Очни проблеми при химиотерапия

Очни проблеми при химиотерапия

Ако провеждате химиолечение поради някакво онкологично заболяване, то е добре да знаете, че е напълно възможно по време на лечението Ви да получите странични ефекти, които да засегнат окото (очите) или някои негови структури.

Понякога пациенти описват неприятни усещания по време или след химиотерапия в очите. Оплакванията варират: сълзене, изсъхване, тръпнене, „бодежи“. Независимо от това какви са Вашите оплаквания, то е добре да знаете, че ако все пак такива оплаквания възникнат, трябва веднага да съобщите на лекуващия Ви лекар и да направите консултация с очен лекар (офталмолог).

Оплаквания свързани в очите и зрението са много редки, но Вие трябва да бъдете предупредени какво можете да очаквате.

Когато говорим за проблеми в очите, то трябва да направим ясно разграничение коя е анатомичната структура, от която идва оплакването (на пациента).

Локализиране на анатомичния отдел, засегнат при очните проблеми:

Различните части на окото могат да се засегнат от различни агенти. Представянето на информация от страна на пациента и конкретни симптоми може да помогне да се локализира точно коя част на окото (роговицата, увеята [хороида, цилиарно тяло и ирис], периокуларната и орбиталната тъкан, ретината и/или зрителния нерв) са засегнати.

Ето и изброяването им:

  • Роговица и прилежащите й структури – увреждане на роговицата от сухота може да доведе до рефлекно разкъсване, усещане за „пясък“ или чуждо тяло, чувствителност към светлина и замъглено виждане. Конюнктивата може да бъде дифузно зачервена. Индуцираната с лекарства конюнктива може да се прояви с розов отенък, хемоза (колекция от серозна течност в конюнктивата, имаща неприятен дразнещ ефект) и сълзене от очите. Блефаритът се характеризира с възпаление в основата на миглите или във вътрешната част на клепача. Повечето от тези пациенти могат да бъдат лекувани симптоматично, докато химиотерапията продължава.
  • Увеа (хороида, цилиарно тяло и ирис) – Симптомите на възпаление на увеалните структури (увеит) включват: замъглено виждане, тъмни, плаващи петна в зрителното поле, болка в очите, зачервяване на окото, чувствителност към светлина (фотофобия) и/или дори загуба на зрението. Възпалението на увеалния тракт може да се прояви като преден увеит (включващ предната очна част, междинен увеит, заден увеит, или панувеит (включващ всички очни отделения).

Пациенти, за които се подозира, че имат индуциран от лекарства увеит, се нуждаят от спешно насочване към офталмолог за преглед.

  • Перокуларна и орбитална тъкан – Промените в периоралната тъкан могат да включват аномалии на миглите или промени в клепача, ектропия, халазия- големи, болезнени, възпалени, еритематозни и нодулни лезии, които могат да се появяват в продължение на дни по горните или долните клепачи и се дължат на липогрануломатозна реакция, екстремно сълзене с или без обструкция на назолакрималния канал и периорбитален оток. Тези състояния обикновено се лекуват симптоматично (понякога продължително), но понякога се налага консултация с офталмолог, както и спиране на химиотерапията.

За разлика от изброените по-горе структури, орбиталното възпаление е свързано с болка при движението на очите, орбитална конгестия, проптоза на окото, кератопатия, офталмоплегия и диплопия, потенциална оптична невропатия и дори в редки случай – слепота.

Оплаквания от този вид са спешен случай и се препоръчва незабавно прекъсване на химиолечението до преминаване на оплакванията.

  • Ретина и/или зрителния нерв. Развитието на загуба на зрение с или без очна болка трябва винаги да заостри вниманието на пациенти и лекари за увреждане на ретината и/или зрителния нерв.

Тези пациенти са показани за спешно насочване към офталмолог.

Класификацията на тежестта на очните/зрителни нежелани реакции (за САЩ):

Системата е разработена за докладване на нежеланите събития от Общия терминологичен критерий на Националния институт за рака (NCI-CTCAE) и включва таблици за оценка на тежестта на очните нарушения, включително: замъглено виждане, катаракта, конюнктивит, язва на роговицата, сухота в очите, пареза на екстраокуларен мускул, болка в очите, нарушение на функцията на клепачите, „мигащи“ светлини, плаващи обекти пред зрителното поле, глаукома, кератит, нощна слепота, разстройство на зрителния нерв, папилема, фотофобия, отлепване на ретината, разкъсване на ретината, ретинална съдова болест, ретинопатия , кръвоизлив в стъкловидното тяло, сълзене на очите и други токсичности, предизвикани от химиотерапия.