Промени в кожата и ноктите при раково болни

Лечението на раковите заболявания може да причини редица промени в кожата и ноктите. Това се дължи на използваните лекарства или използваните методи на лечение. Лъчетерапията и Химиотерапията могат да доведат до промени в състоянието на кожата и ноктите!

Когато лечението на дадено раково заболяване причини проблеми по кожата или ноктите, има кремове и лосиони, които могат да Ви помогнат.

Лъчетерапията, например може да причини проблеми по кожата като я направи по-суха и понякога сърбяща. Също така могат да се наблюдават и зачервявания на места, подложени на интервенция. Кожата може да изглежда като след слънчево изгаряне, да е подута или подпухнала.

Химиотерапията пък може да повреди бързорастящия слой в кожата и ноктите. Някои хора могат да развият обрив или слънцечувствителност след лечение (независимо дали ще е лъче или химиотерапия), което да направи излагането Ви на слънце много по-болезнено.

Промените по ноктите могат да включват потъмняване или напукване като е възможно кожичките около ноктите да са зачервени и болезнени.

Приложението на химиотерапия при хора, които са получили и лъчетерапия в минал период от своето лечение може да причини зачервяване по кожата.

Таргетната терапия също може да причини: сърбеж (пруритус), обрив и проблеми с ноктите. Тези кожни проблеми са сериозни и се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Винаги, когато е удобно, трябва да обърнете внимание на следните прояви:

  • Внезапен и или тежък сърбеж, обрив, появил се още по време на химиотерапията или малко след нея. Това може да са признаци на алергична реакция и медицинския персонал трябва да бъде уведомен веднага за нея.
  • Рани по тялото Ви, появили се докато провеждате лечение.

Можете да получите и така наречената фоточувствителност. При фоточувствителността, кожата Ви вероятно ще стане много по-чувствителна към слънчевата светлина и може да бъде много по-лесно увредена от ултравиолетовите лъчи. Тя може много лесно да се изгори, дори след много малко излагане на слънце (дори и от светлина, която идва през прозорците).