Загуба на окосмяване вследствие на лъчелечението

Какво е загубата на окосмяване?

Загубата на окосмяване (наричана също алопеция) е състояние, при което губите част или цялото си окосмяване.

Защо възниква

Лъчелечението може да доведе до загуба на окосмяване, тъй като вреди на бързорастящите клетки като тези в корените на космите.

Загубата на окосмяване вследствие на лъчелечение засяга само частите от тялото, подложени на лечение. Загубата не е същата като при химиотерапия, която засяга цялото тяло. Така например може да загубите част или цялата си коса, ако лъчелечението е насочено към облъчване на мозъка. Ако радиацията е насочена към таза обаче, може да загубите пубисното си окосмяване (между краката), но не и косата на главата.

Колко дълго продължава

Може да започнете да губите окосмяване в съответната третирана област от 2 до 3 седмици след първата си лъчетерапевтична сесия.

Загубата на цялото окосмяване отнема около една седмица. Вашето окосмяване може да се възстанови от 3 до 6 месеца след приключване на лечението. Понякога обаче дозата радиация е толкова висока, че окосмяването никога не порасва отново.

След като косата ви започне да расте отново, тя може да няма същия вид, както преди. Вашите косми може да бъдат по-тънки или къдрави вместо прави. Те може да бъдат по-тъмни или по-светли на цвят от обичайното. Преди загубата на окосмяване.

Начини за контрол:

  • Решете дали да си подстрижете косата, или да си обръснете главата. Може да чувствате по-голям контрол върху загубата на коса, когато планирате бъдещето си. Използвайте електрическа самобръсначка, за да не се порежете, ако решите да си обръснете главата.
  • Ако планирате да купите перука, направете го, докато все още имате коса. Най-доброто време да изберете перуката е преди началото и скоро след започване на лъчелечението. По този начин перуката ще съвпада с цвета и стила на вашата собствена коса. Някои хора носят перуката си на своя фризьор. Перуката трябва да се адаптира към главата ви, след като загубите косата си. Уверете се, че сте избрали перука, с която се чувствате комфортно и която не причинява болка в скалпа.
  • Бъдете внимателни, когато миете косата си. Използвайте мек шампоан като шампоана за бебета. Изсушавайте косата си с потупване (вместо с триене) с мека кърпа.
  • Не използвайте маши, електрически сешоари, ластици за коса, шноли или лакове за косата. Те могат да наранят скалпа или да доведат до преждевременна загуба на коса.
  • Не използвайте продукти, които са тежки за косата бои за коса, студено къдрене, гелове, пяна, масла и вакси. След загубата на окосмяване.

Начини за контрол:

  • Пазете скалпа си. Скалпът ви може да бъде чувствителен след загубата на коса. Покривайте главата си с шапка, тюрбан или шал, когато сте навън. Опитайте се да не посещавате места, където температурата е много ниска или много висока. Това означава да стоите далеч от пряка слънчева светлина, солариум и много студен въздух.
  • Обличайте се топло. Косата помага на тялото ви да запазите топлината си, така че след нейната загуба може да усещате студ. Може да запазите усещането за топлина, като носите шапка, тюрбан, шал или перука.