Акнеиформен обрив при онкоболни

Ако провеждате таргетна терапия, то можете да очаквате поява на акнеиформен обрив по тялото. Акнеиформеният обрив при онкоболни е чест страничен ефект при провеждане на таргетните терапии. Може да се прояви и при неспецифичната химиотерапия, но е малко вероятно.

Той се характеризира с фоликуларни, папулозни и гнойни обриви по кожата с висока плътност на мастните жлези по лицето, скалпа или горната част на гърдите и гърба. Понякога обхваща и долната част на гърба, корема, седалището, ръцете и краката, но като цяло дланите на ръцете и стъпалата на краката остават незасегнати.

Ако получите акнеиформен обрив, където и да е било по тялото, обърнете се към лекуващия Ви лекар. Той ще Ви назначи препарати, с които да го лекувате.

Симптомите могат да включват: сърбеж, зачервяване, повишена чувствителност, сухота, усещане за парене, оток и дори болка по кожата и скалпа. Образува се обрив, подобен на шарка (акне) по кожата. Най-често появата му е до няколко седмици след започване на лечението. Появата им може да варира във времето, както и тяхното количество.

Счита се, че появата им е добър сигнал за действието на таргетната терапия.

Важно е да знаете, че този обрив прилича външно на акне, но не е и е коренно различен от него и не бива да се третира като акне. Приложението на препарати против акне при акнеиформен обрив може да задълбочи и засили симптомите.

Съвет: Ако провеждате ТТ, влезте в сайта на производителя на лекарството. Там има подробна информация за това какво можете да очаквате от самия препарат.