Киселини при онкоболни

Стомашни киселини при онкоболни

Киселините в стомаха са неприятно усещане на „парене“, „щипене“, „дразнене“ и понякога болка в горната средна част на корема. Появява се, когато съдържимото от стомаха попадне в хранопровода и така доведе до тези неприятни усещания. Най-често самото съдържимо включва малки количества солна киселина, която основно дразни лигавицата на хранопровода и води до парещото и болково усещане. Причината е, че самата лигавища на хранопровода не е приспособена като тъканна структура да приема съдържимо от стомаха.

Ако сте пациент с поставена онкологична диагноза и сте започнали лечение, то е напълно възможно да имате оплаквания от киселини в стомаха. Киселините в корема могат да се появят преди, по време или след проведеното химиотерапевтично лечение. Тяхната поява може да бъде от различно естество и не е задължително да бъде свързана с основното онкологично заболяване или да е причинена от лекарственото лечение.

Оплаквания от киселини в стомаха могат да възникнат при всички пациенти, които провеждат каквото и да е лечение поради раково заболяване. Те могат да се появят, както при пациенти провеждащи цитотоксична химиотерапия, така и при такива, които провеждат таргетна или имунотерапия. Като цяло пациентите от последните две групи по-рядко се оплакват от киселини в стомаха.

Здрави индивиди също имат киселини. Всъщност около десет процента от възрастните страдат от това ежедневно, а 30% имат месечни симптоми на киселини.

Какво може да причини появата на киселини при онкоболни пациенти?

Както описваме по-горе започнатото лечение порад онкологична заоляване може да даде оплаквания от подобно естество.

Освен това стресът, тютюнопушенето, определени храни, кофеин, лекарства, както и съпътсващи други медицински състояния могат също да предизвикат тяхната поява.

Ако Ви е било изписано опиоидно лечение от Вашия лекар поради силна болка, то е добре също така да знаете, че то също може да предизвика оплаквания от киселини

в стомаха. Пациенти, които приемат Трамадол са застрашени от появата им.

Ако имате оплаквания от киселини е добре веднага да се обърнете към лекуващия Ви лекар. Той ще Ви даде съвет за това какво можете да правите и как да ги премахнете.

Ето и някои неща, които можете да направите за справяне с киселините:

  • Спрете тютюнопушенето;
  • Ограничете приема на кофеин;
  • Ако можете намалете наднормено тегло;
  • Не яжте два до три часа преди лягане;
  • Намалете мазните храни в диетата си.
  • Избягвайте храни и напитки, които Ви причиняват киселини;
  • Елиминирайте или ограничете приема на алкохол.

Вземете лекарства за киселини, както ги е предписал от Вашия лекар!