Нежелани реакции вследствие на лъчелечение

Чести нежелани реакции

Нежеланите реакции са проблеми, които могат да възникнат в резултат на лечението. Те може да се появят при лъчелечение, тъй като използваните високи дози радиация, които убиват раковите клетки, могат също така да увредят здравите клетки в лекуваната област. Нежеланите реакции са различни за всеки човек. Някои хора развиват много нежелани реакции, други нямат почти никакви. Нежеланите реакции могат да бъдат по-тежки, ако сте се подлагали на химиотерапия преди, по време на или след лъчелечение.

Говорете с лъчетерапевтичния екип за вероятността да получите нежелани реакции. Екипът ще ви следи отблизо и ще задава въпроси, ако забележи някакви проблеми. Ако имате нежелани реакции или други проблеми, вашият лекар ще говори с вас за начините да ги контролирате.

Много хора, подложени на лъчелечение развиват кожни промени, а някои изпитват умора. Други нежелани реакции зависят от лекуваната част на вашето тяло.

Кожните промени може да включват сухота, сърбеж, лющене или разранявания. Тези промени възникват, тъй като лъчелечението засяга здравите кожни клетки в третираната зона. По време на лъчелечение вие ще трябва да полагате специални грижи за кожата си. У

мората често се описва като усещане за отпадналост или изтощение. Съществуват много начини за контрол на умората,

В зависимост от третираната част от тялото ви може да забележите

  • Диария
  • Загуба на окосмяване на третираната област
  • Проблеми с устната кухина
  • Гадене и повръщане
  • Сексуални промени
  • Отоци
  • Затруднено преглъщане
  • Уринарни проблеми

Повечето нежелани реакции изчезват в рамките на 2 месеца след приключване на лъчелечението.

Късно възникналите нежелани реакции могат да се появят в рамките на 6 или повече месеца след приключване на лъчелечението. Те варират според третираната част от тялото и дозата на радиация. Късно възникналите нежелани реакции може да включват безплодие, ставни проблеми, лимфедем, проблеми с устната кухина и вторичен рак.

Консултирайте се с вашия лекар, ако смятате, че може да имате късно възникнали нежелани реакции, за информация относно признаците, за които да следите.

Нежеланите реакции вследствие на лъчелечението зависят от третираната част на тялото. Може да използвате таблицата по-долу, за да разберете кои нежелани реакции може да ви засегнат. Намерете облъчената част от тялото си в колоната вляво, след това прочетете съответния ред, посочващ нежеланите реакции. Отметката означава, че може да получите съответната нежелана реакция. Посъветвайте се с лекаря за вероятността да развиете всяка една нежелана реакция.