Спряване с хранителни проблеми,причинени от хирургическа намеса, лъчетерапия или химеотерапия

Различните видове противораково лечение могат да причинят различни проблеми, които пречат на нормалното приемане на храни и напитки. Ето няколко съвета как да се справиш с проблемите при хранене, в зависимост от вида на прилаганото лечение.

ХИРУРГИЧЕСКО ЛЕЧЕНИЕ

Това лечение се прилага, за да бъдат премахнати раковите клетки и околните засегнати тъкани. Често се използва в комбинация с лъче или химиотерапия.

След хирургична манипулация, организмът има нужда от допълнителни калории и белтъци за зарастване на раните и възстановяване на тъканите. През това време обикновено пациентите изпитват болка и се чувстват отпаднали. Също така е възможно да изпитват затруднения при храненето, поради странични ефекти, вследствие на хирургическата интервенция. Нормалното усвояване на хранителните вещества може допълнително да бъде нарушено поради операция, засягаща някоя част от устата, хранопровода, стомаха, малките черва, панкреаса, дебелото черво или ректума.

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ ПРИ ПАЦИЕНТИ, ПРЕТЪРПЕЛИ ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

Ако си претърпял хирургична операция, помни, че повечето странични ефекти ще отшумят след няколко дни. Някои лекарства, подходящи грижи и промени в храненето могат да намалят тези ефекти. Ако продължават, обсъди ги с лекуващия лекар, сестрата, диетолога или друг член на лекуващия екип.

 • Храни се възможно най-добре в дните, в които имаш апетит. Опитай да се храниш редовно, но не се насилвай ако страничните ефекти затрудняват храненето ти. Може да се окаже по-лесно да поемаш малки порции храна през кратки интервали от време.
 • Не се колебай да помолиш за помощ при покупките от магазина и приготвянето на храната.
 • Помни, че нискомаслените храни и напитки се храносмилат и понасят по-лесно от тези, богати на мазнини.
 • Докато се възстановяваш, поемай достатъчно количество вода и течности. Опитвай се да пиеш на малки глътки вода, сокове или други течности през целия ден.

Обсъди с лекуващия те екип кога може да се върнеш към своето нормално ежедневие. Поискай от хирурга напътствия относно подобряване на физическата активност.

През деня или вечерта преди операцията може да ти бъде забранено да поемаш храна и течности. След операцията е възможно да минат няколко часа или дори дни, преди да можеш да приемаш нормална храна и течности. Ако не си ял повече от един или два дни, твоят лекар вероятно ще ти разреши да приемаш първоначално само лесни за смилане храни и течности. Ето стъпките, които следва да бъдат предприети, за да може пациентът да започне да се храни отново след операция:

 • Стъпка първа – бистри течности: вода, слаб чай, сок, бульон, зеленчуков бульон.
 • Стъпка две – лесно смилаеми храни: картофи, ориз, макарони, зърнени закуски с мляко, всякакви сокове, нектари, кремове, сладолед, консервирани белени плодове и зеленчуци, крехко телешко, риба, пиле без кожа, мляко, млечни шейкове, кисело мляко, крем супи, хляб.
 • Стъпка три – нормална храна: старай се да се храниш начесто и на малки порции. Внимавай с газообразуващите храни, като бобови култури, зеле, карфиол, броколи, мляко. Избягвай богати на мазнини и пържени храни.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА ХИРУРГИЧЕСКОТО ЛЕЧЕНИЕ, КОИТО ОКАЗВАТ ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ХРАНЕНЕТО

След хирургично лечение, типа на страничните ефекти и тяхната продължителност зависят пряко от вида на интервенцията и общото здравословно състояние на пациента. Възможни са странични ефекти след хирургична операция на различни части на тялото, които нарушават способността за хранене. Такива са например:

 • Затруднено дъвчене и преглъщане
 • Промени във възприятията за вкус
 • Сухота в устата
 • Възпаление на лигавицата на устата и гърлото
 • Загуба на апетит
 • Отпадналост
 • Киселини
 • Чувство на ситост при прием на малко количество храна •Непоносимост към мазнини •Непоносимост към мляко
 • Намалена усвояемост на хранителните съставки
 • Бърз пасаж на храната
 • Дехидратация
 • Образуване на газове и подуване на червата
 • Спазми
 • Запек
 • Задух

Тези странични ефекти могат да бъдат повлияни, така че да се даде възможност на организма да приема необходимите му хранителни вещества. Не се колебай да обсъдиш с лекуващия екип проблемите, които срещаш, за да получиш съвети как да се справиш с тях.

ЛЪЧЕТЕРАПИЯ

При лъчетерапията, радиацията е насочена към туморните клетки, за да ги унищожи. Здравите клетки, които биват засегнати при този процес, постепенно се възстановяват с времето. Страничните ефекти на лъчетерапията са в зависимост от мястото на облъчване, обема на облъчваното поле, дозата на радиацията и броя на процедурите. По- долу са показани възможните странични ефекти на лъчетерапията, свързани с храненето, в зависимост от мястото на облъчване. Някои от тези странични ефекти се проявяват още по време на процедурите, а други – след приключване на терапията.

Облъчвана област Странични ефекти свързани с храненето, които може да се получат по време на терапията Странични ефекти свързани с храненето, които може да се получат след повече от 90 дни от терапията
Главен и гръбначен мозък Гадене, повръщане Главоболие, отпадналост
Глава и шия: език, гласни връзки, сливици, слюнчени жлези, носни кухини, фаринкс Възпаление на устата, трудно преглъщане или болка при преглъщане, промяна или загуба на вкуса, сухота в устата, плътна слюнка, възпалено гърло Сухота в устата, разрушаване на челюстта, промяна в усещанията за вкус и обоняние
Гръден кош: бял дроб, хранопровод, гърди Затруднено преглъщане, киселини, умора, загуба на апетит Стеснение на хранопровода, гръдна болка, уголемяване на сърцето, възпаление на перикарда (обвивките на сърцето),
уплътняване и възпаление на белия дроб
Корем: тънки черва и дебело черво,простата, шийка на матката,      матка,

ректум, панкреас.

Загуба на апетит, гадене, повръщане,разстройство, газове и подуване на корема, непоносимост към млечни продукти, промяна                  в

уринирането, умора

Разстройство, кръв в урината или възпаление на пикочния мехур

Страничните ефекти започват обикновено през втората или трета седмица от терапията и достигат своя максимум в края на втората трета на лечението. След приключване на лъчетерапията повечето странични ефекти продължават три или четири седмици, но някои могат да продължат и по-дълго.

При наличие на странични ефекти от лъчетерапията, разговаряй със своя лекуващ лекар, сестра или друг специалист относно възможността лекарства, промяна в хранителния режим или нещо друго да подпомогне преодоляването им.

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА ЛЪЧЕТЕРАПИЯ

Правилното хранене по време на лъчетерапия може да бъде затруднено, особено ако се налага пътуване до лечебно заведение, отдалечено от дома. Добре е да се помнят следните препоръки:

 • Опитай да хапнеш нещо леко поне един час преди процедурата, вместо да отидеш на терапията с празен стомах, освен ако от центъра по лъчетерапия не си получил други инструкции
 • Вземи със себе си някаква закуска, ако пътуването до и от болницата е продължително.
 • Поемай течности с малките и чести порции храна, ако храната има неприятен вкус, ако имаш болки при преглъщането или получаваш разстройство.
 • Пий достатъчно вода и други течности.
 • Помоли роднина или приятел да ти помага с пазаруването от магазина или приготвянето на храната.
 • Не очаквай да имаш същите странични ефекти, каквито е имал друг пациент, облъчван в друга част на тялото. Дори и при абсолютно еднакво лечение, хората могат да имат различни странични реакции.
 • Опитай да хапваш често и на малки порции, вместо да приемаш три големи основни хранения. Ако апетитът ти е по-добър в определена част от деня, направи тогава основното си хранене. Добре е да поемаш допълнително протеини и калории по време на лечението /виж съответния раздел/.

Хранителните добавки, каквито са течните заместители на храната, също могат да бъдат от полза. Твоят лекуващ лекар, сестра или диетолог могат да ти дадат мостри от такива добавки, за да пробваш.

Ако имаш проблеми с апетита, гадене, повръщане, разстройство, възпаление на устата или гърлото, сухота в устата, плътна слюнка, затруднено преглъщане, промяна в усещането за вкус или обоняние, виж съответните раздели в тази брошура за справянето с тях.

Ако имаш трудности с храненето и следваш някакъв специален режим на хранене за диабет или други хронични заболявания, някои от тези съвети може би няма да са приложими за теб. Обсъди с лекуващия екип как най-добре да промениш своите хранителни навици, докато си на лъчетерапия.

Сподели с лекуващия те екип, ако имаш странични ефекти от лечението, за да могат те да ти предпишат подходящи медикаменти – например такива, които контролират гаденето и повръщането или спират разстройството.

Другите пациенти също могат да бъдат добър източник на информация и подкрепа. Поговори с тях за техния опит в справянето със страничните ефекти или се включи в група за подкрепа.

ХИМИОТЕРАПИЯ

Химиоетрапията представлява използване на силни лекарства, с цел да бъдат убити раковите клетки. Медикаментите могат да бъдат приемани през устата или вливани директно в кръвта. Химиотерапията уврежда както раковите, така и здравите клетки. Най-често се увреждат бързо делящите се клетки на костния мозък, косата, лигавиците на устата, хранопровода, стомаха, червата. Страничните ефекти зависят от това на какъв тип химиотерапия си подложен и с каква честота се прилага тя. Най-често срещаните странични ефекти на химиотерапията, които водят до проблеми с храненето са:

 • Промяна в апетита
 • Промяна в пасажа на червата
 • Промяна във възприятията за вкус и обоняние
 • Умора
 • Чувствителност или възпаление на устата
 • Гадене
 • Повръщане

Не е задължително да имаш тези странични ефекти, но ако ги имаш, не забравяй да информираш своя лекуващ лекар или сестра. Те могат да ти предложат медикаменти или промяна на хранителните навици, които да ти помогнат да се справиш с тях.

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ ПРИ ПАЦИЕНТИ НА ХИМИОТЕРАПИЯ

Голяма част от пациентите получават терапията си без да бъдат приемани в болница. Прилагането й може да отнеме от няколко минути до часове. Хапни лека закуска преди да отидеш за терапията. Повечето пациенти се чувстват най-добре, ако хапнат малка порция храна около час преди започване на процедурата. Ако самата терапия продължава часове, вземи със себе си нещо да се подкрепиш. Провери дали можеш да ползваш хладилник или микровълнова печка в клиниката.

Не се насилвай, ако страничните ефекти от лечението ти пречат да се храниш. Опитай да приемаш често малки количества храна. Внимавай с мазните или пържени храни, които могат да бъдат трудни за храносмилане. В дните, в които се чувстваш добре и имаш апетит, опитай да се храниш нормално. Увери се, че поемаш достатъчно количество вода и други течности всеки ден.

Някои от страничните ефекти на химиотерапията преминават за часове. Ако персистират, говори с лекуващия екип. Правилното отношение към проблемите, свързани с храненето, ще ти помогне да поддържаш нормално телесно тегло и да имаш достатъчно енергия, за да се чувстваш добре.

Ако имаш проблеми с липсата на апетит, гадене и повръщане, разстройство или запек, възпаление на устата или гърлото, сухота в устата, затруднено преглъщане или промяна във възприятията за вкус и обоняние, прочети съответните раздели в тази брошура.

Ако спазваш специфичен диетичен план за диабет или друго хронично заболяване, обсъди с лекаря, сестрата или диетолога си как да промениш своите хранителни навици.

2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY