Сексуални промени и промени във фертилитета вследствие от лъчелечението

Какво представляват

Понякога лъчелечението предизвиква сексуални промени, които могат да включват хормонални промени, понижено либидо или неспособност за сексуален контакт. То може да засегне фертилитета по време на и след лъчелечение. За една жена това означава, че може да не бъде в състояние да забременее и да има дете. При мъжа означава, че може да не е в състояние да стане биологичен баща. Сексуалните промени и промените във фертилитета са различни при мъжете и жените.

Проблемите при жените включват:

 • Болка или дискомфорт по време на секс
 • Вагинален сърбеж, парене, сухота и атрофия (когато мускулите на влагалището отслабнат и стените на влагалището изтънеят)
 • Вагинална стеноза, когато влагалището стане по-нееластично, тясно и късо
 • Симптоми на менопауза при жени, които все още не са в менопауза. Те включват горещи вълни, вагинална сухота и отсъствие на менструация.
 • Невъзможност за забременяване след приключване на лъчелечение.

Проблемите при мъжете включват:

 • Импотентност (наричана също еректилна дисфункция или ED), което означава невъзможност за постигане и задържане на ерекция
 • Невъзможност за постигане на бременност след лъчелечение поради по- малко количество или по-неефективна сперма.

Защо възникват

Сексуалните промени и промените във фертилитета може да възникнат, когато хората се подлагат на лъчелечение в областта на таза. При жените това включва лъчелечение в областта на влагалището, матката или яйчниците, а при мъжете лъчелечение в областта на тестисите или простатата. Много нежелани сексуални реакции са причинени от образуването на фиброзна тъкан вследствие на лъчелечението. Други проблеми, като например умора, болка, тревожност или депресия, могат да повлияят на вашия интерес към секса.

Колко дълго продължават

След приключване на лъчелечението повечето хора изпитват същия интерес към секса, както и преди лечение. Много нежелани сексуални реакции изчезват след края на лечението. От друга страна, може да имате хормонални проблеми и промени във фертилитета през останалата част от живота си.

Начини за контрол:

Както при мъжете, така и при жените е важно да бъдете открити и честни с вашия(ата) съпруг(а) или партньор(ка) относно чувствата си, опасенията и начините, по които предпочитате да бъдете интимни, докато сте на лъчелечение.

Няколко въпроса, които жените трябва да обсъдят със своя лекар:

 • Фертилитет. Преди започване на лъчелечението уведомете лекаря, ако смятате, че искате да забременеете след края на лечението. Той може да говори с вас за начините за запазване на фертилитета като запазване на яйцеклетки, които да се използват в бъдеще.
 • Сексуални проблеми. Възможно е да имате сексуални проблеми. Вашият лекар ще ви информира за нежеланите реакции, които може да очаквате, и ще предложи начини за справяне с тях.
 • Контрацепция. Особено важно е да не забременявате, докато получавате лъчелечение. Лъчелечението може да навреди на плода на всички етапи от бременността. Ако все още не сте в менопауза, говорете с лекаря или медицинска сестра за методите за контрацепция и начини да се предпазите от забременяване.
 • Бременност. Незабавно информирайте вашия лекар или медицинска сестра, ако вече сте бременна.
 • Лубрикация. Използвайте специален лосион за вагината си веднъж на ден, за да запазите влажността й. Когато правите секс, използвайте лубриканти на основата на минерални масла или вода.
 • Секс. Посъветвайте се с вашия лекар или медицинска сестра дали е добре да правите секс по време на лъчелечение. Повечето жени могат да имат сексуален живот, но е добра идея да се консултирате, за да бъдете сигурни. Ако сексът е болезнен поради вагинална сухота, може да използвате лубриканти на основата на минерални масла или вода.

Няколко въпроса, които мъжете трябва да обсъдят със своя лекар:

 • Фертилитет. Преди започване на лъчелечението уведомете лекаря, ако смятате да имате деца след края на лечението. Той може да говори с вас какви са начините за запазване на фертилитета, като замразяване на сперма например, като тя трябва да бъде взета преди началото на лъчелечението.
 • Импотентност. Вашият лекар или медицинска сестра може да ви консултира относно вероятността да станете импотентен и колко дълго това може да продължи. Лекарят може да предпише лекарство или друго лечение, което да помогне в това отношение.
 • Секс. Посъветвайте се дали е добре за вас да правите секс по време на лъчелечение. Повечето мъже могат да имат сексуален живот по време на лечението, но е добре да се консултирате с терапевта си.