Любовни отношения

Отношения

Ако вече имате връзка, може би ще установите, че тя се променя. Важно е да помните, че промените може да са положителни или отрицателни и че с някои проблеми ще се справите по-лесно, отколкото с други. Вероятно ще ви е трудно да говорите с партньора си за тези промени и може би ще ви е нужно известно време, за да решите проблемите, които възникват.

Ако сте имали проблеми във връзката си преди да се появи ракът на гърдата тези проблеми няма да изчезнат непременно. Почти сигурно е, че болестта ще ви накара да преоцените много неща в живота си, включително и връзката. Някои може да решат, че вече не искат да бъдат във връзка, в която се чувстват нещастни. Други може да чувстват, че имат нужда от сигурността, която им дава връзката, дори и да не се чувстват напълно щастливи. Да съумеете да говорите открито за положението си може да ви помогне заедно да намерите решенията. Вероятно ще бъде бавен процес, но ако избягвате проблемите може би в дългосрочен план ще е по-трудно да ги решите.

Жени, които са имали хубава силна връзка преди диагнозата „рак на гърдата” често установяват, че това преживяване ги сближава още повече с партньора им. Заедно имат силата и ресурсите да преодолеят всички трудности, които носи със себе си ракът на гърдата.

Справянето с такава ситуация каквато е ракът, може да доведе връзката до критичен поврат, в който или ще продължите, или ще я прекратите, но вероятно ще е особено трудно ако връзката е нова.

Ако сте в началните етапи на една връзка вероятно ще установите, че обсъждате важни въпроси много по-рано отколкото бихте искали.

Ако нямате връзка, създаването на такава може да ви се струва нещо много трудно. Може да нямате същата увереност в себе си и в това как ви възприемат другите. Започването на една сексуална връзка може да предизвика чувство на силно безпокойство за това как ще кажете, например, на някого, че сте оперирана от рак на гърдата.

Важно е да запомните, че любовните и сексуални отношения на всеки човек са индивидуални.

Нещата може да са различни и вероятно ще се наложи да се приспособите към новата ситуация. Въпреки това, ако вие и партньорът ви искате да се опитате да общувате като си давате взаимна опора, няма никаква причина поради която сексуалната ви връзка да не дава удовлетворение и цялостност и на двама ви.

Партньори

Ако имате партньор, той също ще бъде изправен пред един период на приспособяване след диагнозата и терапията ви. Как ще реагира той от сексуална гледна точка вероятно зависи в известна степен от това как е реагирал на рака ви. Някои партньори поемат свръхзащитна роля, което означава, че ще се опитат да направят каквото могат, за да ви предпазят от последващи трудности. Вероятно няма да споменават или да предлагат сексуален контакт от страх да не ви разстроят или наранят.
Някои партньори просто имат нужда от време, за да приемат случилото се. Други може да не могат да приемат рака на гърдата на партньорката и може емоционално да я отблъснат или дори да я отхвърлят временно или завинаги. Вероятно ще ви е трудно да се справите с това отхвърляне в един период, когато се чувствате уязвима. Опитайте се да говорите с партньора си за това как се чувствате. Той също вероятно ще може да ви обясни малко по-добре как се чувства. Може би, без да го осъзнавате и двамата правите само предположения за това как се чувства другият.

Нови партньори

Ако не сте имали връзка когато е направена диагно- зата, или ако връзката ви е била прекратена след диа- гнозата, да срещнете нов човек означава, че вероятно ще трябва да му кажете за рака си. Решението за кога и как ще стане това може да е трудно. Може да почувствате, че няма подходящ момент да говорите за това или няма да можете да откриете подходящите думи.

Докато обаче опознавате някого по-добре и се чувства- те по-добре с него, вероятно ще установите, че е по-лесно да говорите за всички аспекти на живота си, включително и за рака на гърдата.

Когато почувствате, че е дошъл подходящият момент да поговорите с новия си партньор, той може да реагира по различни начини. Може в началото да бъде шокиран и да се нуждае от време, за да се приспособи към тази новина.

Може да има собствени страхове и притеснения за рака и какво означава за самия него. Също така е възможно новият ви партньор да приеме преживяването ви положително и да разбере, че то вече е част от вас самата.

Връщане към секса

Въпреки че е възможно сексуалната ви активност да е намалена или прекъсната изцяло по време на и след терапията е важно да се опитате да съхраните едно ниво на те- сен контакт с партньора си. Може да нямате настроение да правите любов, но може да ви хареса да държите ръката му, да се прегръщате, да се це- лувате или да намирате свои начини за сближаване, като например един масаж. Когато усетите, че сте готова да повишите нивата на сексуалната си активност, може би ще поискате да отделите известно време за себе си и партньора си без притеснения/ отвличане на вниманието.

Начинът, по-който общувате помежду си в този конкретен период, е много важен. И двамата трябва да имате възможност да говорите за това как се чувствате. Вероятно няма да е винаги лесно да говорите за секса и може да ви е по-лесно да говорите някъде, където и двамата се чувствате удобно, може би не в спалнята. Тревогите ви за отражението на рака на гърдата върху сексуалния ви живот ще бъдат индивидуални за вас и вашата ситуация. Може да чувствате, че сте загубили в известна степен женствеността си и самочувствието за външния си вид. Може още да изпитвате напрежение за първия си сексуален опит след диагнозата или да се притеснявате, че нещата няма да са както преди.

Също така, ако не сте влезли в менопаузата по време на диагнозата може да ви притес- нява фактът, че ще трябва да откриете нов начин за контрацепция, или да се страхувате от забременяване. Всички тези притеснения са естествени и очаквани. Вероятно ще имате нужда от известно време докато придобиете отново увереност в себе си и да се чувствате комфортно да имате отново сексуални контакти.

Когато правите любов

За вас е важно да чувствате, че можете да имате сексуална връзка, без да правите сравнения с това как е било преди. Както вие, така и партньорът ви трябва да намерите начини да се приспособите към промените, които носи със себе си ракът на гърдата и, за да го постигнете ще ви е нужно време, търпение и усилия и от двете страни.

Вероятно ще ви е от полза да приемете нещата спокойно от началото.

Помислете с кое ниво на еротичен контакт се чувствате добре и с колко енергия разполагате. Може би ще трябва да помислите за някои неща от практична гледна точка, като например да създадете едно пространство, в което ще се чувствате добре или дори да вземете болкоуспокояващи ако имате нужда от тях. Също така сигурно си заслужава усилието да помислите какво би ви дало самочувствие в конкретния момент.

Може би ще се почувствате по-добре ако намалите светлината или ако облечете нещо, което да покрива бюста, вместо да бъдете гола. Запомнете, че това, което има значение е това, което ви кара да се чувствате удобно и намалява чувството на силна тревога, дори когато имате усещането, че така се губи спонтанността.

За много жени гърдите са особено ерогенна зона. Ако възбудата на гърдите ви е била за вас важна част от сексуалния ви живот, загубата на гърда може да се отрази значително на сексуалното ви удовлетворение.

Това усещане за загуба може да изпитва и партньорът ви ако да гледа и да докосва гър- дите ви е било нещо, което му дава сексуално удовлетворение.

Заедно с партньора си може да поискате да изследвате други ерогенни зони, за да изпитате сексуално удовлетворение.

Еротични аксесоари, като вибратори помагат на някои жени да установят по-добре какво им доставя удоволствие.

Заради последиците от терапията може би ще се наложи да помислите да опитате някои нови сексуал- ни пози. Може да изпитвате болка или дискомфорт, или може да не искате определена част от тялото ви да бъде център на вниманието. Ако усещате болка в областта на бюста, вероятно ще избягвате позите, в които един от партньорите ляга изцяло върху другия.

За някои двойки, изпробването на нови пози вероятно ще е ново изживяване. Ако ви притеснява упражняването на натиск в областта на бюста, може би ще искате да опитате да легнете лице срещу лице с партньора си или пък с партньора легнал зад вас. Може би ще ви е нужно време, за да свикнете с новите пози, но вероятно могат да ви донесат и удоволствие.

Ако проникването е болезнено поради сухотата във влагалището, въпреки използването на овлажнители и лубриканти, можете да помислите за други начини за правене на любов, като взаимната мастурбация или оралния секс. Въпреки това е важно да знаете, че ако продължавате да правите химиотерапия, има вероятност химическите вещества да се предадат на партньора ви при орален секс (зависи от вида химио- терапия). Ако този въпрос ви притеснява, може би ще избягвате оралната любов, докато трае химиотерапията и за кратко след нея.

Също така е много важно, жените, които не са в менопауза по време на диагнозата, да използват контрацептиви, за да се избегне забременяване по време или веднага след химиотерапията. Ако ви притесняват евентуалните последствия от предаване на препарати от химиотерапията на партньора ви при сексуален контакт, или за това кой е най-добрият начин за контрацепция за предотвратя- ване на бременност, поговорете с лекаря си или със специалиста, който следи състоянието ви.

Професионална помощ

Каквито и въпроси да ви тревожат относно сексуалността ви и за чието реше- ние се нуждаете от помощ, вероятно си заслужава, при първия удобен случай, да поговорите с лекаря или специалиста, който следи състоянието ви.

Възможно е да ви помогне за някои от трудностите, които преживявате, като например въпроси свързани с реконструкцията на бюста, влагалищната сухота или притеснения свързани със симптомите на менопаузата.

В определени случаи може би ще се нуждаете от специализирана помощ и понякога, вероятно, ще е по-лесно да говорите със здравен работник, отколкото с ваш близък.

Това може да означава сеанси с консултант или терапевт, който се занимава само с въпроси, свързани със секса, или сама или заедно с партньора ви.

Повечето онкоболни, които имат сексуални проблеми, не се нуждаят от дълга терапия, но може би ще ви е от полза да поговорите с някого за конкретен проблем или през даден период от терапията или по време на възстановяването ви.

С поглед напред

Почти сигурно е, че диагнозата „рак на гърдата” ще се отрази на сексуалността и сексуалните ви отношения. Може би ще имате нужда от известно време, както вие, така и партньорът ви (ако имате такъв), за да приемете тези промени. Вероятно ще имате усещането за загуба на онези неща, които вече нямате или гняв за това, че сексуалният ви живот се е променил толкова много.

От друга страна има жени, които установяват, че преживяването на една болест, която застрашава живота им, каквато е ракът, ги кара да искат да се насладят на всеки момент от живота, като по този начин влагат повече енергия и ентусиазъм в сексуалните си връзки.

Емоциите на всеки относно сексуалността и сексуалния му живот са различни и е важно да помним, че в емоциите ви няма правилно или неправилно. Да бъдете откровени със себе си и хората около вас ще ви помогне да разберете, от една страна, какво изпитвате за рака и, от друга, как се е отразил на сексуалността ви.

Ракът на гърдата ще е променил много аспекти на живота ви, включително и сексуалния ви. Въпреки това, много жени преминава през това преживяване като придобиват по-голямо разбиране за собствената си сексуалност, като създават нови сексуални отношения, които ги удовлетворяват и възнаграждават.