Помагало за жени с метастатичен рак на гърдата

Много пациенти разглеждат живота с метастатичен рак на гърдата (МРГ) като пътешествие

Пътешествие с медицински и емоционални предизвикателства.

По време пътешествието може би ще трябва да вземате решения за промени в живота си в момент, когато се опитвате да се примирите емоционално с всички промени, които носи ракът. Изследванията, лечението и въздействието на Вашата диагноза върху хората около Вас, могат да бъдат много натоварващи.

През първите дни или седмици след поставяне на диагнозата MРГ вероятно ще попаднете в емоционална въртележка и може да е трудно да разсъждавате ясно и да правите избор без съмнения. Това е етап, през който много жени като Вас трябва да преминат, преди да достигнат до точката, в която да са в състояние да възприемат по-добре диагнозата си и да овладеят ситуацията до известна степен. Дори и в най-трудните моменти от пътешествието, все пак можете донякъде да контролирате начина, по който се справяте със заболяването и с емоционалните и практическите въпроси, породени от него.

Метастатичен рак на гърдата (МРГ) е рак в IV стадий, който се е разпространил извън гърдата в други части на тялото.

Разбиране на метастатичния рак на гърдата при жени в менопауза

Метастатичният рак на гърдата (МРГ) се различава в много отношения от ранните стадии на рак на гърдата. В напредналите стадии на болестта възможностите за лечение и целите са много различни. Жените с МРГ имат уникални нужди в сравнение с жените с рак на гърдата в ранен стадий на заболяването.

При МРГ редовното лечение става част от ежедневните Ви занимания и най- вероятно ще заеме голяма част от живота Ви. В този етап от пътешествието целта на лечението е да се получи максимален контрол над болестта с най-малко нежелани реакции.

Какво представлява ракът на гърдата?

Гърдата се състои от мастна тъкан, каналчета, кръвоносни и лимфни съдове и лобули. В лобулите се образува кърмата по време на кърмене, която след това се пренася по каналчетата от лобулите към зърното. И лобулите, и каналчетата са заобиколени с мастна тъкан.

Кръвоносните съдове доставят кръв от и към гърдата, а лимфните съдове отвеждат лимфата от гърдата до малки органи, наречени лимфни възли. Има групи лимфни възли в близост до гърдата под мишницата, над ключицата и в гръдния кош, както и на други места в тялото.

Ракът на гърдата възниква, когато увредени клетки в гърдата започват патологично да се разрастват и да се делят безконтролно. Ако неовладяното нарастване на тези клетки продължи, те могат да образуват тумор – група клетки с нарушена функция. Туморите могат да бъдат доброкачествени (не са опасни за здравето Ви) или злокачествени (възможно е да са опасни).

Доброкачествени тумори:

  • Могат да бъдат отстранени и обикновено не се появяват отново
  • Не проникват в околните тъканите
  • Не се разпространяват в други части на организма

Злокачествени тумори:

  • Често могат да бъдат отстранени, но понякога се появяват отново
  • Могат да проникнат в близките органи и тъкани (като стената на гръдния кош)
  • Може да се разпространят в други части на организма

Доброкачествените тумори не се считат за ракови – техните клетки растат бавно и не се разпространяват в други части на организма. Злокачествените тумори са ракови. Ако не се лекуват, злокачествените клетки се разпространяват извън първоначалния тумор в други части на организма.

Ракът на гърдата е злокачествен тумор, който се развива от клетки в гърдата.