Спешни състояния при онкоболни пациенти провеждащи химиотерапия или лъчетерапия

Приложението на който и да е вид лечение на рака може да доведе до появата на нежелани странични ефекти, които са част от нормалната практика. Понякога или не могат или трудно се избягват.

Понякога след проведено лечение пациентът може да получи неочаквано и извънредно оплакване, за което е бил (или не) предупреден. Когато това се случи не трябва да се чака това състояние да отмине от само себе си, а да се търси активна лекарска помощ дори на 112, ако нямате възможност да се свържете с лекуващия Ви лекар. Всяко едно забелязано от пациента състояние и оценено от него като нещо което не е изпитвал преди това трябва да се изследва.

Кои състояния изискват незабавно постъпване в болнично заведение и консултация с лекар?

  • Алергична реакция започнала 24 часа след изписването на пациента от лечебното заведение.Ако усетите признаци на подуване на езика, затруднен говор, сърбеж по цялото тяло, зачервяване по кожата, изтръпване на ръцете и краката трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Ако не можете да се свържете с лекуващия Ви лекар се обадете веднага на 112. От там ще получите съвети какво да правите.

Имайте предвид, че макар и много рядко след приложението на химиолечение може да развиете алергична реакция към лекарствените препарати, които са Ви приложили. За появата на такава реакция, трябва да бъдете подробно уведомени. Тя може да настъпи както 24 часа след приложението, така и до няколко дни. Какъв може да бъде Вашия случай няма как да се знае, но той може да бъде овладян. Алергична реакция може да настъпи след приложението на всеки един медикамент. Например пациентите, които провеждат лечение с оксалиплатина с изложение на такъв риск. Почти всички пациенти които провеждат таргетна или имунотерапия също са изложени на подобен риск.

  • Започнало обилно кървене от горния или долния храносмилателен тракт. Няма физиологично състояние във Вашия организъм, при които да има кървене (изключваме менструацията). Ако започна обилно кървене веднага потърсете помощ. Препоръчва се на всички пациенти, които в своята лична медицинска история са били диагнистицирани с рак на стомаха, хранопровода, черния дроб, дебелото черво или заболявания като стомашна или дуоденална язви.
  • Много силна извънредна болка в областта на главата, гърдите или корема. Ако сте онкоболен пациент и започне извънредна болка в която и да е част на Вашето тяло трябва веднага да се обърнете към лекар. Това важи в особена сила за пациент, които в личната си медицинска история са били диагностицирани с тромбемболизъм. За пациенти с рак на дебелото или тънкото черво, това може да се окаже и започването на определено състояние изискващо спешна хирургична намеса (илеус или перитонит).
  • Започнало внезапно кървене от носа. Ако провеждате таргетна терапия е напълно възможно да получите като усложнение кървене от носа. То като цяло в повечето случай е изключително малко, но има понякога моменти, когато е обилно и изисква незабавна лекарска намеса. Важи и за пациенти, които провеждат или са провеждали лъчетерапия в областта на главата и шията.

Дори и да се забелязва малко кървене, НЕ трябва да се чака, докато то се увеличи. Веднага да се търси помощ!!!

  • Внезапно започнало двойно виждане или световъртеж. Това е състояние, което изисква спешно консултация с лекар.
  • Внезапно настъпила фрактура на кост. Няма нужда от разяснение, ако това се случи, какво трябва да се прави.

Ако имате оплаквания винаги е добре да направите консултация с лекар!!!