Промени в апетита

Какво представляват и защо възникват

Химиотерапията може да предизвика промени в апетита. Може да загубите апетит поради гадене (усещане, че ще повърнете), проблеми с устата и гърлото, които правят храненето болезнено, или лекарства, които отнемат вкуса на храната. Промените може да се дължат на депресия или умора. Загубата на апетит може да продължи един ден, няколко сед- мици или дори месеци.

Важно е да се храните добре, дори когато нямате апетит. Това включва консумация на храни, богати на протеини, витамини и калории. Храненето помага на тялото в борбата с инфекцията и възстановяването на увредените от химиотерапията тъкани. Лошото хранене може да доведе до загуба на тегло, слабост и умора.

Някои лечения на рак водят до повишаване на теглото или увеличаване на апетита. Не пропускайте да попитате вашия лекар какви промени в апетита може да очаквате и как да ги контролирате.

Начини за контрол

  • Консумирайте от 5 до 6 малки порции всеки ден вместо три големи. Избирайте храни и напитки с високо съдържание на калории и протеини.
  • Направете си дневен график на храненията. Яжте, когато е време за ядене, а не когато се чувствате гладни. Вие може да не се чувствате гладни, докато сте на химиотерапия, но все пак трябва да се храните.
  • Пийте млечни шейкове, смутита, сок или супа, ако не ви се ядат твърди храни. Подобни течности може да ви помогнат да си набавите протеини, витамини и калории, от които тялото ви се нуждае.
  • Използвайте пластмасови вилици и лъжици. Някои видове химиотерапия може да оставят метален вкус в устата ви. Храненето с пластмасови прибори може да ви помогне да намалите усещането за метален вкус. Готвенето в стъклени съдове също може да помогне.
  • Увеличете апетита си с активни занимания. Така например може да имате повече апетит, ако направите кратка предобедна разходка. Внимавайте да не понижите апетита си с консумацията на твърде много течности преди или по време на хранене.
  • Променете режима си. Това може да означава да се храните с други хора, а не сами. Ако се храните сами, може да слушате радио или да гледате телевизия. Променете диетата си, като опитвате нови храни и рецепти.
  • Говорете с вашия лекар или с диетолог. Той може да поиска да приемате допълнителни витамини или хранителни добавки (като например напитки с високо съдържание на протеини). Ако не може да се храните дълго време и теглото ви се понижи, може да се наложи да вземате лекарства за повишаване на апетита или да получавате хранене интравенозно.

Когато ядете повече фибри, не забравяйте да пиете повече течности.