Лъчелечение при рак на простатата

Лъчелечиние

Лъчелечението представлява съвкупност от лечебни методи, използващи йонизиращи лъчения – високоенергийно рентгеново лъчение, ускорени електрони или радиоактивни изотопи, които убиват туморните клетки и намаляват туморния размер. Йонизиращо лъчение може да се прилага външно през кожата (перкутанно) – или чрез имплантиране на радиоактивни материали в зоната, където се намират раковите клетки (вътрешно облъчване или брахитерапия).

Лъчелечението, подобно на други лечебни методики в онкологията (като например хирургия или химиотерапия), има ефект както върху туморните клетки, така и върху нормалните структури на организма. Организмът обаче е в състояние да регенерира здравите клетки, които са били увредени, и те да възстановят правилното си функциониране. Успешното лъчелечение е резултат от прилагането на йонизиращо лъчение чрез персонализиран лечебен план върху туморните клетки по най-добрия и ефикасен начин така, че те да бъдат унищожени, а здравите тъкани да бъдат засегнати минимално.

Брахитерапия

При тази форма на лъчелечение чрез временен имплант в простатата се въвежда радиоактивен изотоп (Иридий-192), който позволява прилагането на голяма доза йонизираща радиация в туморния обем. При този метод околните тъкани са по-слабо за- сегнати в сравнение с външното (перкутанно) облъчване. Процедурата по въвеждане отнема около час и се извършва в амбулаторни условия. Методът позволява облъч- ването на цялата простата и достига до всяка ракова клетка в нея. Лечебният курс се състои от малък брой процедури (1-5).

За кои пациенти е подходяща брахитерапията

Тази терапия може да има положително въздействие при комплексното лечение на рака на простатата при болни с нисък, среден риск и в някои случаи селектирани групи пациенти с висок риск.

Има ли риск при брахитерапия

Въпреки че облъчването се извършва в малък обем, поради близостта на простатата до уретрата, брахитерапията може да доведе до по-остро дразнене по време на уриниране в сравнение с външното лъчелечение. Някои пациенти (1 на 10) се нуждаят от катетeризация, но това рядко се налага за повече от няколко седмици.Пациентите, подложени на брахитерапия, не трябва да шофират.

Външно (перкутанно) лъчелечение

Външното облъчване е най-честата форма на лъчелечение. Преди началото на лечението се извършва подробно планиране. По време на планирането специалистите използват образи от компютърна томография, проведена в положение на облъчване, за да определят точното място за лъчелечение.
По време на облъчването пациентът се поставя върху специална маса, временно обездвижен с подходящи средства така, че лъчевият сноп с определена характеристика да бъде насочен прецизно към туморната формация. Облъчването продължава няколко минути и обикновено се прилага пет пъти седмично в продължение на няколко седмици.

Съществуват различни технически вариации на външното (перкутанно) облъчва- не. Някои от тях включват:

 • Високодозово, триизмерно лъчелечение (3DCRT) (използвано най-масово в България)
 • Обемно модулирано ротационно лъчелечение (VMAT)
 • Модулирано по интензитет лъчелечение (IMRT)
 • Образно направлявано лъчелечение (IGRT)
 • Лъчелечение с четириизмерна верификация на положението (4D-CBCT)

Движение на органите по време на лъчелечението

Вътрешните органи не са неподвижни по време на лъчелечението и простатата понякога се движи извън предвидената област на облъчване поради различно напълване на пикочния мехур и правото черво при единичния лъчев сеанс. Тъй като лекарите не могат да прогнозират по какъв начин или доколко това ще се случи, туморът може да не получи точното количество радиация. Освен това съседните тъкани и органи могат да бъдат облъчени, без това да е необходимо.

Какви са страничните ефекти от външното лъчелечение

Общи реакции

В началото са възможни някои общи реакции на организма като отпадналост, липса на апетит, гадене, световъртеж, главоболие. Те представляват реакция на привикване към лъчението. Обикновено преминават в първите дни без облъчване. Затова увеличете часовете на ежеднев- ната почивка. При засилване на реакциите се обърнете за помощ к ъм лекуващия Ви лекар.

При облъчване на простатата се наблюдават следните локални реакции, които започват обик- новено към средата на лечебния курс и могат да продължат до 1 месец след приключването му.

 • Гадене и по-рядко повръщане – при някои по-чувствителни пациенти то може да продължи и повече. Лекарят е този, който ще Ви назначи лекарства и хранителен режим за безпроблемно завършване на лечението.
 • Къркорене на червата, колики, диария – появяват се след 10 – 15 сеанса. Възможно е да имате няколкократни изхождания дневно. Вашият лекар ще Ви предпише специални лекарства за облекчаване на оплакванията. Хранителният режим е от съществено значение.
 • Дразнене на ануса, обостряне на хемороиди – ако имате хемороиди, те могат да се възпалят. По-честото изхождане води до раздразнение на зоната на ануса. Лекарят ще Ви предпише свещички или други лекарства.
 • Често уриниране, в края на което може да има парене. Това се дължи на малка част от пикочния мехур, който се облъчва, тъй като простатата се намира между пикочния мехур и правото черво. Колкото и прецизно да е облъчването дори с последната налична съвременна апаратура, малка част от пикочния мехур получава леки реакции. Споделете със своя лекар и ще получите съвети и лекарства за преодоляването на този временен ефект.
 • Загуба на апетит, леко отслабване, повишена чувствителност към силни миризми. Тези странични ефекти преминават десетина дни след приключване на лечението.
 • Космите на мястото на облъчването в края на лечението ще се разредят или опадат, но могат да се възстановят след няколко месеца.
 • Диетичният режим е от съществено значение за преминаване през трудното лъчелечение в тази област.
 • Категорично и задължително преустановете пушенето и употребата на алкохол.
 • Пийте повече течности, но не прекалено горещи.
 • Ограничете храните, богати на животински мазнини – мас, масло, сланина, свинско и овче месо. Консумирайте предимно месо от пиле и риба. Избягвай- те храните, които имат слабителен ефект и водят до образуване на газове: богати на целулоза храни – салати, прясно зеле, чушки, репи, консумирайте доматите белени.
  От плодовете избягвайте круши, грозде, сливи, както и сухи плодове. Консумирайте готвени зеленчуци и супи. Позволени са сосовете. Избягвайте боб и леща. Не консумирайте пикантни, лютиви и кисели храни. Избягвайте ядките, тъй като те дразнят червата. Не се доверявайте на съвети, които препоръчват ядките за повишаване броя на левкоцитите.
 • Не употребявайте слабителни средства, без да се консултирате с Вашия лекар.

Режим на хигиена и почивка

При Вашето заболяване организмът Ви се нуждае от повече почивка, отколкото обикновено. Поддържайте обичайната си всекидневна хигиена. Измивайте гениталиите си с хладка вода и нежни към кожата измивни продукти без съдържание на сапун. Подсушавайте с попиване, без да търкате кожата. Използвайте овлаж- няващо бебешко мляко след къпане.
Не използвайте депилиращи средства. Докато се облъчвате не носете стегнато бельо, за предпочитане е то да бъде памучно. Кожата в полето на облъчване става по-чувствителна, може да се зачерви и пигментира или да се появи сърбеж също както при излагане на слънце. Вашият лекар може да Ви предпише специални кремове за третиране на кожата, които облекчават тези реакции, докато трае лечението.

Късни лъчеви реакции

При перкутанно лъчелечение на рак на простатата най-честите нежелани реакции, изискващи лечение, са кървене от ректума и стеснение на уретрата. Лъчелечението при рак на простатата може да причини и еректилна дисфункция и промени в честотата на уриниране. Съществуват лекарства и методи, които могат да бъдат използвани за контрол на нежеланите реакции.

Какво трябва да знаете за периода след завършване на лъчелечението

След завършване на последния сеанс трябва да се явите при Вашия лъчетерапевт, за да получите епикриза за проведеното лечение със съвети за по-нататъшно поведение. В нея има отговори на въпросите:

 • Ще продължите ли с друго лечение?
 • Кой и кога ще следи Вашето състояние ?
 • Кога ще утихнат лъчевите реакции?

Поведение и живот след проведеното лъчелечение

5 -10 дни след завършване на лечението постепенно се възстановяват апе- титът, теглото, самочувствието Ви. Нормализират се изхожданията и ури- нирането. Специалният хранителен режим трябва да продължи 2-3 седмици след последното облъчване. Грешки в диетата могат временно да възобно- вят оплакванията.

 •  След приключване на последната процедура намажете кожата с мехлем, предписан от Вашия лекар (дефламол, благ мехлем или бионект). Измивайте се с хладка вода и нежни към кожата измивни продукти без съдържание на сапун. Нормалният цвят на кожата ще се възстанови от пигментациите след няколко изкъпвания.
 • До един месец след лечението не се препоръчват манипулации в областта на пикочния мехур и правото черво освен по спешност.
 • Не излагайте облъчваните области на слънце, те остават чувствителни до една година. Можете да посещавате планински и морски курорти, като винаги закривате местата на облъчване. Къпането и плуването не са забранени
 • Нормалните сексуални контакти са напълно възможни 20 – 30 дни след лечението. При желание те не бива да се ограничават. Внимателното връщане в семейния и социалния живот е важно за Вашето оздравяване. По тези деликатни въпроси Вашият лекуващ лъчетерапевт ще Ви даде най-добрия съвет