Пневмонит при онкоболни

Какво е пневмонит?

Пневмонитът представлява най-общо възпаление на белодробната тъкан. Технически, пневмонията също е вид пневмонит, тъй като инфекцията от даден причинител причинява възпаление. Пневмонитът като термин обаче обикновено се използва от лекарите, за да обозначат неинфекциозни причини за възпалението на белите дробове.

Сравнително често срещан е при лечение с имунотерапия!

Обща информация за пневмонита

Често срещаните причини за пневмонит включват дразнители във въздуха по време на някаква работа или други дейности. В допълнение някои видове лечение на раковите заболявания и някои лекарства също могат да причинят пневмонит.

Затрудненото дишане, често придружено от суха (непродуктивна) кашлица, е най-честият симптом за пневмонит. Лечението като цяло е насочено към избягване на дразнителите и намаляване на възпалението.

Симптоми

Най-честият симптом на пневмонита е недостига на въздух, който може да бъде придружен от суха кашлица. Ако пневмонитът не е открит или не се лекува, може постепенно да се развие в хроничен такъв, който може да доведе до фиброза в белите дробове. Това важи в пълна сила и за имунотерапията.

Признаците и симптомите на хроничен пневмонит включват:

  • Недостиг на въздух;
  • Кашлица;
  • Умора;
  • Загуба на апетит;
  • Загуба на тегло.

Причини

Пневмонитът се появява, когато дадено дразнещо вещество причини възпаление на алвеоли в белите дробове. Така възпалението затруднява преминаването на кислорода през алвеолите в кръвообращението.

Много дразнители, вариращи от плесени във въздуха до имуно- и химиотерапия, също причиняват пневмонит. За съжаление за повечето хора конкретната субстанция, причинила възпалението, никога не се идентифицира.

Причините за пневмонити могат да включват:

  • Лекарства. Различни лекарства могат да причинят пневмонит, включително някои антибиотици, имуно- и/или химиотерапевтици, както и медикаменти за сърдечносъдови заболявания. Предозирането на аспирин понякога също може да предизвика пневмонит, например;
  • Бактерии. Повтарящата се експозиция при някои пациенти на някои плесени и бактерии може да предизвика възпаление на белите дробове;
  • Птици. Излагането понякога на перушина или екскременти от птици е често срещана причина за развитието на пневмонит;
  • Лъчелечение. Пациентите, които се подлагат на лъчева терапия в областта на гърдите, като например при рак на гърдата или белия дроб, могат да развият пневмонит.

Усложнения

Всеки пневмонит, който остава незабелязан или не се лекува навреме, може да причини необратими белодробни увреждания. Едно от усложненията се нарича: “ белодробна фиброза“. В тежки случаи белодробната фиброза може да причини сърдечна недостатъчност.