Плеврален излив при онкоболни

Някои онкологични заболявания могат да доведат до появата на плеврален излив в гръдния кош. Той може да се появи, както преди започване на лечението, така и по време на него или след него! Понякога плевралния излив може да е първата проява на онкологично заболяване.

Ако сте започнали някакво химиотерапевтично лечение (а също, таргетна или имунотерапия) и се появи плеврален излив след него, за които е нямало данни преди началото, то това се счита за прогресия на заболяването.

Как се открива плевралния излив?

Самия плеврален излив може да се открие, както при случаен преглед при лекар, така и при някакво образно изследване на гръдния кош поради различна причина (Рентген/Скенер).

Откриването му, по какъвто и да е било път, трябва веднага да насочи пациента към изследване на излива подробно!

Какво представлява?

Плевралният излив представлява течност, която се е натрупала в плевралната кухина. Така по този начин течността, събрана там може да увреди дишането чрез ограничаване на разширяването на белите дробове.

Пациентите с подобно състояние имат оплаквания като задух, тежест в гърдите, обща отпадналост, а някой и дори гадене. Голяма, част от изброените симптоми зависят и от количеството на плеврален излив в гръдната кухина.

Колко течност може да се събере в гръдната клетка?

Количеството на плевралната течност може да варира в доста големи граници. При някои пациенти с онкологични заболявания могат да се открият рентгенографски данни за минимални количества течност, които по никакъв начин не застрашават неговото състояние или най-вече дишане.

Има случаи на плеврални изливи при пациенти, при които течност от около 500 мл в едната от двете гръдни половини да не предизвика никакви оплаквания. Има и обратни случай, при които излив от 300 мл. може да доведе до задух и стрес при пациентите.

Може ли да възникне плеврален излив едновременно в двете плеврални кухини?

Да, напълно е възможно да възникнат плврални изливи и в двете гръдни кухини.

Опасен ли е плевралният излив?

Да. Като състояние в организма, което вече е установено, трябва задължително да се разбере, какво предизвиква наличието му. Самият факт, че пациентът страда от онкологично заболяване, не означава, че във всички случаи, самият плеврален излив е от него. Активното търсене на причините може да доведе до подобряването на състоянието на пациента и отстраняването на плевралния излив в гръдния кош!

Могат ли да се появят болки при плевралния излив?

Могат, но рядко. Други са водещите симптоми при него. Зависи и каква е локализацията на онкологичното заболяване.

Колко време може да изкара пациент с плеврален излив?

Няма подобно определение. Всеки пациент има различна чувствителност, както към основното си онкологично заболяване, така и към плевралния излив. При някои пациенти може да се задържи в рамките на година.

Как се лекува плевралния излив?

На първо място трябва да се установи какво го причинява. Много пациенти с онкологични заболявания имат и сърдечни такива. Откриването им ще подобри цялостното състояние. Ако все пак се установи, че става въпрос за метастази, то като за начало е добре да се стартира кратко медикаментозно лечение, да се направи консултация с гръден хирург и да се ограничи консумацията на сол, както и да се спре задължително тютюнопушенето, ако присъства! Има случаи, в които се провежда и плеврална пункция, амбулаторно или в онкологично отделение.

Има различни видове плеврални изливи, в зависимост от естеството на течността и това, което я е причинило.