Щитовидната жлеза и йод

Ключова роля на йода за производството на тиреоидните хормони

Йодът играе важна роля при диагностиката и лечението на заболяванията на щитовидната жлеза. Това се дължи на биологичното значение на йода при производството на хормоните на щитовидната жлеза.

Тялото на възрастен човек съдържа средно около 10 до 20 милиграма йод, от тях само в щитовидната жлеза се намират около 15 милиграма. Йодът се извлича от храната в стомашно – чревния тракт и оттам попада в кръвообращението.

Щитовидната жлеза се нуждае от йод за производството на хормоните Т3 и Т4. За целта тя „извлича“ необходимото количество от кръвообращението. Ако не успее, защото, например, дневният прием на йод е твърде нисък, щитовидната жлеза вече не може да произвежда достатъчно хормони за обратната връзка към хипоталамуса.
В резултат на това, хипоталамусът и хипофизата произвеждат повече TRH и TSH, за да стимулират щитовидната жлеза да произвежда достатъчно хормони, въпреки недостатъчния прием на йод. Това, от своя страна, води до увеличаване на размерите на щитовидната жлеза: резултатът е гуша (струма), която може да стане толкова голяма, че да притиска хранопровода и трахеята, както и кръвоносните съдове в шията. Това може да доведе до затруднено преглъщане, недостиг на въздух и чувство за стягане в гърдите.

Йод и хранене

  • Йодът е жизненоважен микроелемент, който трябва да приемаме ежедневно с храната.
  • Средно дневните нужди от йод на възрастни и деца е около 150 – 200 mg йод
  • За да се осигури необходимия дневен прием на йод е препоръчително да консумирате два пъти
    седмично морска риба, да употребявате йодирана сол и да купувате продукти, при чието производство е използвана йодирана сол.
  • Обременяването с йод отвъд споменатия оптимален дневен прием обаче също може да навреди на щитовидната жлеза. По тази причина не се препоръчва използването на всякакви богати на йод хранителни добавки като извлеци от водорасли, зелени орехчета или йодни препарати.