Компресия на гръбначния мозък при рак

Ако сте онкоболен пациент, който е диагностициран с туморно образувание в гръбначни стълб или с костни метастази по гръбначния стълб, то е добре да имате предвид, че те могат да доведат до редица усложнения, включително компресия на гръбначния стълб.

Значение за последното има:

 • Местоположението на метастазата обхванала прешлен (появила се на това място от далечно огнище);
 • Донякъде нейния размер (повечето костни метастази са трудно измерими);
 • Първично туморно образувание намиращо се в непосредствена близост от гръбнания мозък, но не произхождащо от нея (което може да бъде доброкачествено или злокачествено);
 • Първично туморно образувание, което възниква от гръбначния мозък;
 • Активността, която проявява дадения индивид.

Гръбначният мозък e най-общо казано една колона от нервна тъкан. Компресията му е голям проблем, който възниква, когато някакъв вид тумор, окаже натиск.

Имайте предвид, че компресията на гръбначния мозък е сериозно състояние, което трябва да се лекува веднага!

Причини

Освен от онкологични заболявания, компресията на гръбначния мозък може да бъде причинена от всяко състояние, което оказва някакъв натиск върху гръбначния мозък.

Не е задължително да бъде от онкологично заболяване, макар оплакванията да са идентични. И все пак ако имате онкологично заболяване, то трябва да бъдете нащрек

за оплаквания от страна на „гърба“(оплаквания могат да възникнат на места, които пациентът въобще да не свързва с компресия на гръбначния мозък).

Костните метастатични заболявания по гръбначния скелет, обикновенно увреждат или отслабват прешлените.

Най-честата причина за компресия на гръбначния мозък при хора с рак са метастазите в гръбначния стълб. Около 60% -70% от метастазите в гръбначния стълб се появяват в най-общо казано в „средната част“ на гърба (торакалната област). Около 20% -30% от метастазите се появяват в „долната част“ на гърба (или в лумбосакралната област). И около 10% от метастазите се появяват в областта на „горната част“ на гърба или (шийната област). Около 30% от хората с метастази в гръбначния стълб ще имат метастази в повече от една област на гръбначния стълб.

Всеки вид рак може да се разпространи в гръбначния стълб, но по-често срещан при следните ракови заболявания:

Симптоми

Когато има някакъв вид притискане на гръбначни мозък, то трябва да очаквате да отпаднат или да намалеят определени функции, които до преди това са се изпълнявали от притиснатата част на гръбнания мозък.

Симптомите при компресия на гръбначния мозък могат да варират в широки граници. Да се има предвид, дали става въпрос за туморно образувание, което притиска гръбначния мозък или метастаза от далечно огнище.Оплакванията могат да бъдат идентични, но понякога се различават в тяхното лечение.

Понякога безобидни симптоми могат да бъдат предвестник за тежки травми.

Началото може да започне с болка и тя да бъде единственият симптом. Като цяло първичния тумор нараства бавно. Тъй като той оказва все по-голям натиск върху гръбначния стълб, симптомите стават по-тежки и по-сериозни. При костните метастази може да има много продължителен период до времето им за откриване. До тогава те не дават оплаквания.

Болката може да е „опасваща“ около гърдите или корема. Може също така да се „излъчва“ или да се разпространява над долната част на гърба и в задните части или краката. Може да се разпространи и надолу по ръцете. Болката може да се засилва в легнало положение.

Други симптоми при компресия на гръбначния мозък могат да включват:

 • Изтръпване по пръстите на краката или ръцете;
 • Усещане за нестабилност или затруднено ходене;
 • Отделяне на много малко урина или не невъзможност за уриниране;
 • Загуба на контрол над пикочния мехур или червата;
 • Запек
 • Отслабване на силата на ръцете (пациентите забелязват, че имат слабост, която да се засили дотолкова, че да не могат да държат чаша или прибор за хранене).

Всяко едно от тези оплаквания може да се появи и при неонкологично заболяване, но ако имате някое от по-горе изброените оплаквания и провждате лечение то трябва незабавно да съобщите това на лекуващия Ви лекар!

Вашият лекар ще се опита да открие причината за компресията на гръбначния мозък. Това обикновено включва физически и неврологични прегледи, които включват въпроси и тестове за проверка на работата на мозъка, гръбначния мозък и нервите. Вашият лекар също ще провери вашата координация и колко добре работят мускулите и рефлексите ви.