Пациенти с отслабена имунна система

Онкологичното заболяване и прилаганото за него лечение могат да отслабят имунната система на организма, тъй като засягат клетките в кръвта, които защитават организма от инфекции. В резултат на това, твоето тяло не може да се бори с инфекциите, чуждите на организма вещества и болестите, така както се бори здравото тяло.

По време на лечението на онкологично заболяване, ще има периоди, в които организмът ти няма да може да се защитава добре. Докато имунната ти система се възстановява, ще бъдеш посъветван да избягваш по възможност срещите с бактерии, причиняващи инфекции.

ГРИЖА ЗА ХРАНАТА

  • Мий ръцете си с топла сапунена вода в продължение на 20 секунди преди и след приготвянето на храната и преди ядене.
  • Съхранявай храната на температура около или под 4оС.
  • Дръж горещите храни горещи (над 60 градуса), а студените – студени (под 4 градуса).
  • Размразявай месо, пиле и риба в микровълновата фурна или в хладилника, поставени в чиния, за да не капят капки навън. Не размразявай на стайна температура.
  • Яж размразените храни веднага и не ги замразявай отново.
  • Прибирай нетрайните храни в хладилника веднага след закупуването или приготвянето им. Храните, съдържащи яйца, сметана или майонеза не бива да бъдат оставяни извън хладилника за повече от час.
  • Измивай плодовете и зеленчуците добре под течаща вода, преди да ги белиш или режеш. Не използвай сапун или други детергенти.
  • Измивай с четка всички плодове и зеленчуци с дебели кори.
  • Измивай листата на листните зеленчуци едно по едно под течаща вода.
  • Пакетирани салати, миксове или други готови храни, обозначени като подходящи за директна консумация, също тряба да бъдат измивани. Използването на сито ще те улесни.
  • Не яж сурови кореноплодни.
  • Изхвърли всички плесенясали плодове и зеленчуци.
  • Не купувай храни, нарязани в магазина /като диня, пъпеш, зеле и др./.
  • Мий капачките на консервите със сапунена вода преди да ги отвориш.
  • Използвай различни уреди за разбъркване и за опитване на храната. Не слагай обратно в храната прибори, които са ползвани за опитване на ястието от теб или от другиго.
  • Изхвърляй яйцата със счупени или пукнати черупки.
  • Изхвърляй храна, която мирише странно. Не я опитвай.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ СМЕСВАНЕ НА БАКТЕРИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ХРАНИ

  • Използвай чист нож за рязане на различните храни.
  • В хладилника съхранявай суровото месо пакетирано и отделно от останалите готови за консумация продукти.
  • Съхранявай продуктите разделно. Използвай отделна дъска за рязане на месото.
  • Почиствай рафтовете и дъските за рязане с топла сапунена вода или използвай разтвор от една част белина и десет части вода. Мокри дезинфекциращи кърпички могат да бъдат използвани, само ако са предвидени за употреба в близост до храни.
  • Винаги използвай чисти съдове при приготвянето на храната.

ГОТВИ ХРАНИТЕ ДОБРЕ

  • Използвай термометър, забит в най-плътната част от храната, за отчитане на температурата на готвене. Изпробвай точността на термометъра, като го потопиш във вряща вода.
  • Готви месото докато розовият цвят изчезне и изтичащите сокове станат бистри. Единственият начин да разбереш дали месото се приготвя при правилната температура, е да използваш термометър за готвене.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА

  • Завъртай съда, в който готвиш, с четвърт оборот два-три пъти по време на готвене, ако печката ти не върти храната сама. Това гарантира, че в храната няма да останат студени места, където бактериите могат да оцелеят.
  • Използвай капак или приготвяй храната в плик, за да се осигури равномерното й затопляне. Разбърквай храната често.

ПАЗАРУВАНЕ В МАГАЗИНА

  • Проверявай „дата на производство“ и „годно до“ върху опаковките. Купувай само пресни продукти.
  • Не купувай храни с нарушена цялост на опаковката, раздута опаковка или консерви с ръждясали или наранени кутии. Увери се, че пакетираните храни са добре затворени.
  • Избирай свежи плодове и зеленчуци.
  • Не купувай деликатесни готови храни. Избягвай употребата на несъхранявани в хладилник десерти, съдържащи сметана.
  • Не употребявай храни от общи съдове на самообслужване или безплатно предлагани мостри.
  • Вземай замразените храни малко преди да напуснеш магазина.
  • Не яж сладолед от машина.
  • Не купувай спукани или несъхранявани в хладилник яйца.
  • Замразявай продуктите веднага. Не оставяй храна в колата.

ХРАНЕНЕ НАВЪН

  • Храни се в по-ранни часове, за да избегнеш времето, когато заведенията са препълнени.
  • В ресторант за бързо хранене помоли за прясно приготвен продукт.
  • Помоли за еднократен набор от подправки. Избягвай употребата на подправки, съхранявани в съдове за многократна употреба.
  • Не консумирай храна от рискови места, като салатни барове, шведски маси, бюфети и улични продавачи.
  • Не консумирай сурови плодове и зеленчуци, когато се храниш навън.
  • Консумирай пастьоризирани сокове. Избягвай прясно изцедени сокове.
  • Увери се, че приборите са поставени върху салфетка или кърпа, а не директно върху масата.
  • Ако вземаш останалата храна за в къщи, помоли сервитьора за опаковка и сам премести храната в нея, вместо той да направи това в кухнята.

 

Храна Препоръчително Да се избягват
Месо, птици, риба, тофу, ядки Убеди се, че всички продукти са добре сготвени.

Използвай

термометър за храна, за да си сигурен за температурата на готвене.

Ако използваш замразено тофу, го нарежи на малки кубчета и го вари във вода или бульон 5 минути.

Не напълно сготвени или сурови меса, риба, суши.

Сурови и непакетирани ядки.

 

Използвай ядки във

вакуумирани

опаковки.

Яйца Само твърдо сварени или добре изпечени/изпържени, а не рохки яйца. Използвай

пастьоризирани яйчни продукти или сосове и пастьоризиран яйчен меланж.

Сурови, рохки, недопечени или недопържени яйца. Храни, които могат да съдържат сурови яйца като заливка за Салата Цезар, домашно приготвена майонеза, млечни шейкове и сосове.
Мляко и млечни продукти Само пастьоризирано мляко, кисело мляко, сирене или други млечни продукти. Меки или съдържащи плесен сирена като Бри, Камембер, Горгонзола, Рокфор и синьо сирене, както и мексикански сирена, тъй като често се приготвят от непастьоризирано мляко.
Хляб, зърнени храни, ориз, паста Хляб, багети, сладки, рола, крекери, спагети, макарони, картофи, ориз и други зърнени храни са безопасни, ако са закупени опаковани, а не от контейнери на самообслужване. Избягвай да купуваш от големи контейнери за съхранение на зърнени храни и други продукти.
Плодове и зеленчуци Сурови плодове и зеленчуци, както и пресни подправки, са безопасни за консумация, ако са измити под течаща вода и изчеткани с четка за зеленчуци. Пресни салати и сосове, съхранявани в магазина в хладилник. Използвай пакетирани сосове и заливки вместо това. Не купувай сурови кореноплодни.
Десерти Промишлено приготвени сладки, торти и пайове, желирани десерти, сладолед, сироп, захар, както и всички Неохладени сладкарски продукти със сметана.

Суров мед и пчелна пита.

 

пастьоризирани сиропи, желета, мармалади и др. Използвай вместо това топлинно обработен мед.
Вода и други напитки Вода от градската водоснабдителна мрежа или бутилирана вода. Пастьоризирани плодови и зеленчукови сокове, газирани напитки, чай и кафе. Вода от реки, езера и извори. Ако имате кладенец – допитай се до лекаря. Непастьоризирани плодови и зеленчукови сокове. Непакетирани чайове /използвай пакетирани чайове и ги приготвяй с кипяща вода/.

2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY