Терапия на рака на щитовидната жлеза

Терапия на рака на щитовидната жлеза

Ако е извън съмнение, че имате рак на щитовидната жлеза, трябва да говорите подробно с Вашия лекар: за точния резултат на изследванията, за Вашето лечение и за шансовете Ви за възстановяване (прогноза)

Изяснете си всичко

Този разговор трябва да се проведе на спокойствие и при наличие на достатъчно време. Нека лекарят да Ви обясни точно какво лечение счита за най – подходящо. Ако не се чувствате комфортно с предлаганото лечение, не се колебайте да го попитате дали има и други възможности.

Уверете се, че сте разбрали Вашия лекар и не се колебайте да го попитате, ако не разбирате нещо. Нека Ви обясни непознатите думи. Много лекари често не забелязват, че използват термини, които Вие не знаете.

В края на брошурата ще намерите речник с някои от често използваните термини.

Моля, проверете на спокойствие дали лекарят е отговорил на въпросите Ви и дали Вие сте разбрали отговорите му.

Вземете някой да Ви придружи по време на разговора

Ако желаете, нека член на семейството, приятел или приятелка, Ви придружи по време на разговора. При следващ разговор често се оказва, че четири уши са чули повече от две. За да не трябва да помните всичко, можете да си запишете най – важните отговори на лекаря.

Целта на всяко лечение е пълното отстраняване или унищожаване на тумора, а ако има метастази, при възможност и тяхното премахване. Такова лечение се нарича куративна терапия. Ако тази цел не може да бъде постигната, се прави опит туморът да се държи „под контрол” възможно най – дълго време.

В зависимост от вида тъкан (хистологично) се различават различни форми на рака на щитовидната жлеза. Това е от значение за по – нататъшния ход и избора на формата на лечение.

Операция

Операцията зависи от вида на тумора и неговото разпространение

Каква ще бъде операцията зависи от вида на тумора и неговото разпространение. При високо диференцирани карциноми (папиларен или фоликуларен) по – малки от 1см в диаметър не винаги е необходимо отстраняването на цялата щитовидна жлеза. Ако туморът е по – голям или съществува съмнение, че са засегнати другият лоб или съседните лимфни възли, се отстранява цялата щитовидна жлеза и съседните и лимфни възли. При медуларния и анапластичния карцином също е необходимо отстраняването на цялата щитовидна жлеза – тиреоидектомия.

Засегнатите лимфни възли трябва да бъдат отстранени

При папиларния и медуларния карцином често са засегнати лимфните възли в областта на шията от страната на болния лоб, понякога от двете страни или в горната част на гръдния кош. Тогава се предприема отстраняване на цялата лимфна и мастна тъкан и прилежащите и лимфни възли в засегнатата част на шията, по същия начин и в горната част на гръдния кош. При необходимост от радикално отстраняване на лимфни възли в горната част на гръдния кош е необходимо отварянето му (стернотомия).

Постоперативни усложнения

След отстраняване на щитовидната жлеза тялото не произвежда повече тиреоидни хормони. Затова, с цел да се преодолее възникналата хипофункция, през целия живот трябва да се приемат таблетки с изкуствено синтезиран тиреоиден хормон.

Хормоните се набавят чрез медикаменти

Хормоните се приемат сутрин на гладно с малко вода. За да се усвоят хормоните в чревния тракт е необходимо да изчакате поне 30 мин. преди закуска и поне час преди сутрешното кафе. Ако взимате допълнително калций между приема на хормон и таблетките с калции трябва да има поне 2 часа отстояние.

Редовното контролиране на стойностите на TSH Ви дават сигурност, че приемате необходимата доза.

При третиране на папиларен или фоликуларен карцином при недостатъчен прием на левотироксин съществува опасност, поради засиленото отделяне на TSH от хипофизата, евентуалната остатъчна туморна тъкан да бъде стимулирана да расте. От друга страна по – високата дозировка на хормона може да предизвика други усложнения (преди всичко сърцебиене). Ако при операцията са отстранени и паращитовидните жлези, вследствие на интервенцията може да бъдат занижени стойностите на калция. В този случай лекуващият Ви лекар трябва да контролира стойностите и може да Ви предпише приемане на калции и витамин D.

Постоперативни усложнения

  • хипертрофичен шев – груб, неравен, често болезнен цикатрис
  • повърхностни хематоми – въпреки добрата операционна техника в някои случаи не могат да бъдат избегнати – 0, 5%
  • трайна хипофункция на паращитовидните жлези (постоянен хипопаратиреоидизъм) – около 1% Типични признаци са изтръпване на ръцете и краката, около устата, спазми на мускулатурата.

Ако при операцията са отстранени паращитовидните жлези, вие трябва да пиете калций и специална форма витамин D.

  • кратковременно или трайно увреждане на нервите на гласните връзки, при което са налице затруднения при говора и дрезгавост – 2 – 5%. Намирането и проследяването на гласовите нерви при операция на щитовидната жлеза е нормален хирургически принцип и трябва винаги да се спазва. Но въпреки всички предпазни мерки тези увреждания не могат напълно да бъдат изключени. Преди всичко това зависи от хирурга, от неговия опит – от оперативната техника, от познанията му върху анатомията на човешкото тяло и нейните вариации. Колкото по – голям опит има хирургът, толкова по – малко са усложненията и трайните последици от тях. Уврежданията понякога могат да бъдат преодолени с помощта на фониатър. Понякога се налагат и коригиращи операции – ларингопластика.

Терапия с радиоактивен йод

Целта на терапията с радиоактивен йод е да отстрани останала тъкан на щитовидната жлеза след операцията и евентуални метастази. От значение е, че метастазите на папиларния и фоликуларния карцином поглъщат и задържат йод. При медуларния и анапластичния карцином терапия на метастазите с радиоактивен йод не се препоръчва, тъй като при тях туморните клетки не поглъщат йода. Предпоставка да се приложи тази терапия е цялостното отстраняване на щитовидната жлеза.

Първата терапия с радиоактивен йод 4 седмици след операцията

Четири седмици след операцията може да бъде проведена първата терапията с радиоактивен йод. Дори и след най – добрата операция остават малки остатъци от тъкан на щитовидната жлеза. Целта е те да бъдат отстранени. Терапията се провежда с йод 131. Предпоставка за това е повишен TSH над 50 mU/l и серумен креатинин под 120 μg/l, за да се подсигури максимален прием на радиоактивен йод в клетките на остатъчната тъкан на щитовидната жлеза. Тъй като тя поглъща значителна част от радиоактивния йод, едва след нейното разрушаване, метастазите могат да натрупат достатъчно количество от радиоактивния йод.

За подготовка за терапията по време на тези 4 седмици не трябва да приемате препарати, съдържащи тиреоидни хормони. Ниската концентрация на Т3 и Т4 увеличава отделянето на TSH и по този начин радиоактивният йод се поглъща оптимално от метастазите.

Избягвайте храни с богато съдържание на йод

Препоръчително е по време на подготвителния период да избягвате храни с богато съдържание на йод, като морска риба, йодирана сол или храни, които допълнително са обогатени с йод. Вашият лекар може да Ви посъветва.

Страничните действия се проявяват с различна сила

Без прием на хормони, Вашето състояние ще е същото, както при хипофункция на щитовидната жлеза – намалена трудоспособност, умора и задържане на течности. Може да качите 1 – 2 kg. Тези състояния се проявяват в различна степен при различните индивиди.

Страничните действия изчезват напълно, когато след терапията с радиоактивен йод започнете да приемате необходимата Ви доза хормони. При всички случаи, това не става веднага и може да продължи известно време – може да е седмици, понякога месеци, докато се преодолее хипофункцията с помощта на синтетичните хормони.

За да се съкрати времето между операцията и терапията с радиоактивен йод или за да се избегнат описаните странични ефекти, може да се използва и рекомбинантен TSH произведен по генна технология. Вашият лекар ще Ви даде информация и за това.

В по – нататъшния ход на заболяването могат евентуално отново да бъдат използвани терапия и диагностика с радиоактивен йод.

Престой в болницата между два и пет дни

Терапията с радиактивен йод изисква 5 – дневен престой в специализирано отделение, изградено съгласно изискванията за защита от радиолъчение. През това време свижданията не са разрешени. Самото диагностициране изисква двудневен престой в болницата.

За да уплътните времето си, можете да вземете със себе си книги, кръстословици, музика и други неща за развлечение. Не забравяйте да вземете снимки на семейството и нещо за писане.

Вие получавате радиоактивния йод под формата на капсула, която се разтваря в стомаха. Количеството йод и дозировката му се приготвя индивидуално за всеки пациент.

След поглъщането на йода трябва да пиете много вода (2 – 3) литра дневно, за да можете по – бързо да изхвърлите йода от тялото си. Терапията завършва със сцинтиграфия на цялото тяло. Това изследване дава информация дали имате някъде в тялото метастази.

Възможни странични действия от терапията с радиоактивен йод

Смущения във функцията на слюнчените жлези

При определени обстоятелства терапията с радиоактивен йод може да доведе до смущения във функцията на слюнчените жлези, така че да отделяте по – малко слюнка. Това може да се предотврати посредством прием на повече вода, смучене на кисели бонбони и дъвчене на дъвка. Наличието на по – малко слюнка в устната кухина води до увеличаване на риска от кариеси и зъбен камък. Затова трябва много грижливо да почиствате зъбите си. Вашият зъболекар може да Ви даде по – нататъшни насоки. Той може да почисти и зъбния Ви камък.

Изследване на кръвната картина

Вашият лекар ще контролира това чрез редовни кръвни проби по време на лечението и при промени в кръвната картина може да се откаже от по – нататъшна терапия с радиоактивен йод. По принцип, тъй като по – голямата част от йода се поглъща от остатъците от тъканта на щитовидната жлеза или от метастазите, не се наблюдава увреждане на другите органи. Едва при многократно прилагане на радиойод в големи дози могат да се появат увреждания в костния мозък.

Колко често ще бъдете изследвани зависи от заболяването

Колко често ще Ви бъде провеждана диагностика и евентуално лечение с радиоактивен йод зависи от стадия, в който се намирате, и от вида на карцинома. При благоприятни видове тумори (диференциран карцином и ранен стадий) се провежда изследване с радиоактивен йод 6 месеца след първата терапия и след това, при добър резултат, на петата година.
При неблагоприятни случаи, диагностиката с радиоактивен йод се провежда по – често, като честотата се определя индивидуално за всеки случай. Когато са открити натрупващи йод метастази, дозата и честотата на лечението с радиоактивен йод се съобразява с Вашите лични нужди. Вашият лекар подробно ще обсъди това с Вас.