Запушване на дванадесетопръстника при рак на панкреаса

Ракът на панкреаса може да запуши дванадесетопръстника (първата и най-горна част част на тънките черва), което означава, че храната не може да преминава от стомаха към останалата част от червата. Това състояние се получава, когато има разрастване на туморна маса

от некотролируемо делящи се клетки на рака на панкреаса. Количеството им в даден момент става толкова голямо, че запушва диаметъра на дванадесетопръстника, толкова плътно, че от там вече не може да премине храна по-надолу в стомашно чревния тракт.

Има ли предвестник на запуването. Самото запуване не се случва за една вечер и обикновенно е сравнително дълъг процес, който е изисквал много време.

Има обаче няколко условия, за които да наблюдавате:

  • Ако никога до този момент не сте знае ли, че имате някакъв проблем с панкреаса. Тогава за Вас това е спонтанно възникнало събитие, което сте установили в даден момент. Обикновенно и за съжаление първите оплаквания от него водят пациента в Спешна помощ. Разбира се съществува и варианта самия процес да бъде хванат навреме при случайно извършено образно изследване.
  • Ако се получи по време или малко след лъче – или химиотерапия. Тогава се счита за груб пропуск в диагностично отношение.

Когато това се получи, храната започва да се натрупа в стомаха, което води от своя страна го чувство на пълнота и болка.

Понякога това събитие е съпроводено от повръщате на големи количества от приета храна. Самото състояние може да се появи по всяко време на денонощието. Ходът му е непостоянен и менящ се, понякога пациента се чувствате по-добре, а след известно време отново да се възвърбе лошото усещане. Запушването на дуоденума може да причини силна болка, спазми и подуване в коремната област, загуба на апетит и оттам и загуба на тегло.

Препоръки към пациенти, които са започнали химиолечение и имат подобни оплаквания:

  • Веднага се свържете с Вашия лекуващ лекар.
  • Направете консултация с хирург.
  • Ако болките станат нетърпими се обадете на 112.