Спазване на предписанията за приемане на лечението

Колко е важно да приемате лечението, както Ви е предписано

Лечението на рака на гърдата е дългосрочен ангажимент и налага да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар. За да се получат най-добри резултати от лечението, е необходимо напълно да се придържате към терапевтичния план и да спазвате графика за приложение на лечението. Лекарите наричат това пълен „комплаянс“ или пълно спазване на указанията за прием на лечението и това означава приемане на точната доза в точното време за определения период от време. Има много причини, поради които може да не приемате лекарствата си според указанията, включително и да забравите да ги приемете, да решите да пропуснете доза заради нежеланите реакции или защото си мислите, че сте по-добре и че нямате нужда от тях и нямате възможност да си позволите да продължите лечението.

Ако поради някаква причина не можете да приемете лекарството точно както е указано, задължително съобщете на Вашия лекар или медицинска сестра. Те ще се опитат заедно с Вас да намерите най-добрия терапевтичен план в зависимост от Вашите потребности, защото лекарствата Ви не могат да действат, ако не ги приемате.

Да се придържате към правилния прием е трудно, особено през първите няколко месеца от лечението, но потърсете помощ от Вашия медицински екип, семейство и приятели при започване на лечението и продължаването му.

Ако метастатичното Ви заболяване напредва бавно и качеството Ви на живот е добро, може да поискате да спрете лечението и да го възобновите в друг момент. Важно е да не забравяте, че спирането на приема на лечението трябва да става единствено след обсъждане с Вашия лекар.

Винаги говорете с Вашия лекар преди да помислите да пропуснете или да спрете приема на лекарството.

Съвети за придържане към Вашия терапевтичен план

Не забравяйте какви са ползите от приемането на лекарството; ако лечението Ви представлява таблетка, която можете да приемете вкъщи, уверете се, че приемате лекарството според указанията на лекаря.

Запомнете, че трябва да ходите на всички планирани прегледи

Опитайте се да не пропускате нито един преглед при лекаря, особено ако по време на тези посещения се прилага лечението.

Следните неща може да са полезни, за да не забравите да приемете лекарствата си:

  • Направете си дневник или календар за лечението. Всеки път, когато приемете таблетка, записвайте това в този дневник
  • Планирайте приема на лекарствата заедно с нещо, което обичайно правите всеки ден, като например миенето на зъбите
  • Използвайте компютър, мобилен телефон или часовник с аларма за всекидневно напомняне
  • Помолете приятел, член на семейството или човек от групата за взаимопомощ да Ви напомня какви лекарства трябва да приемете и да се увери, че ги приемате

Ето някои съвети, които могат да са полезни, за да не забравите да отидете на преглед:

  • Използвайте голям календар или електронен календар, за да си записвате терапевтичните сесии и другите медицински прегледи. Използвайте този календар също, за да отбележите всякакви семейни, служебни или свързани с приятелите Ви събития, за да можете да планирате занапред дали не се получава конфликт между тези събития и прегледите за Вашето лечение.
  • Ако трябва да ходите на чести прегледи за химиотерапия или друг вид терапия, планирайте ги във време от седмицата или деня, което е най-удобно за вас. Например, ако работите, за Вас може да е по-удобно да провеждате лечението към края на седмицата, за да използвате почивните дни за възстановяване, от което може да се нуждаете.

Мотивацията ще Ви помогне да се придържате към терапевтичния си план

Това, как възприемате рака на гърдата и лечението си, може да повлияе на спазването на указанията за приемане на лечението. Може да се чувствате потисната или да чувствате, че нямате енергия да се придържате към терапевтичния си план. Понякога може да се чувствате претоварена или обезсърчена от всички прегледи, на които трябва да ходите и лекарствата, които трябва да приемате. Каквато и да е причината, важно е да запазите положителното си отношение и мотивацията си, за да можете да продължите с Вашия план за лечение.

Помислете да се присъедините към група за взаимопомощ и да бъдете прикрепена към човек, който е по- напред в лечението си отколкото Вие. Този приятел може да говори с Вас за това колко е важно да продължите лечението и да Ви мотивира да продължите плана си за лечение.