Съвети за храненето по време на рак

Ракът и лечението на рака може да повлияе върху вашите вкус, обоняние, апетит и/или способността на тялото ви да поема хранителни вещества

Стремете се да ядете няколко пъти през деня: опитайте със студени храни и имайте под ръка висококалорични и протеинови закуски. Пийте по-голямата част от течностите между храненията и разговаряйте с лекарския Ви екип за физическата активност.

„От съществено значение е да се персонализират консултациите, свързани с храненето, както и адаптирането на хранителните режими“.

НЕДОХРАНВАНЕТО ИМА ОТРИЦАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОНКОЛОГИЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Ако не може да се постигне адекватно перорално приемане на храна и/или хранителни добавки, може да се помисли за изкуствено хранене: хранене през ентерална тръба (през назогастрална тръба) или парентерално хранене (през вените).

„Съобщената от пациента загуба на тегло е критична за оценката на свързаното с рака недохранване“.

НЯКОИ ВИТАМИНИ И/ИЛИ БИЛКОВИ ДОБАВКИ МОГАТ ДА ПОПРЕЧАТ НА ЛЕЧЕНИЕТО ВИ

Взаимодействията с химиотерапията се оценяват трудно, проучване от 2004 г. на McCune28 et al съобщава честота от 78% за употребата на билкови добавки и витамини при пациенти на химиотерапия с 27% риск от вредно взаимодействие между химиотерапията и билките и/или между химиотерапията и витамините при участниците в проучването.

„Преди да приемате каквито и да е витамини и/или билкови добавки, помолете Вашия медицински екип за съвет!“

КОГАТО МЕРКИТЕ, СВЪРЗАНИ С ХРАНЕНЕТО НЕ УСПЕЯТ ДА ОТГОВОРЯТ НА ПРОТЕИНОВО-КАЛОРИЙНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ, СЕ ОБМИСЛЯ ПРИЕМЪТ НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, ПРИЕМАНИ ОРАЛНО ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Попитайте медицинския си екип за надеждна информация по отношение на хранителните добавки и проверете етикетите на продукта както за качеството, така и за концентрацията на активните съставки във всеки продукт.

„Пероралното хранене логично е първият избран метод за лечение“.

РАЗЛИЧНИ ЛЕКАРСТВА МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО РАЗЛИЧНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ МНОЖЕСТВО ОТ ПАЦИЕНТИТЕ

Някои видове химиотерапия имат общи странични ефекти: анорексия, язви в устата, сухота в устата, проблеми с преглъщането, гадене, повръщане, диария, запек, болка, депресия и безпокойство.Въпреки това, индивидуалният опит е различен.

„Ако имате притеснения относно страничните ефекти, свържете се с Вашия лекарски екип“.

ПОИСКАЙТЕ РЕДОВЕН ХРАНИТЕЛЕН СКРИНИНГ, КОНСУЛТАЦИИ, СВЪРЗАНИ С ХРАНЕНЕТО, И ПСИХО-ОНКОЛОГИЧНА ПОДКРЕПА КАТО ЧАСТ ОТ ВАШИТЕ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Лечението на онкологично заболяване може да промени усещанията Ви за вкус и мирис. Пациентите често описват метален вкус.Опитайте да използвате лимонови бонбони без съдържание на захар, дъвки или ментови бонбони. Сервирайте ястията студени или със стайна температура.

„Консултациите, свързани с храненето и психоонкологичната подкрепа са свързани с повишено съдействие от страна на пациента“.