Как да кажем на децата

Като родител, това да кажете на децата си 3а вашата болест може да изглежда непреодолимо и трудно. Няма най-добър начин да кажете на вашия син или дъщеря 3а диагнозата рак на гърдата, но помислете 3а отговорите на тези най-често задавани въпроси:

Да кажа ли на моите деца?

Да, да бъдеш искрен и честен с вашите деца е един подарък, който можете да им дадете. Като родител, може би искате да се опитате да предпазите вашите деца от всичко, което ще ги накара да се страхуват или да са тъжни. Но децата са много досетливи и могат да усетят, когато нещо не е наред. Ако не им кажете, те могат да си представят ситуации, които са много по-лоши.

Достатъчно големи ли са моите деца, за да разберат?

Да, дори много малки деца могат да разберат какво е рак на гърдата, ако им се обясни с прости думи. Колкото по-голямо е детето, толкова повече подробности можете да им дадете. Обърнете внимание на това, как реагират вашите деца. Нека те да определят колко информация да им дадете и кога.

Какво ще стане, ако не знам всички отговори?

Добре е да се каже, „Не знам отговора точно сега, но ще разбера“. Това ви дава време, за да научите повече за вашия рак на гърдата и да оставите вратата отворена за бъдещи разговори с вашите деца. На някои въпроси не може да се отговори, и някои отговори ще си дойдат естествено с времето. Важно е за вашите деца да разберат, че вие и вашето семейство ще научите заедно за рака на гърдата.

Подгответе се

Един от по-лесните начини да кажете на дедата си е да се подготвите предварително. Обмислете следните предположения:

Проверете собствените си чувства за вашия рак на гърдата

Диагнозата рак на гърдата е шок 3а всяка една жена. Дайте си време, 3а да се приспособите към диагнозата. Приемането и осъзнаването на вашите емоции, ще ви улесни когато казвате на вашите деца. Ако мислете, че не можете да им кажете сама, помолете друг член от семейството да ви помогне.

Ако е възможно, направете си план на действие.

Ще бъде полезно, ако знаете следващите стъпки при плана на вашето лечение преди да разговаряте с вашите деца. По този начин, ще можете да им кажете точно как ще се борите с рака на гърдата. Знаейки, че имате план ще бъде успокоително за вас и вашите деца.

Ако е необходимо, намерете други източници, които да ви помогнат при разговора с вашите деца.

Тревогите на децата

Само вие знаете най-добрия начин да разговаряте с вашите дера. Но когато обмисляте как да ги уведомите 3а вашия рак на гърдата, вземете предвид равнището на зрелост и индивидуалност на всяко дете. Количеството и видът информация, който предоставяте на вашия син-тийнейджър и вашата седемгодишна дъщеря може да бъде различна.

Въпреки, че съществуват съществени различия сред децата, повечето ще имат две ясни притеснения:

Кой ще се грижи за мен?

Децата от всички възрасти трябва да се чувстват сигурни и защитени. Те ще искат да знаят кой ще се грижи за тях, когато вие сте в болницата или по време на вашето възстановяване. Успокойте децата си, че ще направите всичко възможно да сте там. Когато нямате възможност да сте наблизо, уверете се че те знаят че родител, дядо или баба или друг възрастен на когото могат да се доверят, че ще бъде там. Опитайте се да ограничите броя на помощниците и продължете обичайните си ежедневни рутинни дейности.

Ще умре ли мама?

Това е най-честият въпрос, който децата задават. И още веднъж, важно е да сме прями и честни с тях. Внимавайте да не давате обещания, които не сте сигурни че ще спазите. Вашият отговор трябва да бъде реалистичен, и въпреки това изпълнен с надежда. Например, можете да кажете, „Не съм сигурна. Но ще работя с моите лекари, за да направя всичко, което мога да се преборя с това.“

Като давате честни, реалистични отговори на те$и въпроси, ще намалите непосредствените страхове на вашето дете.

Честност и сигурност

Да бъдеш честен и да създаваш чувство на сигурност, са ключови моменти при помагането на вашите дера да се справят през този труден период. Когато вашите дера видят, че сте искрена, те могат да отвърнат по същия начин.

Да бъдеш честен

Като начало, попитайте вашите дера дали вече знаят нещо 3а болестта рак на гърдата. Изяснете всякаква погрешна информация, която те може да имат.

Уверете се, че вашите дера осъзнават, че не са направили нищо, което да е причинило рака на гърдата. Насърчавайте ги да задават въпроси.Бъдете внимателна към тях по време на вашите разговори.
Помолете децата си да повторят това, което вече сте им казали за вашия рак на гърдата. Това ще ви помогне да прецените дали са разбрали. Наблюдавайте за признаци дали се чувстват неудобно да разговаряте. Попитайте ги, дали искат да продължите разговора по друго време. Насърчавайте вашите дера да показват чувствата си. Един от начините да направите това е да показвате собствените си чувства.

Да създадеш чувство на сигурност

Отделете време за всяко дете поотделно. Дръжте децата в течение за плана на вашето лечение и го подгответе за страничните ефекти от лечението, като отстраняване на гърдата, промени в теглото, умора и косопад. Опитайте се да продължавате семейните порядки и ритуали, като например да вечеряте заедно или да провеждате семейни събирания.

Продължавайте да се смеете и да се забавлявате – ще бъде добре за всички вас.

Позволете на децата си да помагат

Повечето деца ще искат да помагат по бреме на този труден период. Като им позволявате да би помагат б домакинската работа, им давате възможност да изразяват обичта си, като правят нещо за бас. Това също така, ще ги накара да се чувстват съпричастни, а не толкова безпомощни. Имайте предвид, че вашите деца ще искат да избират дейностите, в които да помагат, и че техният ентусиазъм може да не продължи дълго. Подкрепата, която всяко дете дава ще се основава на неговото или нейното равнище на зрелост и индивидуалност.

Не мислете, че вашите деца знаят какво се очаква от тях през това бреме. Обсъдете какво е нужно да се направи за домакинската работа и къде ще би трябва помощ. Направете списък на точните задачи и попитайте за доброволци.

Наблюдавайте за признаци дали вашите деца се нагърбват с твърде много отговорност по тяхна самоинициатива. Някое дете може да изпитва нуждата да възпитава по-малки братя или сестри, да е прекалено загрижено за вашия партньор или да се опитва да се грижи за домакинството. Давайки задачи на децата, подходящи за тяхната възраст, може да предотврати тяхното преждевременно съзряване. Ако отговорностите, с които трябва да се справите, стават твърде много за вашето семейство, помолете за помощ други възрастни роднини или приятели.

Как се справят вашите деца

Можете ga очаквате, че вашите деца ще изпитат много чувства, като гняв, страх или тъга. Важно е да се опитате да разберете техните реакции. Често, тяхното поведение ще покаже какво те чувстват. Това се отнася особено 3а малките деца. Много родители мислят, че техните деца не са засегнати от диагнозата на тяхната майка 3а рак на гърдата. Много деца прикриват чувствата си, 3а да предпазят родителите си от допълнителни тревоги. Освен това, родителите не винаги виждат връзката между необичайното поведение и какво действително чувства тяхното дете. Обърнете специално внимание на това какво казват вашите деца и какво правят те.

Можете да забележите промяна в характера и поведението, които изглежда че продължават дълго време. Ако това е така, говорете с вашето дете за това, но не по осъдителен начин. Например, можете да попитате, „Не си правиш домашната, защото си ядосан или се страхуваш? Нормално е да се страхуваш.“ Нека учителят или училищният съветник знаят какво се случва у вас. Продължавайте да слагате граници и да прилагате правилата на вашето семейство.

Ако усетите, че вашето дете не се чувства добре или не можете да се справите, помислете за вариант да потърсите професионална помощ от детски или семеен терапевт с опит в областта на раковите заболявания, социален работник или член на духовенството.

Признаци показващи, че вашето дете може да изпитва трудност:

  • Смучене на палеца или нощно напикаване.
  • Промяна в режима на хранене или спане.
  • Понижаване на оценките.
  • Цевиантно поведение.
  • Драстични колебания в настроението.
  • Прекарване на по-голяма част от времето с приятели, отколкото вкъщи.
  • Всичко, което не е нормално за вашето дете.

The Susan G. Komen Breast Cancer Foundation