Какви са причините за рак на маточната шийка

Причини

  • Ранното започване на полов живот и честата смяна на сексуални партньори са предпоставки за по-честото зара¬зяване с човешки папиломен вирус (HPV). Човешкият папиломен вирус е с най-голямо клинично значение и най-често се преда¬ва при полов контакт. HPV тип 6, 11, 16 и 18 имат доказана роля във възникването на предракови и ракови изменения (онко- генен потенциал) и поради това срещу тях е създадена ваксина. Ваксината не е самостоятелен метод за предпазване от рак на маточната шийка. Тя трябва да бъде съчетавана с редовно участие в организирани скринингови прегледи.
  • Понижен имунитет – важен фактор, улесняващ действието на причинителите на предракови изменения и рак.
  • Други инфекции, предавани по полов път – хламидии, генитален херпес.
  • Тютюнопушене – води до отслабване на локалния противо- туморен имунитет и пречи на локалната защитна реакция на клетките.
  • Лоша интимна хигиена.

Симптоми

Заразяването с онкогенен вирус не означава, че непременно ще се стигне до развитие на предраково състояние или рак.

В над 80% от случаите вирусът спонтанно изчезва от организма на момичето или жената, т.е. настъпва самоизлекуване. Само упоритата вирусна инфекция (тази, която не претърпява самоизлекуване) крие риск от развитие на рак. Интервалът между такава упорита инфекция и евентуална проява на рак на маточната шийка е над 10 години, понякога и повече.

През първите 2-3 години клетките на маточната шийка не претърпяват никакви видими промени, после постепенно се появяват начални признаци на предраково превръщане. След това, ако HPV инфекцията не премине (не се самоизлекува), измененията в клетките стават все по-тежки, докато се стигне до рак.

ПЪРВОНАЧАЛЕН ЕТАП

За съжаление, HPV инфекцията и изменението на клетки не предизвикват никакви симптоми: няма болка, няма кървене, няма нищо, което да Ви подскаже, че в организма настъпват изменения. Скринингът е единственият начин да се открие заболяването в ранна фаза – тогава, когато подлежи на безопасно и ефективно лечение.

ПОСЛЕДВАЩ ЕТАП

Веднъж достигнали до стадий на рак, изменените клетки могат да предизвикат симптоми като:

  • вагинално кървене след полов контакт;
  • нетипично вагинално течение;
  • болка в гениталната област.

В някои случаи тези симптоми могат да са причинени от рак на маточната шийка, но не винаги. Извънредно често те са признак на други състояния. Независимо от причината навременната консултация с лекар при някои от тези симптоми е силно препоръчителна.