Рак на маточната шийка (Предпазване)

Upload Image...

Колко често се среща ракът на маточната шийка?

През 2010 г.1 в България от рак на маточната шийка са заболели 1 109 жени и 359 са починали. Това означава, че всеки ден една българка умира от това заболяване!

В страната е налице устойчива тенденция към повишаване на заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка. Стойностите, достигнати през последните години, са сред най-високите в Европа. През 2010 г. у нас ракът на маточната шийка е четвъртото най-често срещано онкологично заболя¬ване при жените след рака на гърдата, рака на матката и рака на дебелото и правото черво.

Най-много регистрирани случаи на рак на маточната шийка за 2010 г. има сред жени на възраст от 35 до 65 г. Въпреки това на риск са изложени всички жени, които са били или понастоящем са сексуално активни.

Ракът на маточната шийка е лечим. Съществуват сигурни и ефективни методи за предпазване, които могат да изпратят това заболяване в историята. Скринингът е доказал своята ефек¬тивност. В страните, въвели национални програми за организи¬ран скрининг, заболелите и починалите от рак на маточната шийка са намалели с до 60% .

Какво представлява ракът на маточната шийка?

Маточната шийка представлява долната част на матката, която се вижда и опипва във влагалището. Ракът на маточната шийка се развива в клетките, покриващи шийката и нейния канал.

Превръщането на изменените клетки в ракови не настъпва внезапно. Измененията възникват постепенно, като преминават през безсимптомен период и са известни с названията CIN, дисплазия, преканцероза, предра- ково изменение и др.

рак на матоцхна шийка onco bg