Пациенти с отслабена имунна система
Онкологичното заболяване и прилаганото за него лечение могат да отслабят имунната система на организма, тъй като засягат клетките в кръвта, които защитават организма от инфекции. В резултат на това, твоето тяло не може да се бори с инфекциите, чуждите на организма вещества и болестите, така както се бори здравото тяло.
По време на лечението на онкологично заболяване, ще има периоди, в които организмът ти няма да може да се защитава добре. Докато имунната ти система се възстановява, ще бъдеш посъветван да избягваш по възможност срещите с бактерии, причиняващи инфекции.
ГРИЖА ЗА ХРАНАТА
- Мий ръцете си с топла сапунена вода в продължение на 20 секунди преди и след приготвянето на храната и преди ядене.
- Съхранявай храната на температура около или под 4оС.
- Дръж горещите храни горещи (над 60 градуса), а студените – студени (под 4 градуса).
- Размразявай месо, пиле и риба в микровълновата фурна или в хладилника, поставени в чиния, за да не капят капки навън. Не размразявай на стайна температура.
- Яж размразените храни веднага и не ги замразявай отново.
- Прибирай нетрайните храни в хладилника веднага след закупуването или приготвянето им. Храните, съдържащи яйца, сметана или майонеза не бива да бъдат оставяни извън хладилника за повече от час.
- Измивай плодовете и зеленчуците добре под течаща вода, преди да ги белиш или режеш. Не използвай сапун или други детергенти.
- Измивай с четка всички плодове и зеленчуци с дебели кори.
- Измивай листата на листните зеленчуци едно по едно под течаща вода.
- Пакетирани салати, миксове или други готови храни, обозначени като подходящи за директна консумация, също тряба да бъдат измивани. Използването на сито ще те улесни.
- Не яж сурови кореноплодни.
- Изхвърли всички плесенясали плодове и зеленчуци.
- Не купувай храни, нарязани в магазина /като диня, пъпеш, зеле и др./.
- Мий капачките на консервите със сапунена вода преди да ги отвориш.
- Използвай различни уреди за разбъркване и за опитване на храната. Не слагай обратно в храната прибори, които са ползвани за опитване на ястието от теб или от другиго.
- Изхвърляй яйцата със счупени или пукнати черупки.
- Изхвърляй храна, която мирише странно. Не я опитвай.
НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ СМЕСВАНЕ НА БАКТЕРИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ХРАНИ
- Използвай чист нож за рязане на различните храни.
- В хладилника съхранявай суровото месо пакетирано и отделно от останалите готови за консумация продукти.
- Съхранявай продуктите разделно. Използвай отделна дъска за рязане на месото.
- Почиствай рафтовете и дъските за рязане с топла сапунена вода или използвай разтвор от една част белина и десет части вода. Мокри дезинфекциращи кърпички могат да бъдат използвани, само ако са предвидени за употреба в близост до храни.
- Винаги използвай чисти съдове при приготвянето на храната.
ГОТВИ ХРАНИТЕ ДОБРЕ
- Използвай термометър, забит в най-плътната част от храната, за отчитане на температурата на готвене. Изпробвай точността на термометъра, като го потопиш във вряща вода.
- Готви месото докато розовият цвят изчезне и изтичащите сокове станат бистри. Единственият начин да разбереш дали месото се приготвя при правилната температура, е да използваш термометър за готвене.
ИЗПОЛЗВАНЕ НА МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА
- Завъртай съда, в който готвиш, с четвърт оборот два-три пъти по време на готвене, ако печката ти не върти храната сама. Това гарантира, че в храната няма да останат студени места, където бактериите могат да оцелеят.
- Използвай капак или приготвяй храната в плик, за да се осигури равномерното й затопляне. Разбърквай храната често.
ПАЗАРУВАНЕ В МАГАЗИНА
- Проверявай „дата на производство“ и „годно до“ върху опаковките. Купувай само пресни продукти.
- Не купувай храни с нарушена цялост на опаковката, раздута опаковка или консерви с ръждясали или наранени кутии. Увери се, че пакетираните храни са добре затворени.
- Избирай свежи плодове и зеленчуци.
- Не купувай деликатесни готови храни. Избягвай употребата на несъхранявани в хладилник десерти, съдържащи сметана.
- Не употребявай храни от общи съдове на самообслужване или безплатно предлагани мостри.
- Вземай замразените храни малко преди да напуснеш магазина.
- Не яж сладолед от машина.
- Не купувай спукани или несъхранявани в хладилник яйца.
- Замразявай продуктите веднага. Не оставяй храна в колата.
ХРАНЕНЕ НАВЪН
- Храни се в по-ранни часове, за да избегнеш времето, когато заведенията са препълнени.
- В ресторант за бързо хранене помоли за прясно приготвен продукт.
- Помоли за еднократен набор от подправки. Избягвай употребата на подправки, съхранявани в съдове за многократна употреба.
- Не консумирай храна от рискови места, като салатни барове, шведски маси, бюфети и улични продавачи.
- Не консумирай сурови плодове и зеленчуци, когато се храниш навън.
- Консумирай пастьоризирани сокове. Избягвай прясно изцедени сокове.
- Увери се, че приборите са поставени върху салфетка или кърпа, а не директно върху масата.
- Ако вземаш останалата храна за в къщи, помоли сервитьора за опаковка и сам премести храната в нея, вместо той да направи това в кухнята.
Храна | Препоръчително | Да се избягват |
Месо, птици, риба, тофу, ядки | Убеди се, че всички продукти са добре сготвени.
Използвай термометър за храна, за да си сигурен за температурата на готвене. Ако използваш замразено тофу, го нарежи на малки кубчета и го вари във вода или бульон 5 минути. |
Не напълно сготвени или сурови меса, риба, суши.
Сурови и непакетирани ядки. |
Използвай ядки във
вакуумирани опаковки. |
||
Яйца | Само твърдо сварени или добре изпечени/изпържени, а не рохки яйца. Използвай
пастьоризирани яйчни продукти или сосове и пастьоризиран яйчен меланж. |
Сурови, рохки, недопечени или недопържени яйца. Храни, които могат да съдържат сурови яйца като заливка за Салата Цезар, домашно приготвена майонеза, млечни шейкове и сосове. |
Мляко и млечни продукти | Само пастьоризирано мляко, кисело мляко, сирене или други млечни продукти. | Меки или съдържащи плесен сирена като Бри, Камембер, Горгонзола, Рокфор и синьо сирене, както и мексикански сирена, тъй като често се приготвят от непастьоризирано мляко. |
Хляб, зърнени храни, ориз, паста | Хляб, багети, сладки, рола, крекери, спагети, макарони, картофи, ориз и други зърнени храни са безопасни, ако са закупени опаковани, а не от контейнери на самообслужване. | Избягвай да купуваш от големи контейнери за съхранение на зърнени храни и други продукти. |
Плодове и зеленчуци | Сурови плодове и зеленчуци, както и пресни подправки, са безопасни за консумация, ако са измити под течаща вода и изчеткани с четка за зеленчуци. | Пресни салати и сосове, съхранявани в магазина в хладилник. Използвай пакетирани сосове и заливки вместо това. Не купувай сурови кореноплодни. |
Десерти | Промишлено приготвени сладки, торти и пайове, желирани десерти, сладолед, сироп, захар, както и всички | Неохладени сладкарски продукти със сметана.
Суров мед и пчелна пита. |
пастьоризирани сиропи, желета, мармалади и др. | Използвай вместо това топлинно обработен мед. | |
Вода и други напитки | Вода от градската водоснабдителна мрежа или бутилирана вода. Пастьоризирани плодови и зеленчукови сокове, газирани напитки, чай и кафе. | Вода от реки, езера и извори. Ако имате кладенец – допитай се до лекаря. Непастьоризирани плодови и зеленчукови сокове. Непакетирани чайове /използвай пакетирани чайове и ги приготвяй с кипяща вода/. |
2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY