Напреднал стадий на рак на гърдата

Стадий на рак на гърдата

При рак на гърдата стадият определя до каква степен е нараснал ракът и къде се е разпространил, което също се нарича прогресиране на заболяването.

Стадий IIIA може да се дефинира по два различни начина. Първият начин е, ако размерът на тумора не е голям, но ракът се е разпространил в много аксиларни (разположени под мишницата) лимфни възли или лимфни възли в близост до гръдната кост. Вторият начин е, ако туморът е голям, но има слабо разпространение в лимфните възли.

Стадий IIIB описва напреднал рак на гърдата, при който туморът се е разпространил в стената на гръдния кош или кожата на гърдата, като може да е достигнал или не лимфните възли.

Стадий IIIC описва рак, който се е разпространил в лимфните възли под или над ключицата, в много аксиларни лимфни възли или в лимфните възли в близост до гръдната кост. Туморът може да бъде с всякакъв размер.

Стадий IV МРГ, известен също като рак на гърдата в IV стадий, е най-напредналият стадий на рак на гърдата и означава, че ракът се е разпространил, или с други думи метастазирал, от първоначалното си местоположение в гърдата, покрай близките лимфни възли, в други органи на тялото. Областите, в които ракът се е разпространил (метастазирал) извън гърдата, се наричат метастази.

Защо се разпространява ракът

Кръвният поток от повечето органи на тялото преминава от органа към капилярите в белите дробове. Затова не е изненадващо, че белите дробове са много обичайно място за разпространение на рака. Кръвта преминава и през капилярите на черния дроб преди да се върне към сърцето и след това към белите дробове. Затова често ракът се разпространява в черния дроб.

Често при рак на гърдата има метастази в костите, белия дроб, черния дроб и мозъка.

Може да Ви е поставена диагноза МРГ като първа диагноза, без да имате анамнеза за рак на гърдата. По-често обаче диагнозата МРГ се поставя при рецидив (нова поява) на диагностициран по-рано рак на гърдата.

Рецидивиращият рак е вид рак, който се е появил отново след определен период от време, през който не се е откривал. Дори когато изглежда, че ракът е изчезнал напълно, заболяването може да се появи отново, защото неоткрити ракови клетки са останали някъде в организма след лечението.

Ракът на гърдата може да се появи отново, след прилагане на първото лечение, например операция със или без адювантна терапия. Адювантна терапия е термин, с който се назовава всяко лечение, което се прилага след операция, облъчване или химиотерапия. Хормоналното лечение е често прилаган вид адювантна терапия.

Признаци и симптоми на метастатичен рак на гърдата

Видът на симптомите и това колко често се появяват зависи от размера и местоположението на метастазите. Някои жени с метастатични тумори нямат симптоми, техните метастази се откриват чрез рентгенова снимка или други обичайни изследвания.

Често срещани признаци на МРГ

Място на метастазите Симптоми
Кости Болка в гърба, костите или ставна болка, продължаваща повече от две или три седмици
Счупване на костите
Изтръпване или слабост в определена част на тялото
Промени в уринирането или дефекацията
Мозък Главоболие
Промени в зрението
Загуба на равновесие
Гадене
Гърчове
Бял дроб Кашлица
Проблеми с дишането / задух
Болки в гърдите
Черен дроб Стомашна болка, която продължава и се влошава с течение на времето
Пожълтяване на кожата (жълтеница)
 Подуване на корема или тежест в корема