Мамографски изследвания

Upload Image...

Какво е мамографията?

Дигиталната мамография е образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се визуализират тъканите на млечната жлеза.

Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата. Методът е сертифициран в света за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и се провежда при жени, които нямат оплаквания или видими промени в гърдите.

Предимства

Предимствата на мамография са високата разделителна способност, позволяваща да се визуализират малки патологични находки, както и по-ниската доза йонизиращо лъчение.

Какво е профилактична мамография?

Профилактични мамографии се извършват на пациенти, които са без симптоми и оплаквания и не отговарят на приетите критериите за мамография. Тези критерии са възраст (над 40-годишна възраст) и фамилна анамнеза за рак на гърдата.

Профилактичната мамография обикновено включва изображения на двете гърди. Броят на изображенията зависи от пациента.

Целта на профилактичната мамография е откриване на рак на гърдата, когато все още е твърде малък, за да бъде усетен от жената или лекаря при физикалното изследване. Ранното откриване на началните стадии на рак на гърдата чрез профилактичната мамография драстично увеличава шансовете за успешно лечение на заболяването. Колкото по-рано болестта се диагностицира, толкова по-големи са шансовете за пълно излекуване.

Какво е диагностична мамография?

Диагностични мамографии се извършват на пациенти с оплаквания от гърдите (например необичайна тежест, болка или бучка в гърдата). При диагностичната мамография допълнителни изображения на гърдите ще бъдат направени и оценени внимателно. Допълнителните изображения, които ще бъдат получени, са съобразени с нуждите на пациентите от рентгенолог. Това може да включва и ултразвуково изследване.

По време на това посещение рентгенолог ще дойде и ще разговаря с вас за резултатите Ви.

Моля, носете всички предходни образни изследвания – сравнението с предходни изображения е много ценно за оценка на състоянието Ви.

Как да се подготвя за мамографията?

В деня на изследването за предпочитане е да се обличат дрехи от две части, тъй като ще бъдете помолена да свалите всички дрехи от кръста нагоре. Не използвайте лосиони, пудри, парфюми или дезодоранти в областта на гърдите и под мишниците в деня на Вашия тест (частици от химикалите могат да нарушат изображенията). Ако все още сте в репродуктивна възраст, добре е изследването да не се провежда в седмицата преди месечния цикъл, когато гърдите ще са напрегнати.