Косопад (алопеция) при раково болни

Като цяло химиотерапевтичното лечение причинява косопад, както и опадане на космите по други части на тялото. Лъчетерапията също може да предизвика загуба на коса. Медицинският термин на тази загуба се нарича „алопеция“.

Говорете с Вашия лекуващ лекар, за да разберете дали лечението Ви ще предизвика косопад.

Макар и да е неприятен страничен ефект от лекарственото лечение на дадено онкологично заболяване, трябва да се знае, че косопадът е изцяло обратим. В първия момент след приключването на лечението започва и възстановяването на косата. Трябва също така да се отбележи, че е възможна промяна в самата структура на косъма след прекратяването на лечението.

Съвети при косопад:

  • Преглеждайте косата си внимателно. Използвате четка за коса с мека повърхност или гребен с широки зъбци;
  • Не използвайте сешоари, преси или химически продукти като гелове и пяни, които могат да наранят кожата на главата Ви;
  • Измийвайте косата си с по-фин шампоан;
  • Подсушете я с мека кърпа.

По време на химиотерапевтичното лечение Вие имате избор как да постъпите с първоначалните признаци на косопад. Някои хора избират да си подстрижат косата късо, за да се справят по-лесно с психологическия ефект от нейното опадане. Някой избират изцяло да премахнат косата от главите си още при първите наченки на косопад.

Изградете си навик за грижа на скалпа. Използвайте слънцезащитни продукти или носите шапка, когато сте навън. Изберете удобни шал или шапка, която да защитава главата Ви от студа.