Намален брой тромбоцити при раково болни (тромбоцитопения)

След като проведете ХТ, може да се очаквате някои неблагоприятни странични ефекти. Такива са понижените стойности на тромбоцитите в кръвта Ви. По принцип всяка една лаборатория работи с определени референтни стойности, които могат да варират (с малко, но варират) и така обозначават колко трябва да бъде средностатистическият брой от тези частици (не са клетки, в смисъла, който влагаме в това).

Ако стойността на тромбоцитите Ви е под 99 (10Л9/1) при референтни стойности между 100 и 440, говорете с Вашия лекуващ лекар за последващите действия.

N.B-Имайте предвид, че макар и в много редки случай, има хора, които конституционно са си с ниски тромбоцити в кръвта.

Приложението на химиотерапия (както и на таргетна такава), може да спомогне за повишаване на риска от кървене (а и поява на синини по тялото). Лечението с химиотерапевтични препарати може да намали броя на тромбоцитите Ви в кръвта и така да компрометира една част от лечението като изтегли курсовете с няколко дни и дори седмици.

Тромбоцитите са частици от гигантска клетка в костния мозък, които помагат на кръвта да се съсирва и спират кървенето.

Когато броят на тромбоцитите е нисък, то е възможно при нараняване да прокървите много по-лесно (може и да се наблюдават дори като малки виолетови или червеникави петна по кожата Ви).

Това състояние се нарича тромбоцитопения. Разберете, че е важно да съобщите на Вашия наблюдаващ лекар, ако забележите някои от тези промени.

Съобщете веднага, и ако имате по-сериозни проблеми, като например:

 • Кървене, което не спира няколко минути след появата му като; кървене от венци, носа, или когато имате кръвенисто повръщане;
 • Кървене от влагалището, когато не сте в менструален период (менструация);
 • Урината Ви е червеникава или розова;
 • Изпражненията Ви са черни на цвят;
 • Кървене по време на цикъл, който е по-тежък или трае по-дълго от нормалното.

Следете за главоболие или промени в зрението, както и ако се чувствате объркани или много сънливи.

Как да се действа

Какво да предприемете, ако сте изложени на повишен риск от кървене и синини:

 • Избягвайте някои лекарства като аспирин или ибупрофен, които могат да увеличат риска от кървене. В случай на съмнение, не забравяйте да проверите на листовката на лекарството.
 • Можете също така да бъдете посъветвани да избегнете алкохол, ако броят на тромбоцитите Ви е нисък;
 • Вземете допълнителни грижи, за да се предотврати кървене като: да си измивате зъбите с много мека четка;
 • Носете удобни обувки;
 • Бъдете особено внимателни при използването на остри предмети;
 • Използвайте електрическа самобръсначка, не бръснач. Използвайте лосион и балсам за устни, за да предотвратите сухота или напукана кожа по устните;

Кажете на Вашия лекар, ако имате запек или забележите кървене от ректума.

Грижа при кървене

Ако започнете да кървите, притиснете силно областта на кървене с чиста кърпа. Дръжте притиснато мястото, докато кървенето спре. Ако се нараните, можете да сложите и лед върху мястото на нараняването.