Образ на тялото и самочувствие

Образ на тялото

Мнението, което имате за тялото и външния си вид се наричат и образ на тялото. Възможно е след диагнозата и терапията да имате съвсем различно мнение за тялото си в сравнение с преди.

Самочувстивие

Ракът на гърдата вероятно е оставил някои видими спомени за преживяното от вас – временни или постоянни, между които са белезите от операциите, промени в кожата след лъчетерапията, падане на косата по време на химиотерапията или израстването й отново по-късно. Може също така да сте качили или свалили тегло в резултат на някои от терапиите.Всички тези неща може да ви накарат да почувствате, че тялото ви е разочаровало и може да загубите самочувствие по отношение на външния си вид. Може би ще ви е нужно известно време, за да се почувствате добре с тези промени. Може да не се чувствате сигурни за себе си или за това как гледат на вас околните и е вероятно да искате да избягвате ситуации, в които трябва да се сблъскате с реакциите на другите спрямо външния ви вид. Това може да се отрази на самочувствието ви, т.е. на начина по който чувствате себе си или се представяте пред околните.

Всички тези емоции свързани с промяната на образа на тялото и самочувствието ви вероятно ще имат отражение върху това как се чувствате от сексуална гледна точка.

Това се дължи на факта, че образа на тялото и самочувствието ни играят важна роля за това как усещаме сексуалността си и отношенията ни с другите. Когато самочувствието ви е ниско или е наранено, е възможно да възникнат проблеми в сексуалните отношения, може би защото се чувствате нещастна или ви е дискомфротно по отношение на тялото ви.

Може също така да ви тре- вожи това как ви възприема партньорът ви. Някои жени може да се опитват да избягват сексуалния контакт. Други намират начин да се адаптират, понякога като носят бельо или нощница, която покрива определени части от тя- лото или като си лягат преди партньора, за да не се налага да се събличат пред него.

Независимо от съмненията, които може да изпитвате за тялото си, не е правилно да предполагате, че знаете какво усеща за вас и тялото ви партньорът ви. Търсенето на нови начини за споделяне на еротични моменти с партньора може би ще ви помогне да свикнете с променения образ на тялото си до момента, в който ще започнете да се чувствате по-комфортно. Ако можете да обясните на партньора си как се чувствате, колкото и странно или трудно да е това, той/тя ще може да отговори по-добре на нуждите ви.

Реконструкция на гърдата

Някои жени чувстват, че реконструкцията на гърдата им помага да се справят с промените в тялото си след хирургическата намеса. Жената може да избере реконструкцията на гърдата поради причини, които са тясно свързани с образа на тялото й, самочувствието и сексуалността й. Реконструкцията често може да се направи веднага след операцията или месеци, дори години след това.

Според някои изследвания реконструкцията на гърдата веднага след операцията може да помогне на жената да свикне с промените в тяло- то й и за това как ще се чувства сексуално. Някои жени чувстват, че реконструкцията им помага да усетят като цяло по-високо самочувствие.

Въпреки това, други жени не искат да прибягнат и до друга операция толкова рано след хирургическата намеса за рака на гърдата или се чувстват комфортно с новия образ на тялото си. Някои жени пристъпват към реконструкцията, защото чувстват, че партньорът им го иска, докато други искат по този начин да разрешат проблеми в сексуалните си отношения. Реконструкцията направена по тези причини, вероятно не е най-добрият начин за решаване на който й да било проблем. Каквото и решение да вземете по този въпрос е важно то да е правилното за вас.

Повечето жени, които прибягват до реконструкция на гърдата са удовлетворени от резултата, но за други преживяването не е толкова позитивно. Важно е да осъзнаем, че реконструкцията на гърдата просто възстановява външния вид на бюста. Не може да върне усещането, което сте имали в гърдите.

Лимфедем

Лимфедемът е оток на лимф- ната течност, който може да е страничен ефект от терапията срещу рака на гърдата. Случва се приблизително на една четвърт от жените, които са подложени на намеса върху лимфните жлези на подмишницата. Лъчетерапията увеличава опасността от развиването на това заболяване. Отокът може да се забележи в областта на бюста, където е направена операцията, както и по ръката (от рамото до китката) или на пръстите от съответната страна на тялото. Степента на отока може да варира.

Лимфедемът може да окаже влияние върху вас, както по отношение на тялото ви, така и емоционално. Някои от соматичните странични ефекти включват стягане, скованост и дискомфорт в засегнатите участъци. Всички тези симптоми могат да ви накарат да се чувствате различно по отношение на тялото си. Ако вече сте приели новия образ на тялото си, появата на лимфедема може би означава, че ще трябва да се приспособите към още една промяна във външния си вид. Лимфедемът може да ви накара да смятате, че ще трябва да промените начина си на обличане. Например да не носите блузи или рокли без ръкави. Може би ще се наложи да използвате специален ръкав за лимфедема, един явен знак, че върху вас има нещо различно.

Този оток може да ви създаде чувство на силно напрежение спрямо еротичния контакт и секса. Може да ограничава движенията на тялото ви и може би ще се наложи да направите някои промени в сексуалните си отношения, като вероятно опитвате нови пози, за да избегнете тежестта или натиска в засегнатата област.

С подходящата терапия, лимфедемът може да се контролира (въпреки че никога няма да изчезне напълно). Това може да възвърне самочувствието ви към външния ви вид и да ви позволи да възвърнете нивото на сексуална активност, което желаете. Ако имате този проблем, попитайте вашия специалист за терапиите за лимфедем.

Чувство на силно напрежение

Много от жените с рак на гърдата често изживяват емоции на силно напрежение. Тези емоции може да са краткотрайни. Може би ще забележите, че някои от тези емоции преминават със завършването на терапията. Що се отнася до сексуалността ви, може би ви притеснява как да вземете инициативата за някои еротични моменти или, че може би вече не сте привле- кателна за партньора си. Може би се страхувате, че връзката ви не може вече да бъде както преди и да изпитвате тревога за това как ще имате нови връзки.

Ако ви тревожи терапията ви или бъдещето вероятно ви е трудно да се отпуснете достатъчно, за да се насладите на секса или дори да си помислите за него.

Напрежението и силната тревога също е възможно да намалят способността на жената да изпитва възбуда и да стигне до оргазъм.

Всички тези емоции са естествени и вероятно ще мине известно време преди да намалеят или изчезнат напълно. Ако говорите с партньора си за това как се чувствате, вероятно някои от тревогите ви ще се разсеят. Може би ще ви помогне да поговорите с близък приятел или член на семейството.

Понякога дори изразяването на тревогите ви може да ви помогне да ги намалите и да стигнете до някакви възможни решения. Това да споделяте чувствата си с другите им помага да разберат тревогата ви и да се чувствате по-малко сама с безпокойството си.

Депресия

След диагнозата „рак на гърдата” някои жени изпадат в депресия. Това може да се случи или по време на терапията, или след завършване- то й. Може да е свързано със силно усещане за прекомерна тревога, но не винаги.

Депресията може да ви накара да се чувствате тъжна, меланхолична и без енергия. Ако страдате от депресия, вероятно имате проблеми със съня и намален апетит. Може би нямате интерес към ежедневието и дори сутрешното ставане за вас е борба. За това е трудно да се диагностицира депресията при хора, страдащи от рак, тъй като някои от страничните ефекти на лекарствата са подобни на симптомите на депресия.

Когато имате депресия вероятно ще загубите интерес към секса или ще го приемате за не особено приятно изживяване. Ако симптомите на депресия, които имате продължат, вероятно ще се наложи да потърсите помощ от специалист.

Опитайте се да говорите за това как се чувствате с някого от екипа, който следи състоянието ви или с личния си лекар. Съветването, терапията и приемът на лекарствени препарати може да имат резултат за справянето с депресията, въпреки че трябва да знаете, че някои антидепресанти може да намалят сексуалното ви желание или да затруднят стигането до оргазъм.

Репродуктивност

По-младите жени с рак на гърдата вероятно ще изпитват несигурност дали репродуктивната им способност ще се възвърне след завършването на терапията. Може би ще се изправят пред вероятността от постоянен стерилитет. Ако сте в такова положение, този факт може да бъде съкрушителен за вас, особено ако още нямате семейство или не сте завършили създаването му. Може да се чувствате изолирана от връстниците си и неспособна да споделите с другите усещането за загуба, което изпитвате. Стерилитетът може да накара жената на тази възраст да не се чувства сексуално привлекателна или завършена.