Въздействие на метастатичния рак на гърдата при жени в менопауза

Метастатичният рак на гърдата може да повлияе на много аспекти от живота Ви

След като Ви е поставена диагнозата метастатичен рак на гърдата, начинът, по който гледате на живота, може да се промени. Дори ако твърдо сте решили да продължите живота си както преди, Вашата диагноза несъмнено ще повлияе на хората около Вас, на нещата които правите и на това как виждате бъдещето.

Ако знаете, че тези предизвикателства могат да се появят и ако се подготвите за тях, Вашето пътешествие с метастатичен рак на гърдата ще премине гладко.

На следващите няколко страници ще обсъдим някои от често срещаните промени и предизвикателства, пред които са изправени в живота си жените с метастатичен рак на гърдата и основните емоционални фази, през които преминават

Основни емоционални фази:

„Отричане”

Първата реакция на повечето хора, научили, че страдат от метастатичен рак на гърдата е шок. Това води до пълно отричане на новината – „Не, това не може да е истина!”

Хората не вярват на поставената диагноза, някои от тях изискват нови изследвания и прегледи, консултират се с още лекари. Други пък говорят за диагнозата си без емоция, отчуждено, все едно това не се отнася за тях. Има и хора, които изпадат във вцепенение. Често те се изолират от техните близки и свеждат до минимум социалните си контакти.

„Безпомощност и гняв”

Но рано или късно, човек осъзнава, че е болен и вижда доказателства за наличието на заболяването. В този момент, отричането отстъпва място на чувства като безпомощност, гняв и болка. Човекът може да се ядоса на своя лекар или персонала на болницата, на своите близки, дори на Бог, който го е „наказал” несправедливо. Пациентът може да изпита завист към останалите, защото те не страдат, не изпитват болка, не умират, а се радват на живота.

“Договаряне”

След като човек признае диагнозата и изрази силните си чувства, той започва да се пита: “Не мога ли да се споразумея със съдбата? Ще оздравея ли ако се държа по-добре?” Наградата, която болният очаква да получи за поведението си, е своето здраве. В тази фаза не е толкова важно какво точно се обещава, но този процес показва едно ново ниво на разбиране на болестта.

“Отчаяние”

Следващ етап, през който може да премине жена с МРГ, е този на депресията. Тя се появява, когато човек загуби надежда, че вече нищо не може да бъде направено. Това е свързано и с осъзнаването, че болестта не може да се спре. Пациентките започват да скърбят за себе си, за загубите в живота си – работа, социален живот, физическа активност, хоби. Всеки преживява тъгата по различен начин, но повечето плачат, стават мълчаливи и се изолират от външния свят.

“Приемане”

Последният етап от емоционалните фази, през който преминават жените, с МРГ е приемането на болестта и нейните евентуални последици. На този етап повечето жени са подготвени да приемат загубата. Тъга има, но тя не пречи на другите дейности от ежедневието. Този етап отбелязва края на скръбта – те приемат ситуацията със спокойствие.

Предизвикателства във взаимоотношенията

Онкологичното заболяване повлиява взаимоотношенията на жените с техните приятели и близки. Как ще се променят тези отношения зависи до голяма степен от близостта и спецификата на всяка връзка. Различните семейства имат различен начин на комуникация и собствен стил на поведение в различни ситуации. Полезно е да помислите как Вашето семейство реагира в условия на криза, как се съобщава лоша новина и бихте ли помолили за подкрепа.

Има вероятност част от отношенията Ви да се променят. Малко хора имат опит с животозастрашаващи заболявания и в повечето случаи те не знаят как да действат или какво да кажат, когато някой техен близък има рак. Затова е добре да разговаряте за проблемите, които имате. Ракът има силен емоционален ефект върху отношенията в брака. Възможно е да настъпят промени и в начина на живот и организация на домакинските задължения, грижите за децата и другите семейни дейности. По време на лечението партньорите може да сменят ролите си.

Вие може да се почувствате дискомфортно от прекалената загриженост на човека до Вас или пък да се почувствате изолирана при вземането на решения. Улесняващо средство би била щадящата комуникация при съпрузите, която би могла да ги превърне в екип, който заедно да премине през тежкия етап.

Съобщаването на новините на съпруга или на партньора може да бъде едно от най-трудните предизвикателства, пред което сте изправена при поставяне на диагнозата Ви. Нормално е Вашият съпруг или партньор да се страхува за състоянието Ви и да се почувства напълно объркан от това какво предстои в бъдеще. Ако споделяте едно домакинство с Вашия партньор, той може да почувства притеснение относно новите роли и задачи, с които трябва да се заеме и относно това дали ще може да изпълни отговорностите си.

Тези допълнителни отговорности могат да са тежки за партньора Ви и да доведат до чувство на безсилие и негодувание. В същото време Вие може да се почувствате виновна, че обременявате другия, да усетите тъга или разочарование от ситуацията.

Често подобни трудности налагат решение, което би могло да облекчи положението на Вашето семейство – приемането на външна помощ от приятели, роднини или професионални болногледачи. Физическите и емоционални нужди на двойката изправена пред проблема “Метастатичен Рак на гърдата” могат да бъдат както нещо устойчиво, така и нещо динамично, което се променя във времето.

Споделянето на собствените нужди би Ви помогнало да се справите с чувства, които биха могли да са резултат от погрешно тълкуване на поведението на другия.

През това време на промяна, общуването е много важно:

  • Ясно изразете Вашите потребности и не смятайте, че Вашият партньор винаги може да усети как се чувствате или от какво се нуждаете
  • Включете него или нея в медицинските Ви прегледи, когато е възможно, за да може директно да зададе въпросите си на лекаря, ако има такива
  • Говорете с партньора си за неговите потребности (разберете, че той също може да има нужда от допълнителна подкрепа) и планирайте време само за Вас двамата да правите нещо приятно и да си почивате заедно

Секс и интимност

Диагнозата рак на гърдата и лечението могат да причинят много проблеми в сексуалния живот на жената. Физическите промени, нежеланите реакции от лечението и изтощението са едни от най-очевидните причини за проблеми в секса и интимността. Може да имате вагинална сухота или болка по време на секс от определени терапии или може да се притеснявате за това как изглеждате след мастектомия. Емоционалното въздействие на самата болест също може да има силен ефект върху либидото Ви. Депресията е обичаен резултат и от диагнозата рак на гърдата, и от лечението. Тази депресия заедно с тревогата, която изпитвате относно Вашето бъдеще, и общият психологически стрес, който преживявате, могат да намалят желанието Ви да правите секс.

  • Попитайте Вашия лекар как да се справите с физическите фактори, които оказват влияние върху сексуалния Ви живот
  • Групите за подкрепа и сексолозите също могат да са полезни с техники и съвети, които да Ви помогнат да се справите с психологическите и емоционалните причини за намалено либидо
  • Преди всичко, не се страхувайте да говорите с Вашия партньор за Вашите потребности и неувереност, така че да можете заедно да намерите решения

Физически предизвикателства

Ракът на гърдата и някои от неговите терапии може да доведат до промени в начина, по който изглежда тялото Ви, може да загубите косата си, да отстранят гърдата или гърдите Ви или кожата Ви да се промени. Тези промени могат да повлияят на самочувствието Ви и на начина, по който се чувствате, когато общувате с други хора.

Други физически промени, като задух, силна умора или диария, може да повлияят на ежедневния Ви живот. Може да не сте в състояние или да нямате сили да вършите дейности, които обикновено са част от ежедневието, като домакински задачи или социални контакти.

Подобряването на цялостното ви здраве и състояние може да помогне да преодолеете някои от тези физически ограничения, така че да можете да правите повече от нещата, които обичате.

  • Запазването на активността може да Ви помогне да чувствате по-малко умора, да повиши издръжливостта Ви и да увеличи апетита Ви
  • Физическите упражнения може да подобрят настроението Ви и да намалят стреса
  • Здравословната, питателна храна е важна и за справяне с нежеланите реакции и може да намали риска от инфекции