8 въпроса, които да зададете на своя онколог

Въпроси, които хората с онкологични заболявания могат да решат да зададат на своя лекар след диагнозата

Какво е текущото ми тегло?

Важно е да знаете текущото си тегло и да го сравните с теглото си по време на лечението и след него. Скринингът може да прогнозира вероятността от по-добри или по-лоши резултати, свързани със здравето.

Важно ли е за мен да поддържам теглото си по време на лечението?

Ракът и лечението на рака могат да окажат влияние върху начина, по който тялото Ви понася определени храни и хранителни вещества, променяйки апетита Ви и/или Вашите хранителни навици.

Как мога да подобря апетита и храненето си по време на лечението?

Страничните ефекти, свързани с лечението, като гадене, болка и запек, могат да доведат до загуба на апетит. Разговорите за тези проблеми с лекарския екип, който се грижи за Вас, и обсъждането на различни решения, които биха били най-подходящи за конкретното Ви здравословно състояние, ще Ви помогнат да се храните по-добре и ще гарантират цялостното Ви благосъстояние. Вашият лекар трябва да да бъде уведомен за намаляването на консумацията на храна, за да могат да се вземат правилни мерки.

С какво препоръчвате да се храня по време на лечението?

Като онкоболен трябва да се храните добре, което означава да ядете разнообразни храни, за да приемате хранителните съставки, от които тялото Ви се нуждае за борба с рака. Хранителните нужди на всеки индивид могат да се различават, консултацията с Вашия лекарски екип може да Ви помогне да идентифицирате своите цели, свързани с храненето.

Има ли храни, които трябва да избягвам?

Видът и стадият на Вашето онкологично заболяване, както и потребностите от лечение, трябва да бъдат взети предвид при вземането на решение кои храни да избягвате. Опитайте се да се храните здравословно и балансирано, да поддържате здравословно тегло, да бъдете физически активни, да ограничите приема на алкохол и да спрете да пушите, както и да предпазвате кожата си от слънчеви увреждания.

Какви са моите варианти, ако нормалният ми ежедневен хранителен прием е недостатъчен?

В случай че Вашият хранителен прием е недостатъчен, лекарят Ви би могъл да предпише витамини, а в по-сложни и тежки случаи ентералната/парентералната хранителна интервенция може да е решаваща.

Трябва ли да приемам витамини или антиоксиданти по време на лечение?

Приемът на големи дози витамини или антиоксидантни добавки не е препоръчителен.Някои витамини и/или билкови добавки могат да попречат на лечението Ви. Поради тази причина винаги трябва да се консултирате със своя медицински екип.

Как мога да поддържам физическата си активност по време на лечението?

Умерените упражнения могат да подобрят тревожността, умората и самочувствието. Те освен това са полезни за сърцето, кръвоносните съдове, бодростта и мускулната сила.