Странични ефекти

Странични ефекти от химеотерапията

Основните области от тялото, които могат да бъдат засегнати от химиотерапията, са тези с бързо делящи се клетки – като лигавицата на устата, храносмилателната система, кожата, косата и костният мозък (спонгиозното вещество, което изпълва костите и произвежда нови кръвни клетки).

Ако искате да знаете повече относно страничните ефекти, които могат да бъдат причинени от химиотерапевтичното лечение, трябва да попитате вашия лекар или медицинска сестра със специалност „химиотерапия”, тъй като те са хората, които знаят какви точно лекарства приемате.

Въпреки че страничните ефекти на химиотерапията могат да бъдат неприятни, те трябва да се преценят спрямо преимуществата от лечението. При все това, ако намирате, че лечението или неговите странични ефекти влошават състоянието ви повече от очакваното, непременно кажете на лекаря си. Той би могъл да ви предпише лекарства, които да облекчат страничните ефекти от лечението. Ако се налага, той дори би могъл да направи промени в лечението ви.

Косопад

Пълната или частичната загуба на коса може да настъпи при някои химиотерапевтични лекарства и може да причини голямо емоционално страдание. Този страничен ефект зависи както от лекарството и дозата, така и от индивидуалната реакция на пациента към лекарството.

Някои лекарства не причиняват загуба на коса или количеството на загубената коса е толкова малко, че едва се забелязва.

Ако настъпи загуба на коса, началото обикновено е до няколко седмици (най-често 2 седмици) след започването на лечението, въпреки че в някои случаи може да бъде и до няколко дни. Окосмяването под мишниците, по тялото и пубисното окосмяване също може да изчезне. Някои лекарства предизвикват и загуба на миглите и веждите. Не се притеснявайте, след края на лечението косата, веждите и миглите ще се възстановят.

Влияние върху физическото състояние – повръщане, умора, световъртеж, гадене, запек, диария

Докато сте подложен/а на химиотерапия и за известно вре- ме след това, можете да се почувствате много уморени (отпаднали) и да имате общо чувство на слабост. Важно е да си дадете много време за почивка. Умората ще намалее постепенно, след като химиотерапията е приключила, но някои хора намират, че все още се чувстват уморени една година или повече след това.

Някои химиотерапевтични лекарства могат да ви накарат да се чувствате зле (да ви се гади) или направо да повърнете. Много хора нямат повръщания, но за тези, при които това се случва, понастоящем съществуват много ефективни лечения за предотвратяването и контролирането му така, че това е по- малък проблем, отколкото е бил в миналото.

Вашият лекар може да ви предпише лекарства против повръщане (антиеметици) за спиране или намаляване на този страничен ефект. Антиеметиците могат да бъдат давани чрез инжекция заедно с химиотерапията и като таблетки, които се приемат впоследствие у дома. Стероиди могат също да бъдат полезни при намаляването на гаденето и повръщането. Давани по този начин, те често предизвикват чувство на комфорт, като намаляват чувствата на гадене и загубата на апетит.

Някои химиотерапевтични лекарства могат да засегнат вътрешната повърхност на храносмилателната система и това може да причини диария за няколко дни. Някои други химиотерапевтични лекарства (или лекарства, давани за контролиране на странични ефекти като гадене) могат да причинят запек.

Ако вие се изхождате повече от три или четири пъти дневно и изпражненията ви са меки или течни, то това се нарича диария (разстройство) и вие трябва да вземете мерки незабавно. При запек можете да използвате разхлабващи препарати, но след консултация с лекар.

Промени във вкуса

Химиотерапията може да предизвика промяна във вкуса – храната може да стане по-солена, по-горчива или с метален вкус. Нормалният вкус ще се възвърне след като химиотерапевтичното лечение приключи.

Ефект върху кръвоносната система

Химиотерапията може да намали броя на кръвните клетки, образувани от кост- ния мозък. Костният мозък е спонгиозно вещество, което изпълва костите и съдържа стволови клетки, които нор- мално се развиват в три различни вида кръвни клетки.

Клетки, образувани от костния мозък:

  • бели кръвни клетки със съществено значение в борбата с инфекции
  • червени кръвни клетки, съдържащи хемоглобин за пренасяне на кислород из тялото
  • тромбоцити, подпомагащи съсирването на кръвта и предотвратяващи кървенето

Бели кръвни клетки

Ако броят на белите кръвни клетки в кръвта е по-нисък, ще имате повишена склонност към инфекции, тъй като ще има по-малко бели кръвни клетки, които да отблъснат бактериите.

Кръвните клетки обикновено са на най-ниско ниво от 7-ия до 14-ия ден от химиотерапевтичното лечение, въпреки че това би варирало в зависимост от вида на химиотерапията.

Червени кръвни клетки

Ако нивото на червените кръвни клетки (хемоглобина) във вашата кръв е ниско, може да станете много уморени и летаргични. Тъй като количеството на кислорода, който се пренася из тялото, е понижено, може да възникне задъхване. Това са симптоми на анемия – недостиг на хемоглобин в кръвта. Хората с анемия могат също да се почувстват замаяни и със световъртеж и да имат болки в мускулите и ставите си. При нужда може да бъде направено кръвопреливане. Допълнителните червени клетки в кръвната трансфузия много бързо ще повишат нивото на кислород в белите дробове и ще го разнесат из тялото. Ще се почувствате по-енергични и каквото и да е задъхване ще бъде облекчено.

Тромбоцити

Ако броят на тромбоцитите в кръвта ви е нисък, можете да получите много лесно кръвонасядания под кожата, можете да страдате от кървене от носа или да кървите по-обилно от обикновено от малки порязвания или драскотини. Ако развиете каквото и да е необяснимо кървене или кръвонасядане, необходимо е незабавно да се свържете с лекаря си или с болницата. Може да се наложи да постъпите в болница за преливане на тромбоцити. Тромбоцитна маса се прелива посредством капкова инфузия във вашата венозна съдова система. Тези тромбоцити ще започнат да действат незабавно за предотвратяване на кръвонасяданията и кървенето. Ако тромбоцитите са ниски, внимавайте за нараняване – например, ако се грижите за градина, носете плътни ръкавици.

Въздействие върху нервната система

Някои химиотерапевтични лекарства могат да засегнат нервите на ръцете и ходилата. Това може да причини мравучкане или безчувственост, или чувство за игли. Състоянието е известно като периферна невропатия. Известете лекаря си, ако то настъпи. Обикновено състоянието постепенно ще отшуми, когато химиотерапевтичното лечение спре, но ако то стане тежко, може да се стигне до постоянна увреда на нервите. Вашият лекар ще проследи отблизо състоя- нието ви, тъй като може да се наложи промяна в химиотерапевтичното лекарство, ако проблемът се влоши.

Някои лекарства могат да предизвикат чувства на тревожност и безпокойство, световъртеж, безсъние или главоболие. Някои хора също така намират, че е трудно да се концентрират върху каквото и да е. Ако имате който и да е от тези странични ефекти, съобщете на вашия лекар, тъй като има лекарства, които често могат да се приложат за облекчавне на състоянието.

Някои химиотерапевтични лекарства причиняват загуба на способността за чуване на висок звук. Те също могат да причинят продължителен шум в ушите известен като тинитус, който може да бъде много разстройващ. Желателно е да споделите с вашия лекар, ако забележите каквато и да е промяна в слуха ви.

Въздействие върху лигавиците на вътрешните органи

Някои лекарства могат да причинят разраняване на устата с последващо образува- не на язви в устата (афти). Ако това се случи, то обикновено ще стане от 5 до 10 дни след даване на лекарствата и ще изчезне в рамките на три до четири седмици. Вашият лекар може да ви предпише течности за промиване на устата като лечение. Миенето на зъбите редовно и внимателно с мека четка за зъби ще подпомогне запазването на устата ви чиста. Ако устата е много разранена, гелове, кремове и пасти могат да се използват за намазване върху язвите за намаляване на разранеността.

Въздействие върху кожата и ноктите

Някои лекарства могат да засегнат кожата ви. Те могат да направят кожата по-суха или леко обезцветена и могат да имат по-лошо действие при плуване, особено ако водата е хлорирана. Появата на каквито и да е обриви, трябва да бъде съобщена на вашия лекар. Лекарствата могат да направят кожата по-чувствителна на слънчева светлина, по време и след лечението. Защитете кожата си от слънцето като носите шапка и слънчеви очила, като покривате кожата си с широки дрехи и като използвате слънцезащитен крем върху изложените части.

Ноктите ви могат да растат по-бавно и може да забележите бели линии, появяващи се през тях. Възможно е да станат по-чупливи и люспести. Понякога формата или цветът на ноктите могат да се променят и те да станат по-тъмни или по-бледи. Изкуствени нокти или лак за нокти могат да прикрият белите линии.

Въздействие върху мускулите и костите

Някои лекарства, влияейки върху нервната система, предизвикват скованост на пръстите на ръцете и краката, както и парене, безсилие, изтръпване, безчувственост. В редки случаи може да има загуба на равновесие, затруднено задържане на предмети, болки в ставите. Някои лекарства, влияейки на вашите мускули, могат да причинят безсилие и слабост. Ако има- те подобни симптоми бъдете внимателни при използване на режещи и пробивни инструменти. Използвайте бастун при качване на стълби. Добре би било обувките ви да са удобни и точни по мярка. След приключване на лечението тези симптоми изчезват и рядко остават пожизнено.

Намален имунитет

Вероятност от бактериални и гъбични инфекции Предвид на това, че химиотерапията понижава броя на борещите се с микробите бели кръвни телца (левкоцити), микробите много по-лесно предизвикват болести във вашия организъм. Референтната (допустимите граници от до) стойност за левкоцити в кръвта е в интервала 4000 – 9000. Промяната на броя им до 1000 – 3000 по време на курса е очаквано явление и не бива да се безпокоите.Микробите, предизвикващи дадена инфекция, обикновено съществуват в организма ни (в чревния тракт), върху кожата и т.н., но не намират среда за стимулиране на инфекция.
Когато броят на левкоцитите е под 1500, тези микроби намират множество болестотворни среди. Освен това е възможно да останете без защита срещу микробите от външната среда, поради което ще ви се наложи да се пазите както никога досега. Не се целувайте, не контактувайте със заразни хора. През дните, в които показателите ви са ниски, избягвайте да бъдете в многолюдна, затворена, бедна на въздух среда (например кафене, кино).