Преди да започне лечението

Преди да започне лечението няма как да знаеш дали и какви странични ефекти от него ще се проявят при теб и как ще се чувстваш. Един от начините да бъдеш подготвен за тях, е да приемеш, че времето през което провеждаш лечението си е време, в което следва да се фокусираш върху себе си и старанието да се подобряваш. Ето още няколко съвета, за да бъдеш готов.

Подготви си план за действие

Това намалява безпокойството относно лечението и страничните ефекти от него. Обсъдм с лекуващия екип нещата, които те притесняват. Научии колкото се може повече за заболяването и за терапевтичния план. Планирането как да се справиш с възможните странични ефекти ще ти помогне да се чувстваш подготвен за промените, които предстоят.

Много хора нямат никакви или изпитват само някои от страничните ефекти на лечението, които оказват влияние върху храненето. Дори да имаш подобни реакции, те може да са леки и да се справиш с тях с подходящи лекарства или промяна в диетата. Повечето странични реакции изчезват с приключване на лечението.

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се подготвиш за предстоящото лечение:

  • Зареди килера и хладилника с твоите любими храни, така че да не ти се налага да пазаруваш често. Включи храни, които знаеш, че можеш да консумираш дори когато ти е лошо.
  • Сготви предварително и замрази храна във фризера, разпределена на порции за по едно хранене.
  • Говори с твоето семейство и приятели за това, как те могат да ти помогнат в пазаруването и приготвянето на храната, или ги помоли напълно да те отменят в това.
  • Сподели с твоя лекар, медицинска сестра или диетолог притесненията си относно храненето. Те ще те посъветват как да се справиш със страничните ефекти като запек или гадене.

2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY