хиперкалемия?

Хиперкалемията е електролитен дисбаланс и се проявява с високо ниво на калий в кръвта. Нормалната стойност за калия за възрастни е от 3,5 до 5,3 mEq/L.

Нормалните нива на калий са важни за поддържането на работата на сърцето и нервната система.

Ако нивото Ви надхвърли 5,5 mEq /L, се нуждаете от спешно лечение, защото повишените нива могат да са изключително опасни.

Какво причинява хиперкалиемия?

Един от начините на тялото Ви да регулира нивата на калий в кръвта е чрез изместване на калия в клетките и извън тях. Когато има разпадане или разрушаване на клетки, електролитният калий се премества от вътрешността на клетката към външната страна на клетъчната стена. Това изместване на калия извън клетките причинява хиперкалиемия.

Калият се отделя чрез бъбреците. Всяко увреждане на бъбреците, може да доведе до повишаване на нивата на калий, което да доведе до хиперкалиемия.

Както се вижда при синдрома на туморния лизис (след провеждане на химиотерапия) туморните клетки се разграждат. Когато има бързо количество разрушаване на клетките, компонентите на клетките (включително калия) ще се изместят извън клетката в кръвния поток.

Хората, които провеждат химиотерапия за левкемия, лимфом или множествен миелом, могат да бъдат изложени на риск от синдрома на туморния лизис.

Други причини за хиперкалиемия могат да включват:

  • При диабетици, инсулиновият дефицит също може да причини хиперкалиемия.
  • Ако имате вътрешно кървене;
  • Някои лекарства, съдържащи калий, или лекарства, които запазват количеството на калия, което се отделя чрез бъбреците, също могат да причинят хиперкалиемия. Тук могат да се включват инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), като лизиноприл или калий-съхраняващи диуретици, като спиронолактон.
  • Ако бъбреците Ви не са в състояние да преработват и отделят калий, (както и други електролити), поради бъбречна недостатъчност, може да сте изложени на риск от хиперкалиемия.
  • Надбъбречните ви жлези също са важни регулатори на калия в кръвта. Ендокринни проблеми (като надбъбречна недостатъчност) могат да доведат до хиперкалиемия.
  • Солевите заместители (съдържащи калий) или прекомерният прием на калий могат също да доведат до хиперкалиемия.

Симптоми при хиперкалиемия

  • Може да нямате никакви симптоми, освен ако нивата на калий в кръвта не са значително повишени.
  • Мускулна слабост.
  • Диария (с много високи нива на калий).
  • Болки в гърдите и/или сърцебиене.