Ранно диагностициране

Ранно диагностициране

Ранното диагностициране играе най – важната роля в борбата срещу рака на щитовидната жлеза. Под ранно откриване се има предвид заболяването да е открито и идентифицирано преди да причини клинични прояви. Членовете на фамилии, които са наследствено обременени, могат да бъдат изследвани превантивно.

Наблюдавайте тялото си

Колкото по – рано се открие и лекува туморното заболяване, толкова по – големи са шансовете за излекуване. При ранното откриване на рака на щитовидната жлеза питаме първо Вас: наблюдавате ли тялото си за определени симптоми. Това самонаблюдение е особено важно преди всичко тогава, когато при Вас вече е установено увеличаване на щитовидната жлеза. Ако после се появят нови симптоми като бърз растеж на възел или уголемяване на лимфните възли, трябва веднага да отидете на лекар.

При редките наследствени тумори застрашените членове на семейството трябва да бъдат изследвани. По този начин диагностицирането на действително заболелите ще бъде в такъв ранен етап, че в повечето случаи след операция ще е налице отлична прогноза за оздравяване.

Редовни контролни прегледи

При възрастни, на които в детска или юношеска възраст е правено облъчване на шията поради друго заболяване, може да се появи тумор на щитовидната жлеза след период (латентност) от десет или повече години. Ранното диагностициране тук означава преди всичко „да мислиш за това“: пациентът трябва да редовно да посещава лекаря си за опипване на шията и веднъж в годината да си прави ултразвуково изследване на щитовидната жлеза.

Особен случай: Ранно диагностициране на наследствени тумори на щитовидната жлеза

Фамилен медуларен карцином на щитовидната жлеза (MTC)

В семействата с фамилен медуларен карцином на щитовидната жлеза (МТС) или известен MEN 2 – синдром, ранното откриване и лечение на МТС може да бъде осъществено още преди настъпване на болестните симптоми (асимптоматичен етап), което създава предпоставки за възможно най – добър шанс за излекуване.

Целеви изследвания при застрашени семейства

За ранно откриване на медуларен карцином на щитовидната жлеза съществуват няколко теста, включително генетично изследване. Чрез него, с висока степен на сигурност (почти 100%), се разпознават тези членове на семейството, които носят съответната промяна в гените си и затова трябва да се разглеждат като изложени на риск да развият медуларен карцином на щитовидната жлеза. Едновременно с това, този тест позволява тези, които не са изложени на риск, да бъдат освободени от по – нататъшен контрол.

В ранния етап от развитието на заболяването при хората с фамилна анамнеза за МТС, т. нар. C – клетъчна хиперплазия (CCH), съществува стопроцентов шанс за предотвратяване на заболяването, ако щитовидната жлеза се отстрани напълно.

Препоръки

В семейства със синдрома MEN тип 2 трябва да бъде проведен генетичен анализ на братя и сестри, родители и деца, като при засегнати родители рискът децата да са носители и да се разболеят е 50%.

  • Членове от семейството, които имат негативен генетичен тест, могат да не провеждат повече контролни прегледи.
  • Засегнати членове на семейството, особено деца, трябва своевременно да бъдат оперирани. За да се определи най – подходящото време за операцията, трябва да се направи т. н. стимулационен калцитонинов тест – стимулация с калции или пентагастрин. Постоперативно трябва да се провеждат контролни прегледи
  • Също така при пациенти с MTC, при които клиничните изследвания не показват наличието на наследствена обремененост, за сигурност трябва да се направи генетичен анализ, за да бъде напълно изключен фамилния медуларен карцином на щитовидната жлеза Дори и при изключително редките фамилни папиларни карциноми на щитовидната жлеза, за предпочитане е засегнатите пациенти да се явят в специализираните за тази цел центрове, тъй като там има експерти, които са запознати с молекулярно – генетичната и хистологична диагностика и са в състояние да предложат подходящо лечение.

Тялото изпраща алармени сигнали

В началото на заболяване на щитовидната жлеза, симптомите са толкова общи и неспецифични, че за тях може да има съвсем друга причина. Ето защо е важно, при определени симптоми веднага да отидете на лекар. Той може да изследва каква е причината и да предприеме следващите стъпки.

Ако причината е безобидна, ще се успокоите. Ако, обаче, се установи, че страдате от рак на щитовидната жлеза, Вашите шансове за възстановяване са толкова по – добри, колкото по – рано се открие заболяването. Затова никога не отлагайте посещението при лекаря!

Симптомите при рак на щитовидната жлеза са свързани с местоположението на органа и тясното му взаимодействие с хранопровода и трахеята, както и с нервните окончания на вътрешната мускулатура на шията. При наличие на следните симптоми посетете веднага Вашия лекар.

  • Усещане за натиск в областта на гърлото
  • Недостиг на въздух
  • Трудности при преглъщане
  • Кашлица
  • Уголемени на пипане и на оглед лимфни възли в областта на шията
  • Предрезгавяване на гласа

Ако установите промяна на гушата веднагаотидете налекар.

Винаги, когато е налице нарастване на гушата в рамките на няколко седмици или месеци, или когато тя стане груба и твърда на пипане, или дълго време съществуваща гуша порасне изведнъж, или лимфните възли в шията се увеличат или станат твърди, трябва да се обърнете към специалист.

Трябва да имате предвид, че при диференцираните карциноми на щитовидната жлеза почти няма симптоматика. Тя се проявява главно при напреднали стадии на заболяването.

Ако забележите някой от гореспоменатите сиптоми отидете веднага на лекар, тъй като при ранното диагностициране шансовете за излекуване са много добри.