Рак на млечната жлеза

рак на млечната жлеза oncobg

Какво е рак на млечната жлеза?

Всички клетки в тялото се делят само когато е необходима регенерация или обновяване на тъканите. Ако клетъчното делене излезе извън контрол на тялото, тяхната ДНК мутира, структурата на клетката се променя и настъпва раков растеж. Тези клетки се различават значително от здравите, държат се агресивно към околните здрави тъкани, разпространяват се в тялото, като в някои случаи водят до смъртта на организма гостоприемник. Ракът на гърдата може да се появи в жлезисти клетки, съединителна тъкан или епителни клетки.

Рискът от рак се увеличава с напредване на възрастта на тялото. В ранен стадий ракът е напълно лечим, с изключение на някои агресивни форми, но в напреднал стадий е проблематично да се премахнат напълно туморните клетки.

Причини

Към днешна дата истинските причини за превръщането на клетките на гърдата в ракови са неизвестни. Учените са идентифицирали определени фактори, които могат да увеличат шанса за развитие на рак на гърдата. Те включват възрастта на пациента, някои генетични маркери и неблагоприятна наследственост, общи здравословни и репродуктивни проблеми, включително хормонални нарушения, телесно тегло и допълнителни външни фактори на околната среда.

В допълнение, операциите на гърдата, кърменето или отказът от кърмене, бременността, лошите навици, употребата на контрацептиви и хормоналната терапия имат известно въздействие.

Установено е, че при наличие на рак с други локализации или лезии на гърдата in situ форми – увеличават риска от развитие на рак на гърдата.

Симптоми

Сред ключовите признаци на туморния процес са образуването на уплътнения, бучки, хетерогенност и промени в структурата на жлезата. Уплътненията се определят в дебелината на самата жлеза, под кожата, включително близо до ореола и зърното, в подмишницата. Уплътненията не променят формата или размера си поради менструалния цикъл. Формата на уплътнението е неравномерна, размерът е от грахово зърно до орех и още, типична е промяна в размера и формата на гърдите, както и кожата надуплътнението. Допълнителни признаци са:

  • отделяне от зърната, което е прозрачно или кърваво
  • кожни промени (туберкулоза, ямки, язви)
  • деформация на зърното (сплескване, прибиране) или неговата ерозия
  • зачервяване на кожата, сърбеж и плач, мраморност, плътност на кожата
  • рязка разлика в едната гърда от друга на външен вид

Диагностика

По време на редовния Ви физикален преглед Вашият лекар ще снеме подробна лична и фамилна анамнеза. Той ще извърши и ще назначи едно или повече от следните изследвания:

Преглед на гърдата

По време на прегледа на гърдата лекарят внимателно изследва с ръце бучката и тъканта около нея. Ракът на гърдата обикновено се различава при физически преглед (по размер, текстура и движение) от доброкачествените бучки.

Дигитална мамография

Това е рентгенова снимка на гърдата, която предоставя важна информация за образуванието в гърдата. Някои видове рак на гърдата не се усещат, а могат да се видят само на мамография. Дигиталните мамографии записват изображение на гърдата на компютър, а не на филм. Тази нова технология е по-добра при жени с по-плътна структура на гърдите.

Ултразвуково изследване

Това изследване използва ултразвукови вълни за характеризиране на образуванието на гърдата – дали е киста с течност (неракова) или твърда маса (която може да бъде ракова или не). Изследването може да се извърши паралелно с мамография.

Магнитен резонанс на гърда

Това изследване предоставя подробно изображение на гърдата чрез анализ на кръвотока в лезиите на гърдата. То се извършва като част от годишния скрининг при жени с висок риск от рак на гърдата.Въз основа на резултатите от тези изследвания Вашият лекар може да назначи биопсия от мастните клетки или тъканта на гърдата. Биопсии се извършват чрез хирургическа интервенция (ексцизионна биопсия) или чрез игла (тънкоиглена биопсия).
Те най-често се извършват под мамографски (стереотактично), ултразвуков или МР контрол. Вашият хирург или рентгенолог ще Ви консултира за най-подходящия за Вас вид биопсия. След взимане на проба тя се изпраща за лабораторно изследване. Патологът – специалист в диагностиката на абнормални тъканни изменения – разглежда пробата под микроскоп, търсейки анормални клетъчни форми или моделина растеж. При наличие на рак той може да установи вида му и дали той се е разпространил.