Диария

Какво представлява и защо възниква

Диарията представлява често изхождане с изпражнения, които могат да бъдат меки, безформени или воднисти. Химиотерапията може да предизвика диария, защото уврежда здрави клетки в лигавицата на червата. Тя може също така да ускори вашата перисталтика. Диарията може да бъде причинена от инфекции или лекарства, използвани за лечение на запек.

Начини за контрол

  • Консумирайте 5 или 6 малки порции вместо 3 големи.
  • Попитайте вашия лекар за храни с високо съдържание на соли като натрий и калий. Вашето тяло може да загуби тези соли, когато имате диария, и е важно нивата им да бъдат възстановени. Храните с високо съдържание на натрий или калий са банани, портокали, нектар от праскови и кайсии, варени картофи или картофено пюре.
  • Пийте от 8 до 12 чаши бистри течности дневно. Пийте бавно и избирайте напитки със стайна температура. Избягвайте газирани напитки. Добавете допълнително вода, ако напитките ви карат да се чувствате жадни или ви се гади от тях (чувство, че ви се повръща).
  • Консумирайте храни, бедни на фибри. Богатите на фибри храни може да влошат диарията. Бедни на фибри храни са банани, бял ориз, бял хляб, обикновено кисело мляко или ванилово мляко.
  • Уведомете вашия лекар, ако диарията ви продължава повече от 24 часа или е придружена от болка и спазми. Вашият лекар може да ви предпише лекарство за контрол на диария. Може да се наложи да бъдете включени на интравенозна система за възстановяване баланса на течности и хра- нителни вещества. Не приемайте каквото и да било лекарство за диария, без да се консултирате с вашия лекар.